به گزارش می متالز، تولید هر تن فولاد به روش کوره قوس الکتریکی بهطور میانگین نیازمند 2.5 کیلوگرم الکترود گرافیتی است. بازار جهانی الکترودهای گرافیتی در سالهای اخیر رشد قیمتی قابل توجهی را تجربه کرده است. انحصار تولید کک سوزنی (بهعنوان ماده اولیه تولید الکترودهای گرافیتی) توسط چند کشور محدود و کاهش عرضه از سوی آنها را باید یکی از دلایل اصلی رشد قیمت این محصول در بازار بینالمللی دانست. سیاستهای محیط زیستی دولت چین مبنی بر کنترل آلودگی و درنتیجه جایگزینی کوره قوس الکتریکی به جای کوره بلند در تولید فولاد نیز موجب شد تقاضا برای الکترود گرافیتی در این کشور افزایش یابد و درنتیجه روند صعودی قیمت این محصول را در بازار جهانی تشدید کند.
در این گزارش نگاهی به تجارت الکترود گرافیتی در بازار جهانی انداخته ایم. کشورهای چین، هند، اسپانیا، ژاپن و روسیه را باید از صادرکنندگان اصلی الکترود گرافیتی در بازار جهانی دانست که بیشترین رقم صادرات این محصول را در سال 2017 برای خود ثبت کردند. همانطور که در نمودار 1 قابل مشاهده است، رقم صادرات الکترود گرافیتی چین در سال 2017، یک میلیارد و 153 میلیون و 57 هزار و 956 دلار عنوان شده است. چین را باید بزرگترین صادرکننده الکترود گرافیتی دنیا دانست که رقم صادرات آن در مقایسه با سایر کشورها، بسیار قابل ملاحظه است. بر همین اساس نیز تغییر الگوی مصرف الکترود گرافیتی این کشور تاثیر بسزایی در بازار جهانی آن داشته است. باید خاطرنشان ساخت مجموع صادرات الکترود گرافیتی در بازار جهانی طی سال 2017، معادل 2 میلیارد و 841 میلیون و 297 هزار و 456 دلار گزارش شده است.
همانطور که در نمودار 2 قابل مشاهده است، بزرگترین واردکنندگان الکترود گرافیتی دنیا در سال 2017 به ترتیب عبارت بودند از: روسیه، ایالات متحده آمریکا، ایران، ترکیه و ایسلند. کشورهای یاد شده همگی در رده بزرگترین فولادسازان دنیا هستند و درنتیجه این رقم از واردات برای آنها طیبیعی بهنظر میرسد. کشور ما در سال 2017، معادل 217 میلیون و 344 هزار و 296 دلار الکترود گرافیتی وارد کرده است. از آنجاکه سهم قابل توجهی از تولید فولاد ایران به روش کوره قوس الکتریکی انجام میشود، سهم واردات الکترود گرافیتی ایران قابل توجه است. باید خاطرنشان ساخت وزن خالص الکترود گرافیتی وارد شده به ایران در سال 2017 معادل 100 میلیون و 173 هزار و 178 کیلوگرم برآورد میشود.