به گزارش میمتالز، در این میان سنگآهن تنها برنده سال ۲۰۲۳ بود، سنگآهنیها همچنان امیدوار به محرکهای اقتصادی چین در مسیر رشد نرخ نوسان دارن.
در حالی سال ۲۰۲۳ به پایان رسید که ظرف بازه سالانه در معاملات آتی کامکس آمریکا ۱.۸۶ درصد، آلومینیوم ۰.۵۷ درصد و قلع ۳.۸۶ درصد گران شدند. این در حالی بود که در همین زمان و در همین بازار فلز روی ۱۰.۲ درصد، سرب ۱۲.۹ درصد و نیکل ۴۵ درصد افت نرخ را به ثبت رساندند. این فلزات در معاملات بورس فلزات لندن نیز نوسان نرخی مشابه داشتند. سنگآهن وارداتی به چین نیز در بازه سالانه ۲۰۲۳ رشدی ۲۱ درصدی داشت؛ این در حالی بود که میلگرد در بازار داخلی این کشور در این زمان افت نرخی ۲.۲ درصدی را به ثبت رساند.
سال ۲۰۲۳ در حالی آغاز شد که سیاستگذاران چینی وعده اتمام محدودیت کرونایی در چین را داده بودند و همین موضوع باعث امیدواری فعالان بازاراهای کالایی با محوریت فلزات آهنی و غیرآهنی برای رشد تقاضا شد. اگرچه دولت چین در سال جاری میلادی به واقع محدودیتهای کرونایی را لغو کرد، اما اقتصاد چین آنگونه که انتظار میرفت به مسیر رشد بازنگشت و به این ترتیب بزرگترین اقتصاد کالا محور دنیا، فلزات را ناامید کرد.
در حالی که امیدواری به بازگشت پرسرعت اقتصاد چین به مسیر رشد زمینهساز صعود بهای فلزات ظرف ۳ ماه ابتدایی سال ۲۰۲۳ شد، برآورده نشدن این امیدواری، عقبگرد بهای فلزات را به همراه داشت، بهنحوی که در نهایت ظرف سه ماهه دوم و سوم این سال از نرخ فلزات در بازارهای جهانی کاسته شد. البته رویه نوسان قیمت فلزات ظرف ۳ ماهه پایانی سال اندکی بهبود داشت به نحوی که در نهایت مس، آلومینیوم، قلع و سنگآهن سال ۲۰۲۳ را با ثبت بازده مثبت به پایان رساندند. امیدواری به محرکهای اقتصادی چین و همچنین امید به تسهیل سیاست انقباضی در آمریکا عوامل اصلی بازگشت مثبت قیمت برخی کامودیتیها در هفتهها پایانی سال بود.
سنگآهن وارداتی به چین سال ۲۰۲۳ را در حالی به پایان رساند که ۲۱ در صد بر نرخ آن نسبت به قیمت فروش، در ابتدای سال ۲۰۲۳ افزوده شد. اگرچه بحران شرکتهای توسعهدهنده املاک در چین ظرف سال ۲۰۲۳ ادامه یافت و از نرخ مسکن در این کشور کاسته شد، اما اعمال محرکهای متعدد اقتصادی از سوی دولت به منظور بازگرداندن اقتصاد به مسیر رشد و افزایش پروژههای زیرساختی، تقاضا برای سنگآهن بهعنوان ماده اولیه مصرفی در تولید فولاد را افزایش داد و زمینهساز رشد بهای این محصول شد. در عین حال ظرف سال ۲۰۲۳ بر میزان صادرات فولاد چین نیز افزوده شد که این موضوع نیز محرک بهای سنگآهن بود.
ظرف سال ۲۰۲۳، نیمی از فلزات پایه با افت نرخ مواجه شدند و حتی فلزاتی که این سال را افزایشی به پایان رساندند نیز رشد قیمتی محدود داشتند. تلاش فدرال رزرو و سایر بانکهای مرکزی دنیا برای مهار تورم با اجرای سیاست انقباضی از جمله مهمترین دلایل زیان کامودیتیها در سال ۲۰۲۳ بود. این دست تصمیمات دنیا را تا مرز بروز رکود اقتصادی پیش برد و با تضعیف تقاضا برای کالاییها زمینه افت نرخ این محصولات را فراهم کرد.
منبع: باشگاه آلومینیوم