تاریخ: ۰۵ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۵۵
بازدید: ۲۸۵
کد خبر: ۳۱۹۹۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
علی رغم کارشکنی ها و تحریم ها

چین شریک اول تجاری ایران در سال ۹۷

می متالز - آمریکا تلاش دارد با اعمال تحریم ها زمینه کاهش تعاملات تجاری ایران با کشورهایی که با آنها دارای میزان قابل توجهی مبادله تجاری است را ایجاد کند اما علیرغم همه این اقدامات بی اساس آمارهای گمرک ایران شاهد رونق بیش از پیش مبادلات ایران با این کشورها هستیم.
چین شریک اول تجاری ایران در سال ۹۷

به گزارش می متالز، چین در سال ۲۰۱۳ دومین اقتصاد بزرگ دنیا پس از ایالات متحده بوده‌است. تولید ناخالص داخلی این کشور در این سال حدود ۹٫۴۶۹ تریلیون دلار بر اساس ارزش اسمی دلار و ۱۶٫۱۴۹ تریلیون بر اساس قدرت برابری خرید بوده‌است. سرانه تولید این کشور در همین سال ۱۱٬۱۸۶ دلار بر مبنای قدرت برابری خرید و ۶٬۹۵۹ دلار بر اساس ارزش اسمی بوده‌ است که در هر دو حالت چین پس از حدود ۹۰ کشور (از ۱۸۳ کشوری که در فهرست صندوق بین‌المللی پول قرار دارند) قرار می‌گیرد.

بهره‌وری بالا در تولید، نیروی کار ارزان و زیرساخت‌های نسبتاً مناسب عواملی هستند که چین را به تولیدکننده پیشرو دنیا تبدیل کرده‌اند. اما اقتصاد چین از نظر مصرف انرژی بهره‌وری بسیار پایینی دارد. این کشور در سال ۲۰۱۰ بزرگترین مصرف‌کننده انرژی دنیا شد در حالیکه بیش از ۷۰ درصد انرژی خود را از زغال سنگ تأمین می‌کرد. در سال ۲۰۱۳ چین جای آمریکا را در صدر فهرست واردکنندگان نفت خام گرفت.

چین با ۱۷۱ کشور دنیا روابط دیپلماتیک و در ۱۶۲ کشور سفارتخانه دارد. در میان این کشورها ایران یکی از قدیمی ترین همپیمانان سیاسی و اقتصادی چین به حساب می آید. سابقه روابط دو کشور به سال 140 پیش از میلاد مسیح برمی گردد و در خلال این سال های روابط سیاسی و تجاری دو کشور ادامه دار بوده است هرچند در برهه ای از زمیان ه دلیل محدودیت هایی که تحریم ها برای کشورمان ایجاد کرد شاهد کاهش حجم مبادلات تجاری میان تهران و پکن بودیم اما با این وجود از آنجا که بازارهای ایران برای چین بسیار سود آور هستند باز هم توقفی در صادرات کالاهای ایرانی به چین و بالعکس آن واردات کالاهای چینی به ایران ایجاد نشد.

تا جایی که آمارهای منتشر شده از سوی گمرک نشان می دهد سهم واردات ایران در ۱۱ ماهه امسال از چین ۲۴.۳۵ درصد، از امارات ۱۵.۳۷ درصد، از ترکیه ۵.۸۷ درصد، از هند ۵.۷۴ درصد، از آلمان ۵.۶۵ درصد و از سایر کشورها ۴۳.۰۲ درصد بوده است. ایران در ۱۱ ماهه نخست امسال ۳.۱۷۸ هزار تن کالا به ارزش ۹ میلیارد و ۳۷۵ میلیون دلار از چین وارد کرده است. این ارقام از نظر وزنی ۲۶.۳۹ درصد و از نظر ارزش دلاری ۲۰.۷۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

امارات متحده عربی تا پایان بهمن ماه امسال، ۳.۵۱۸ هزار تن کالا به ارزش ۵ میلیارد و ۹۱۹ میلیون دلار به ایران صادر کرده که از نظر وزنی ۴۲.۷۵ و از نظر ارزش دلاری ۳۴.۷۴ درصد کاهش را نسبت به ۱۱ ماهه ۹۶ نشان می دهد. ترکیه نیز در مدت مشابه ۱.۱۵۳ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۲۶۱ میلیون دلار به ایران صادر کرده است. این ارقام از نظر وزنی ۳۲.۶۰ و از نظر ارزش دلاری ۲۳.۰۴ درصد در مقایسه با مدت مشابه اُفت کرده است.

ایران در ۱۱ ماهه امسال، ۱.۶۷۹ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۲۱۱ میلیون دلار از هند وارد کرده که در مقایسه با سال گذشته از نظر وزنی ۴.۱۰ درصد و از نظر ارزشی ۹.۰۹ درصد افزایش را نشان می دهد. همچنین آلمان نیز در مدت زمان مورد بررسی ۶۱۶ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۱۷۷ میلیون دلار به ایران صادر کرده که از نظر وزنی ۲۷.۲۰ درصد و از نظر ارزش دلاری ۱۹.۵۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

از طرف دیگر ایران از سایر کشورها ۱۸.۷۸۲ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد و ۵۶۰ میلیون دلار تا پایان بهمن ماه وارد کرده که این ارقام از نظر وزنی ۷.۹۳ درصد و از نظر ارزش دلاری ۱۹.۰۷ درصد کاهش را نشان می دهد. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ایران نیز در مدت زمان مورد بررسی یک هزار و ۳۳۱ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۴.۹۳ درصد از نظر ارزش دلاری کاهش یافته است.

این در حالی است که در سال ۲۰۱۸ تبادلات تجاری دو طرف به ۵۲ میلیارد دلار رسید. همچنین ایران چهارمین صادرکننده نفت به چین محسوب می شود. چین در واکنش به تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران تاکید کرده بود که در هر صورت از این تحریم ها تبعیت نخواهد کرد و به خرید نفت از ایران ادامه می دهد. این پافشاری پکن باعث شد تا آمریکا نام چین را در میان ۸ کشوری که می توانند در دوران تحریم ها از ایران نفت خریداری کنند بیاورد.

رییس گمرک ایران کشور نیز اعلام کرده بود که چین با ۸.۳ میلیارد دلار در ۱۱ ماه نخست، شریک نخست تجاری ایران است. مهر به نقل از «مهدی میراشرفی» در این زمینه نوشته بود: «کشور چین با ۸.۳ میلیارد دلار مقام اول شریک تجاری و کشور عراق با ۸.۲ میلیارد دلار شریک دوم تجاری ایران است. طی ۱۱ ماه امسال ۳۸.۵ میلیارد دلار کالا به کشور واردات شده که ۱.۵ میلیارد دلار تراز تجاری مثبت است و از این ۳۸.۵ میلیارد دلار تقریباً ماهی یک میلیارد دلار آن واردات کالای اساسی به کشور است که به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۰۰ هزار تُن افزایش داشت.»

بنابراین گزارش، به نظر می رسد علی رغم کارشکنی هایی که آمریکا بر سر راه تجارت خارجی ایران در حوزه های نفتی و غیرنفتی ایجاد کرده است اما همچنان شاهد رشد تعاملات تجاری میان دو کشور هستیم در همین راستا نیز تعاملات گسترده ای میان مقامات دو کشور در حوزه بانکی صورت گرفته است تا زمینه بهبود و تسهیل مبادلات تجاری بیش از پیش فراهم شود.

عناوین برگزیده