تاریخ: ۰۶ مهر ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۵:۳۴
بازدید: ۱۴۲
کد خبر: ۳۱۹۱۴۴
در پنل اعلام نیاز‌های فن‌آورانه معدن و صنایع معدنی مطرح شد؛

تاکید بر حمایت ویژه از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ها در صنایع معدنی/ سهم معدن در اقتصاد با تکیه بر «نوآوری» و «فن‌آوری» افزایش می‌یابد

تاکید بر حمایت ویژه از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ها در صنایع معدنی/ سهم معدن در اقتصاد با تکیه بر «نوآوری» و «فن‌آوری» افزایش می‌یابد
‌می‌متالز - مدیران عامل شرکت‌های بزرگ معدنی کشور در پنل اعلام نیاز‌های فن‌آورانه معدن و صنایع معدنی به موضوعاتی از جمله افزایش سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد با تکیه بر «نوآوری» و «فن‌آوری»، نیاز‌های فن‌آورانه انتخاب نیست، بلکه الزام است، حمایت از دانش‌بنیان‌ها حمایت از خودمان است، اشاره کردند.

به گزارش می‌متالز، پنل اعلام نیاز‌های فن‌آورانه معدن و صنایع معدنی در نخستین رویداد صنعت دانش‌بنیان، عصر روز پنجشنبه با حضور «محمدرضا موثقی‌نیا» معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو، «امیر خرمی‌شاد» مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، «محمدیاسر طیب‌نیا» مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان، «ایمان عتیقی» مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر و «امین ابراهیمی» مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان برگزار شد.

افزایش سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد با «نوآوری» و «فن‌آوری»

در این نشست، موثقی‌نیا رئیس هیات عامل ایمیدرو گفت: حدود ۵ هزار معدن در کشور فعال و غیرفعال هستند که استخراج سالانه این تعداد معدن به ۶۵۰ میلیون تن می‌رسد. البته این میزان برداشت و تولیدات زنجیره آن، سهم حدود ۷ درصدی در تولید ناخالص داخلی را در پی‌داشته که رقم قابل توجهی نیست.

وی با بیان اینکه ایمیدرو در سه محور، نوآوری و استفاده از دانش روز را پیگیری می‌کند که شامل تسهیل و بهبود فضای کسب و کار محصولات دانش‌بنیان، تکمیل زنجیره ارزش در تولیدات نوآور و فن‌آور و نیز توسعه دانش و فن‌آوری‌های نوین است، افزود: امروز چنین رویدادی سرآغاز افزایش همکاری و مشارکت بخش معدن و صنایع معدنی با شرکت‌های نوآور و دانش‌بنیان است.

معاون وزیر صمت اضافه کرد: برخی از محور‌هایی که ایمیدرو طی امسال و سال‌های آینده پیگیری می‌کند، مواردی همچون اقتصاد چرخشی و حفظ حداکثری مواد و عمر آنها، اقتصاد و بهره‌وری سبز و حرکت به سمت معدن‌کاری سبز، استفاده از انرژی‌های پاک، اکتشاف و استخراج با استفاده از دانش‌روز، تکمیل زنجیره تولید فلزات و الیاژها، استفاده از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی و توسعه تولید و کاربرد مواد معدنی استراتژیک و حیاتی است.

موثقی‌نیا همچنین به این موضوع تاکید کرد که دو مفهوم «نوآوری» و «فن‌آوری»، سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد را افزایش می‌دهد.

در این پنل همچنین «سمیه خلوصی» معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی ایمیدرو، گزارشی از جایگاه مواد معدنی و نقش آن‌ها در توسعه و نیز برنامه‌های ایمیدرو در افزایش همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و به کارگیری دانش در اهداف توسعه‌ای این سازمان ارائه کرد.

نیاز‌های فن‌آورانه انتخاب نیست، بلکه یک الزام است

خرمی‌شاد، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران هم در این پنل تخصصی، نیاز‌های فن‌آورانه را یک الزام دانست و افزود: در زنجیره پایین‌دستی مس، نیاز به استفاده از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان داریم، زیرا سرمایه‌گذاری دانشی و مالکیت فکری ارزشمندتر از سرمایه‌گذاری مالی است.

وی در ادامه تاکید کرد: درآمد سال گذشته شرکت۸۸ ملی صنایع مس ایران، هزار میلیارد تومان بوده است که سال ۱۴۰۲ به ۱۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از تغییر چارت سازمانی این شرکت و ایجاد بخش فن‌آوری و پژوهش ساخت داخل در شرکت ملی صنایع مس ایران خبر داد و یادآور شد: نمایشگاه مجازی نیازمندی‌های قطعات و فن‌آوری توسط این شرکت برگزار خواهد شد.

نیاز‌های فن‌آورانه مجتمع‌ها در زمینه توسعه پایدار، محیط زیست، اقتصاد چرخشی و هوشمندسازی معادن از جمله مواردی بود که خرمی‌شاد به آن‌ها اشاره کرد.

سرمایه‌گذاری در ۸۸ طرح شتابدهی در مبارکه

در ادامه پنل اعلام نیاز‌های فن‌آورانه معدن و صنایع معدنی در نخستین رویداد صنعت دانش‌بنیان، طیب‌نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان از سرمایه‌گذاری در ۸۸ طرح جدید شتابدهی در این شرکت خبر داد.

وی تخصیص بودجه ۳۷۰ میلیارد تومانی در بخش تحیق و توسعه این شرکت طی سال جاری خبر داد و افزود: سال گذشته ۱۳۰۰ قطعه توسط شرکت فولاد مبارکه اصفهان بومی‌سازی شده است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان، اقتصاد چرخشی، تامین مواد اولیه، هوشمندسازی و کنترل فرآیند و نیز کاهش مصرف انرژی و کاهش نشر دی اکسید کربن را از محور‌های اصلی نیاز‌های فناورانه این شرکت عنوان کرد.

حمایت از دانش‌بنیان‌ها، حمایت از خودمان است

عتیقی، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر هم در این پنل گفت: با توجه به اینکه حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، موجب کم‌شدن هزینه و بالا رفتن درآمد شرکت می‌شود، این اتفاق قطعا حمایت از خودمان است.

وی با بیان اینکه در استراتژی شرکت‌ها اگر بخشی از حمایت‌ها را به دانش‌بنیان اختصاص ندهیم، چشم‌انداز شرکت ناقص خواهد ماند، افزود: باید بحث دانش‌بنیان را جدی بگیریم و برای شرکت‌های دانش‌بنیان، مسائل، چالش‌های اصلی و ریز را مطرح کنیم تا به نتیجه برسد.

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر با بیان اینکه فعالیت‌های دانش بنیان دیربازده است، یادآور شد: باید الگویی مطرح شود تا با تغییر مدیران، اجرای طرح‌های تحقیقاتی دچار رکود نشود.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت بخش‌هایی ایجاد کنیم تا نخبه‌ها از علم خود استفاده کنند، تصریح کرد: این اقدام می‌تواند حتی منجر به مهاجرت معکوس نخبگان شود.

عتیقی همچنین گفت: در حوزه اکتشاف معدن و هوشمندسازی، فرآیند و فرآوری، انرژی و توسعه انرژی پایدار، لجستیک و حمل و نقل و نیز مدیریت، استراتژی و هوش مصنوعی، در این شرکت اقداماتی در سطح فن‌آورانه انجام می‌شود.

حرکت نکردن به سمت فن‌آوری‌های نو، باعث از دست‌رفتن تاب‌آوری صنعت فولاد می‌شود

در بخش دیگری از این پنل تخصصی، ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان با اشاره به اینکه با روند فعلی، اگر به سمت فن‌آوری‌های نو حرکت نکنیم، تاب‌آوری صنعت فولاد مورد هدف قرار خواهد گرفت و نقش پایدار خود را از دست خواهد داد، افزود: ظرفیت تولید فولاد از ۱.۸ میلیون تن قبل از انقلاب اسلامی، امروز به ۴۵ میلیون تن افزایش یافته است. با تولید حدود بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد، رتبه ایران در تولید فولاد جهانی به ۱۰ رسیده است.

وی شرکت فولادخوزستان در حوزه بومی‌سازی، زمانی ۲۵ درصد وابستگی ارزی داشت، اما اکنون این رقم به زیر ۱۰ درصد رسیده که با کمک دانش‌بنیان‌ها، به هدف صفر دست خواهیم یافت، ادامه داد: این شرکت طی ۲ سال گذشته با مشارکت ۴۰۰ شرکت دانش‌بنیان، ۱۵۶۰ قطعه را بومی‌سازی کرده است.

مدیرعامل شرکت فولادخوزستان با اشاره به نیاز‌های فن‌آورانه این شرکت تصریح کرد: این نیاز‌ها شامل حوزه زیست محیطی و فولاد سبز، توسعه تکنولوژی جذب کربن، توسعه تکنولوژی مهار سولفور در صنایع بالادست و نیز فن‌آوری به‌کارگیری و تغلیظ سنگ‌های کم عیار است.

ابراهیمی همچنین گفت: بهبود روش‌های کنترل کیفیت تولید، ارتقای ایمنی نیروی انسانی با روش‌های نوین، بازیافت ضایعات تولید در صنعت فولاد و تولید محصولات با ارزش افزوده از ضایعات و همچنین، بهینه‌سازی رهگیری محصول در خط تولید از دیگر نیاز‌های فن‌آورانه است.

ضرورت حرکت به سمت فرآوری باطله‌ها، با طرح‌های نوآورانه

طاهرزاده مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو هم در این نشست گفت: با توجه به کاهش ذخایر معدنی، باید با استفاده از طرح‌های نوآورانه، به سمت فرآوری معادن جدید که همان باطله‌هاست، پیش برویم.

وی با بیان اینکه با توجه به سرعت جهانی شدن و رقابت‌پذیری در صنعت فولاد، افزایش بهره‌وری و بهبود عملکرد این صنعت مهم شده که تنها از طریق اقتصاد دانش‌بنیان و دانش‌محور امکان‌پذیر است، افزود: در این میان، یکی از سیاست‌‎های کشور، توسعه اقتصاد غیر نفتی است که بخش معدن و صنایع معدنی می‌تواند در این زمینه نقش مطلوبی ایفا کند.

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اشاره به تدوین ۱۸ استراتژی در این شرکت، یادآور شد: ۴ استراتژی تدوین شده، با موضوع نوآوری و همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان در ارتباط است که موضوعاتی همچون بومی‌سازی، حرکت به سمت هوشمندسازی، کسب و کار دانش‌بنیان و توسعه زیست بوم فن‌آورانه در اولویت آن‌ها قرار دارند.

وی با بیان اینکه مهمترین طرح در حال تدوین این شرکت، تدوین نقشه راه هوشمندی شاخص‌های عملکرد زنجیره معدن است که در آن گلوگاه‌های این بخش را شناسایی می‌کنند تا بتوان فن‌آوری نسل ۴ را پیاده‌سازی کرد تا در جامعه بین‌المللی، فضای رقابتی داشته باشیم، ادامه داد: این شرکت در سال گذشته، حدود ۸۰۰ قطعه را بومی‌سازی کرد که حاصل آن، میزان صرفه‌جویی ارزی را از ۱۶ میلیون یورو در سال ۱۴۰۰ را به ۲۵ میلیون یورو رساندیم.

طاهرزاده با اشاره به ۲ اقدام مهم گفت: با تاسیس مرکز نوآوری چادرملو (نوچاد) و فراخوان جذب ایده، ۳۰ ایده به دستمان رسیده که ۱۱ طرح به عنوان طرح‌های اصلی اعلام کردیم و انتظار داریم شرکت‌های دانش‌بنیان بیایند تا از آن‌ها در در اقتصاد چرخشی، اقدام به بازیافت باطله‌ها و بهبود فرآیند فولادسازی برای رقابت‌پذیری، حمایت کنیم.

منبع: شاتانیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت