به گزارش میمتالز، شهرستان بردسکن طی دهههای اخیر با کشف معادن مختلف از جمله طلا و مس به عنوان دومین شهرستان معدن خیز خراسان رضوی خود را در کشور به خوبی معرفی کرد، به طوری که اکنون به عنوان یکی از ارکان توسعه منطقه در کنار دیگر بخشها همچون صنعت، کشاورزی و گردشگری به خوبی توانسته در جهت توسعه اقتصادی نقش مهمی ایفا کنند.
معادن بردسکن در واقع بهعنوان یک صنعت سرمایهپذیر، ایجاد اشتغال را در این منطقه محروم به خوبی تسهیل کردهاند. اشتغالزایی که میتواند به توسعه اقتصادی منطقه کمک کند و بیکاری را کاهش دهد.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان بردسکن در همین خصوص به ایسنا گفت: شهرستان بردسکن ضمن برخورداری از تنوع معدنی بسیار بالا به عنوان دومین شهر معدنی خراسان رضوی بعد از خواف مطرح است.
سید حسین هاشمی از طلا، مس، آهن، سرب، روی، فلدسپات، سنگ مرمر و سنگهای تزئینی به عنوان مهمترین معادن شهرستان نام برد و افزود: ذخایر معدنی شهرستان روز به روز در حال افزایش است.
وی میزان ذخایر معادن شهرستان را تا ۵۰ سال آینده اعلام کرد و گفت: روز به روز اکتشافات جدیدی در منطقه صورت میگیرد و همچنان در حال کشف معادن جدیدی در شهرستان هستیم.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان بردسکن با اشاره به اینکه تاکنون حدود دو پروانه معدنی صادر شده که ۴۷ مورد آن پروانه بهرهبرداری و باقی گواهی کشف است، تصریح کرد: اکنون ۱۲ کارخانه فرآوری در بردسکن برای جلوگیری از خام فروشی فعالیت دارند که از این تعداد ۲ کارخانه طلا، ۲ واحد آهن و باقی مس هستند.
وی با اعلام اینکه جواز تأسیس برای ۳ واحد فرآوری دیگر هم صادر شده است که طی یک تا دو سال آینده به بهرهبرداری خواهند رسید، خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۳۰ معدن در منطقه داریم که در حال اکتشاف هستند.
هاشمی در خصوص وضعیت حقوق دولتی معادن گفت: حقوق دولتی شهرستان بردسکن بر اساس میزان برداشت ماده معدنی پارسال حدود ۷۷ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ بخش قابل توجهی وصول شده است.
وی با بیان اینکه سازمان صنعت، معدن و تجارت فقط میزان حقوق دولتی معادن را مشخص میکند و پول به حساب خزانه واریز میشود، گفت: اختیار این مبالغ با سازمان برنامه و بودجه است. کمیته برنامهریزی شهرستان باید برای این مبلغ پروژه تعیین و به سازمان برنامه و بودجه بفرستند تا آنها پول را به دستگاه متولی برای اجرای پروژه تخصیص دهند.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان بردسکن با اشاره به اینکه فقط یک درصد از مبلغ کل حقوق دولتی معادن سهم شهرستان است، افزود: معادن طلا در شمال بردسکن، معادن مس در بخش انابد و معادن آهن در جنوب شهرستان هستند.
وی با اعلام اینکه معادن بردسکن بسیار غنی هستند، خاطرنشان کرد: بردسکن قطب مس شرق کشور است، چون خام فروشی دیگر توجیهی ندارد باید آمادگی داشته باشیم که تا چند سال آینده بردسکن علاوه بر معدنی بودن شهر صنعتی هم خواهد شد و کارخانههای فرآوری بسیاری راهاندازی میشوند.
هاشمی در خصوص وضعیت اشتغالزایی معادن تصریح کرد:، چون تحصیلکرده و نیروی تخصصی رشته معدن در شهرستان نداریم به همین دلیل مهندسین مرتبط از خارج شهرستان جذب میشوند، اما بیش از ۹۰ درصد پرسنل معادن از خود شهرستان هستند.
وی خاطرنشان کرد: طی تفاهمنامهای که با اداره آموزش و پرورش به امضاء رسیده از ابتدای مهرماه هنرستان معدن در شهرستان افتتاح میشود و رشتههای مورد نیاز معادن نیز آموزش داده خواهند شد.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان بردسکن با اعلام اینکه شناسنامه تمامی معادن تهیه شده است، گفت: متأسفانه معادن شهرستان برای تأمین برق مورد نیاز با مشکلات بسیار جدی مواجه هستند به طوری که برخی معادن در جنوب بردسکن با دیزل ژنراتور برق مورد نیاز را تأمین میکنند.
وی کمبود آب را یکی دیگر از مشکلات برشمرد و افزود: معادن به سمتی حرکت کردهاند که آب مصرفی مورد نیازشان را مجدد به چرخه کارشان بر میگردانند حتی با تهیه دستگاههای جدید مصرف آب را به شدت کاهش دادهاند.
هاشمی با بیان اینکه ماشینآلات معادن به روز است، گفت: قطعاً اگر ماشینآلات فرسوده باشد هزینههایشان افزایش خواهد یافت.
امروزه خبرهای امیدبخش برای خروج «بردسکن» از بنبست محرومیت به گوش میرسد، چرخ دندههای صنعت این منطقه به حرکت درآمده و کمتر گلهای از بیکاری به گوش میرسد. به طوری که فرماندار بردسکن در همین خصوص نرخ بیکاری شهرستان را به دلیل وجود معادن بسیار پائین اعلام کرد و گفت: حدود ۴ تا ۶ هزار نفر در معادن مشغول به کار هستند و همچنان این تعداد رو به افزایش است.
علی دهقانزاده خاطرنشان کرد: شهرستان بردسکن دارای ذخایر معدنی بسیار خوبی است و توسعه اشتغال را به خوبی به همراه داشته است، تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا بتوانیم در مسیر اقتصادی پویا و توسعه معادن گام برداریم.
وی با بیان اینکه معادن شهرستان بردسکن همچنان در حال توسعه هستند، افزود: تمام تلاش خود را بر جلوگیری از خام فروشی معادن به کار گرفتهایم که در این مسیر نیز تاکنون گامهای خوبی برداشته شده است.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم تعداد کارخانههای فرآوری افزایش یابد، اظهار کرد: چند سرمایهگذار در این خصوص اعلام آمادگی کردهاند و منتظر تخصیص زمین برای احداث کارخانههای فرآوری هستند.
فرماندار بردسکن با اعلام اینکه امیدواریم روزی برسد که هیچ سنگ خامی از شهرستان خارج نشود و تمامی کارهای فرآوری در همین منطقه انجام شود، تصریح کرد: بدون شک علاوه بر ارزش افزوده که خواهد داشت منجر به ایجاد اشتغال میشود.
دهقانزاده با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد پرسنل معادن از شهرستان جذب شدند و باقی آنها متخصصین حوزه معدن و از سایر مناطق هستند، ادامه داد: شهرستان بردسکن بستر بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری در حوزه ایجاد معادن است.
وی با اشاره به اینکه شهرستان بردسکن در حوزه معادن سرآمد استان هست و به خوبی توانسته منشأ عمران و آبادانی باشد، از این شهرستان به عنوان قطب تولید مس شرق کشور نام برد و عنوان کرد: بردسکن با داشتن ذخایر خدادادی مس یکی از مناطق مهم کشور برای سرمایهگذاری در این حوزه است.
دهقانزاده اذعان کرد: مس شهرستان بردسکن عیار ویژهای دارد و همین موضوع نیز باعث شده است که سرمایهگذاران زیادی جذب این منطقه شوند، با توجه به اینکه منطقه هنوز بکر است امیدواریم که سرمایهگذاران بیشتری به منطقه وارد شوند.
یقین داریم که معادن میتوانند نقش بزرگی در ایجاد اشتغال و رفع محرومیت از این منطقه را ایفا کنند و در این زمینه به مقام شاگرد اولی اقتصاد دست یابند.
برای جذب سرمایههای مردم در بخش تولید، بیش از پیش نیاز به تکریم تولید و تولیدکنندگان داریم تا این فرهنگ به وجود بیاید که آنان معماران اقتصاد کشور هستند نه سرمایهداران راحتطلب.
تأثیر معدنکاری در بردسکن قطعاً به توسعه اقتصادی نه تنها این مناطق بلکه شهرهای اطراف هم کمک خواهد کرد، اما نیاز به مدیریت مسوولانه دارد. با توجه به توسعه پایدار و همکاری مناسب میان نهادهای مختلف، معدنکاری میتواند به توسعه اقتصادی پایدار در این منطقه کمک کند. قطعاً تحقیقات و سرمایهگذاری در توسعه معدنی نیز نقش حیاتی دارد تا به توسعه اقتصادی پایدار در این مناطق کمک شود.