به گزارش میمتالز، نام پتروشیمی میانکاله نخستین بار در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ در رسانهها مطرح شد و با وجود توقف آن در سال ۱۴۰۱ با دستور دادستانی، تبعات آن و چالشهای محیطزیستی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... که برای کشور ایجاد کرده بود، تا چند روز پیش همچنان ادامه داشت.
با وجود اینکه غیرقانونی بودن این پروژه بهدلیل نداشتن "مجوز ارزیابی محیطزیستی" که لازمه احداث هر پروژه کلانی در کشور است، بر کسی پوشیده نیست، اما تلاشهای شخصیتهای سیاسی و بانفوذ استان ادامه داشت و این افراد سعی داشتند از طریق دستآویز قرار دادن مصوبه سال ۱۳۹۷ هیئت وزیران دولت حسن روحانی (مبنی بر ایجاد پارک پروپیلن در امیرآباد میانکاله) عملیات عمرانی شبانه، تلاش برای تطمیع خبرنگاران و... کار خود را پیش ببرند.
مسوولان استان مازندران مداوماً تکرار میکنند که هدف از ساخت این پروژه، "اشتغالزایی" برای مردم استان و در جهت تأمین منافع مردم است! اما بررسی ابعاد زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی پروژه که بارها توسط کارشناسان، اساتید دانشگاه و مسوولین سازمان حفاظت محیط زیست مطرح شد، خلاف این ادعا را ثابت میکرد.
اصلیترین موردی که متولیان پتروشیمی از طریق آن به ادامه اجرای پروژه ضد محیط زیستی خود اصرار داشتند، موافقتنامه وزارت نفت برای تولید پروپیلن و زنجیره پروپیلن شرکت صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران (پتروشیمی میانکاله) بود، اما دو روز پیش انتشار نامه وزارت نفت خطاب به سرمایهگذار پتروشیمی میانکاله نشان داد که این وزارتخانه موافقت خود با احداث این صنعت را باطل کرده است.
در متن این نامه که ناترازی گازی و عدم اجرای تعهدات توسط شرکت پتروشیمی را بهعنوان دلایل ابطال اعلام کرده، آمده است: "عطف به اعلام مورخ ۱۴۰۲/۷/۳۰ معاونت حقوقی ریاستجمهوری مبنی بر لغو موافقتنامه صادره برای آن شرکت و همچنین عطف به گزارش شماره ۴۳۸۵۸/۱ ـ ۱ صپ مورخ ۱۴۰۲/۵/۴ معاون محترم وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مبنی بر عدمتمدید و ابطال موافقت مقدماتی طرح تبدیل گاز طبیعی به متانول، پروپیلن و زنجیره پروپیلن شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران به دلیل عدمانجام تعهدات اصلی مندرج در موافقت مقدماتی صادره بهشماره مب ۳۷۲۸۰۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ و همچنین ناترازی گاز طبیعی در کشور، به اطلاع میرساند موافقت مقدماتی صادره مذکور برای شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران (صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران سابق) بهشماره ثبت ۵۶۳۱۳۴ و شناسه ملی ۱۴۰۰۹۳۵۸۵۳۱ از درجه اعتبار ساقط و ابطال میگردد. "
کشمکشهای این پروژه، طی دو سال جامعه محیط زیست کشور را درگیر خود کرده بود و بهدلیل مخالفت صریح و چندباره سازمان حفاظت محیط زیست، ایجاد این پتروشیمی بهمعنای پایانی بر حفاظت محیط زیست در کشور بهنظر میآمد، اما خوشبختانه این اتفاق نیفتاد.
منبع: خبرگزاری تسنیم