به گزارش میمتالز، بر همین اساس؛ با ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور از سوی رهبر معظم انقلاب به رؤسای قوای سهگانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، توجه سیاستگذاران و تصمیمگیران کلان کشور به این بخش از مواهب کشور پهناور و غنی ایران معطوف شده است. سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور نیز با در اختیار داشتن جایگاهی معتبر در بخش مطالعات دریایی و پشتوانهای عظیم از نیروی انسانی متخصص و تجهیزات بهروز نسبت به دستور ابلاغ شده اهتمام ورزیده است.
سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور به عنوان یکی از دست اندرکاران حوزه سواحل و دریا، همواره تلاش کرده با رویکردهای همزمان "جلوگیری از هدر رفت ثروت" و "تولید ثروت با کشف منابع جدید" ضمن پاسداشت میراث زمین و نگهداری آن برای نسلهای آینده زمینه را برای کشف منابع جدید آماده کرده و همینطور با تکیه بر گستره وسیع علوم زمین (زمینشناسی، اقلیمشناسی، زمینریختشناسی، ژئوفیزیک، ژئوشیمیو...) امکان مدیریت بهینه منابع موجود را در سواحل و دریا فراهم آورد.
این سازمان با تولید بیش از ۳۰ لایه اطلاعات بنیادی مکاندار، تصویری دقیق از محیط دریا و سواحل ترسیم کرده تا با معرفی فرصتهای طبیعی هر یک از مناطق ساحلی و آبی کشورمان، مزیتهای رقابتی انواع پروژههای توسعه محور هر منطقه را آشکار کرده و سرمایهگذاران خرد و کلان و یا خارجی و داخلی را برای فعالیت در منطقه ترغیب کند. از سوی دیگر مطالعات کارشناسان خبره سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در بخش زمینشناسی دریایی و همینطور زیست بوم و محیط زیست دریا میتواند با کاهش ریسک عملیاتی فعالیتهای اقتصادی دریامحور ضمن بالا بردن بیش از پیش جذابیتهای سرمایهگذاری (بهویژه خارجی) موجبات حفظ و ثبات جوامع ساحلی، افزایش رشد اقتصادی و تحقق یافتن سعادت پایدار در منطقه شود.
با نگاهی به سابقه همکاری سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در تدوین برنامههای آمایشی و راهبردی در انواع مقیاسهای منطقهای و یا استانی و...، اهمیت و ضرورت حضور دیدگاه مبتنی بر شناخت علمی زمین و منابع آن به عنوان یکی از سه عنصر مهم در توسعه همه جانبه و پایدار- در کلیه طرحهای راهبردی و توسعهای کشور مانند طرح جامع توسعه دریامحور هویدا میشود.
شناخت عوامل زمین شناختی مؤثر در اهداف توسعه فضایی پایدار سواحل و پهنههای آبی کشور مانند توزیع عادلانه منابع، پاسداشت زیستبوم ساحل و دریا، افزایش رقابتپذیری و رشد اقتصادی جوامع ساحلی، تابآورسازی جوامع ساحلی، ... و کمیسازی تأثیر این عوامل به جهت به کارگیری در الگوهای تصمیمگیری نوین که گستره زمین تا مردم و جامعه را پوشش میدهند و در نهایت ارائه این اطلاعات به همراه راهکارهای توسعهمبنا از اقدامات شاخص این سازمان بوده است. یکی از نمونههای بارز این تفکر در حیطه رشد پایدار و توسعهمحور برای جوامع ساحلی کشور که سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور نه تنها در ایران بلکه در سطح جهانی پیشرو و پیشگام بوده؛ گسترش گردشگری بر پایه جذابیتهای زمینشناسی و جغرافیایی هر منطقه و همینطور عملیاتی کردن این مفهوم نوپا (زمینگردشگری) با تأسیس اولین ژئوپارک کشور در جزیره قشم بوده است. این حرکت ارزشمند که یکی از نمونههای شاخص و مثالزدنی در حیطه توسعه پایدار بوده علاوه بر حفظ میراث زمین برای آیندگان، زمینههای رشد اقتصادی پایدار و جذب گردشگران خارجی و داخلی در منطقه را ایجاد کرده و توانسته است موجبات پیشرفت کیفیت زندگی جوامع محلی و توزیع عادلانهتر ثروت در منطقه شود.
در کنار چنین اقداماتی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با حضور در مجامع داخلی مانند تدوین آییننامهها و تشکیل کمیته منابع غیرزنده دریایی و سعی در ارتقای درک خود از مناسبات بینالمللی در کنار شناخت فرامرزی حیطههای طبیعی و زیرساختی کرده که خود میتواند پیشران و پشتوانه تفکر برونگرایی در اقتصاد مناطق دریامحور خصوصاً دریاهای آزاد و همسایگان جنوبی قرار گرفته و ضمن تقویت حوزه نفوذ کشور از دستاندازی به منابع مشترک و تضییع حقوق کشور مقتدر ایران جلوگیری کند.
ناگفته پیداست که گستره مطالعات دریا و سواحل (شمال و جنوب) که به شکل روزانه در قالب مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در حال انجام است بر پایه سرمایه اصلی این سازمان (به عنوان یک مجموعه تخصصی) یعنی کارشناسان زبده و با تجربه صورت پذیرفته و چنین بدنه متخصص و ارزشمندی امکان و ظرفیت جهتدهی انواع طرحهای دانشبنیان در مقیاسهای متفاوت در ساحل و دریا داشته و میتوانند شتابدهنده شکوفایی علمی و فنآوری در حیطه توسعه دریامحور باشند.
در انتها باید متذکر شد؛ بسیج دستگاههای دستاندرکار و مسوول نباید تنها در حد اقدامات سطحی و شعاری باقیمانده و تمامی سازمانهای مسوول میبایست در گام اول با تعیین دقیق نقش خود در برابر سیاستهای کلان، جایگاه و برنامههای خود را به طور شفاف تعیین کرده و در گامهای بعدی و به شکل مؤثر در راستای انجام این اهداف اقدامات عملی با نتایج ملموس و قابل سنجش ایفا نمایند تا چنین برنامههایی به شکل مؤثر، کیفیت زندگی ساکنان پهنههای ساحلی کشورمان را بالا ببرد.
دکتر مسعود زمانیپدرام
مدیرکل دفتر بررسیهای زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور