تاریخ: ۰۷ اسفند ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۵۴
بازدید: ۱۳۰
کد خبر: ۳۳۳۹۳۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
چگونه اتحادیه اروپا می‏‏‌تواند تامین پایدار مواد معدنی مهم و فلزات نادر را مدیریت کند؟

دو الزام مهم تامین عناصر حیاتی

دو الزام مهم تامین عناصر حیاتی
‌می‌متالز - اتحادیه اروپا به اهمیت مواد معدنی حیاتی در ساختن آینده‌ای پایدار آگاه شده است. اما غفلت از توجه به نقض حقوق بشر در صنعت معدن و تخریب محیط‌زیست می‌تواند تلاش‌های بلوک اروپایی برای اطمینان از دسترسی به مواد خام و کاهش تغییرات آب و هوایی را تضعیف کند. غول معدنی گلنکور بیش از یک‌دهه است که در استان اسپینار پرو، مس استخراج می‌کند.

به گزارش می‌متالز، در این مدت، وجود فلزات سمی در محیط به‌وضوح مشخص شده است. اما دولت پرو اخیرا آنچه را که برای بسیاری در میدان آشکار بود تصدیق کرده است: ارتباط علت و معلولی بین عملیات آنتاپاکای گلنکور و آلودگی در اسپینار وجود دارد. این شرکت هنوز نتوانسته است آسیب‌های وارده به جوامع بومی را جبران کند.

تقاضا برای مس و سایر مواد معدنی حیاتی مورد استفاده در فناوری سبز به طور قابل توجهی افزایش یافته است. اما تاکنون تنها تعداد انگشت‌شماری از کشور‌ها مسوول استخراج و تصفیه این منابع بوده‌اند. به‌عنوان مثال، چین بیش از ۷۰‌درصد معادن فلزات و عناصر نادر و ۵۰‌درصد پردازش گرافیت، کبالت، لیتیوم و منگنز (طبیعی) جهان را به خود اختصاص داده است. به دلیل جنگ اوکراین، بسیاری در اروپا نگران وابستگی به یک کشور واحد هستند.

اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، در ماه مارس، زمانی که قانون مواد خام حیاتی را اعلام کرد، گفت: مسابقه برای تسلط بر فناوری انرژی پاک در آینده ادامه دارد. این قانون همراه با قانون پیشنهادی صنعت (کربن) خالص صفر، پاسخ بلوک به قانون کاهش تورم ایالات‌متحده است که شامل تعهد به افزایش عرضه داخلی مواد معدنی حیاتی است. ظهور سیاست صنعتی تنها شاهدی نیست که جهان در حال بیدار شدن درمورد اهمیت مواد خام است. آژانس بین‌المللی انرژی در اوایل سال‌جاری اولین نشست جهانی را در مورد مواد معدنی حیاتی و نقش آن‌ها در گذار سبز برگزار کرد. اخیرا، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در حالی که در کنفرانس امسال تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (کاپ۲۸) برای رهبران جهان سخنرانی می‌کرد، بر بهترین روش برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده مس، لیتیوم، کبالت و موارد دیگر تاکید کرد.

گوترش در سخنرانی خود تاکید کرد که استخراج مواد معدنی حیاتی «باید به شیوه‌ای پایدار و عادلانه» انجام شود تا از تکرار «اشتباهات گذشته» جلوگیری شود که اشاره‌ای است به الگوی تاریخی جهان ثروتمند در بهره برداری سیستماتیک از ثروت منابع طبیعی کشور‌های در حال توسعه. به‌منظور جلوگیری از چنین نتیجه ای، او از ایجاد یک هیات جدید از دولت، صنعت و رهبران جامعه مدنی برای پیش‌نویس دستورالعمل‌های داوطلبانه در صنایع استخراجی خبر داد. به طور مشابه، مشارکت امنیت معدنی، اتحادی از دولت‌های ثروتمند، به دنبال بهبود استاندارد‌های زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) در بخش جهانی مواد معدنی است.

در حالی که این تلاش‌ها گامی در جهت درست هستند، برای اطمینان از رعایت قوانین پایداری کافی نیستند. با قانون مواد خام حیاتی، اتحادیه اروپا در نظر دارد با کشور‌های غنی از منابع، مشارکت‌های سودمند متقابل داشته باشد و پروژه‌های استراتژیک برای استخراج، پردازش و بازیافت مواد معدنی حیاتی را ارتقا دهد. اما فشار برای حرکت سریع می‌تواند به احیای شیوه‌های قدیمی منجر شود. علاوه بر این، نظارت بر انطباق با استاندارد‌های حقوق بشر و محیط‌زیست به ارائه دهندگان گواهینامه خصوصی، حداقل برای پروژه‌های خارج از بلوک، برون سپاری خواهد شد.

مشخص شده که در سیستم‌های صدور گواهینامه در بخش‌های معدن و مواد خام، درک اهمیت حقوق بشر و حمایت‌های زیست‌محیطی کافی وجود ندارد. به‌عنوان مثال، شرکت آلمانی صدور گواهینامه TÜV SÜD ایمن بودن سدی در نزدیکی برومادینیو در برزیل را تنها چند ماه قبل از شکست و کشته شدن صد‌ها نفر تایید کرد. اخیرا، مشخص شد معدنی که توسط تامین کننده کبالت BMW در مراکش اداره می‌شود و توسط ابتکار عمل مواد معدنی مسوول تایید شده بود، مقادیر زیادی آرسنیک در آب‌های مجاور آزاد می‌کند.

اتحادیه اروپا به ابزار‌های موثرتری نیاز دارد. دستورالعمل پیشنهادی زنجیره تامین که شرکت‌ها را موظف می‌کند از اقدامات نامطلوب محیطی و حقوق بشری در زنجیره تامین خود جلوگیری کنند، بسیار مهم است و با توجه به اهمیت آن‌ها در بخش مواد خام، باید برای شرکت‌های مالی نیز اعمال شود. علاوه بر این، اتحادیه اروپا باید نقش فعالی در مذاکرات برای معاهده الزام آور سازمان ملل در زمینه تجارت و حقوق بشر ایفا کند تا از آسیب رساندن شرکت‌های چندملیتی به محیط‌زیست و جوامع محلی جلوگیری کند، همان‌طور که در اسپینار اتفاق افتاد.

به‌علاوه، ارزیابی صادقانه از آنچه تقاضای موادی مانند مس و آهن را افزایش می‌دهد و چگونگی کاهش مصرف آن، موردنیاز است. به‌عنوان مثال، صنعت خودرو از مقادیر زیادی مواد معدنی حیاتی استفاده می‌کند. بخش‌های ساخت و ساز و حمل و نقل آلمان نیز به جای انتقال انرژی، محرک‌های اصلی تقاضا در آنجا هستند. این امر نشان می‌دهد که سیاستگذاران اروپایی باید سیستم‌های حمل و نقل عمومی با انرژی کارآمدتر بسازند، استفاده از وسایل نقلیه کوچک‌تر و باتری‌ها را تشویق کرده و اقتصاد چرخشی را ترویج کنند.

هیات بین دولتی تغییرات آب و هوایی کاهش مصرف مواد را برای کاهش گرمایش جهانی توصیه می‌کند، اما اهمیت این پیام در تعجیل حرکت به سمت انرژی‌های تجدید پذیر نادیده گرفته شد. چنین رویکردی بدون شک موثر خواهد بود. استخراج و فرآوری مواد معدنی حیاتی به مقادیر زیادی آب نیاز دارد و باعث آلودگی محیط‌زیست می‌شود. طبق گزارش OECD، هفت فلز آهن، آلومینیوم، مس، روی، سرب، نیکل و منگنز مسوول ۷‌درصد از انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در جهان هستند.

اتحادیه اروپا با تمرکز بر کاهش تقاضا و معرفی الزامات سخت گیرانه‌تر و مکانیزم‌های موثر برای بررسی دقیق تر، می‌تواند از آسیب‌های زیست محیطی و نقض حقوق بشر جلوگیری کند و در عین حال به هدف خود برای ایجاد بلوک مستقل‌تر و انعطاف پذیرتر دست یابد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده