به گزارش میمتالز، در حقیقت این شرکت نخستین شرکت پروژهمحور است که در بازار سرمایه شکل گرفته است. سهامدار عمده شرکت تجلی ۵۶ درصد شرکت ومعادن، ۱۷ درصد شرکت چادرملو و ۱۷ درصد شرکت گلگهر هستند که ۱۰درصد سهام این شرکت نیز در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی در بورس میباشد.
این مطالب را مرتضی علیاکبری مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات عنوان و در ادامه خاطرنشان کرد: شرکتهایی در بورس پذیرفته میشوند که حداقل دو صورت مالی حسابرسیشده داشته باشد و همچنین شرکتهای سودده باشند. با توجه به اینکه شرکت تجلی یک شرکت پروژهمحور با ایده جدید بود، تولد این شرکت با پذیرش آن در بورس همراه شد.
مرتضی علیاکبری درباره عملکرد این شرکت از ابتدا تاکنون خاطرنشان کرد: در ابتدا شرکت تجلی با پنج پروژه در قالب سه شرکت متولد شد، این پنج پروژه در ارتباط با زنجیره فولاد شامل کنسانتره سنگ آهن، گندلهسازی و تولید آهن اسفنجی در مناطق مختلف ایران بودند. اکنون تعداد شرکتهای تجلی به ۱۲ شرکت رسیده است. در ابتدایی که شرکت متولد شد، تجلی هیچ معدنی در اختیار نداشت. میتوان گفت که شرکت تجلی در تمامی مزایدههایی که توسط دولت برگزار شده حضور داشته است و در حال حاضر ۲۴ معدن در انواع معادن و فلزات را در اختیار دارد. البته بیشتر تمرکز ما روی مواد نادر خاکی و لیتیوم است. وی در ادامه یادآور شد: با توجه به مطالعاتی که انجام دادهایم، تصمیم داریم که بیش از این در زنجیره فولاد سرمایهگذاری انجام ندهیم. البته پروژههایی که در زنجیره فولاد داریم را ادامه خواهیم داد، اما پروژه جدید در این زنجیره برای خود تعریف نمیکنیم. وزن سرمایهگذاری خود را به سمت مواد نادر خاکی، لیتیوم، طلا و مس پیش خواهیم برد. سه شرکت دیگر در حوزه اکتشافات و معدن کاری به مجموعه اضافه کردهایم.۴۸ درصد مجتمع صنایع سرمد ابرکوه که در آن مجتمع سه پروژه فعال فولادسازی، مگامدل احیاء مستقیم و تولید کلاف را شامل میشود.۳۰درصد پروژه گندله سازی صبا امید غرب خاورمیانه، ۲۰ درصد مالکیت فولاد کردستان، ۶ درصد فولاد سیمین هرمز و معدن مس جانجا و سایر پروژهها در زنجیره ارزش را در اختیار داریم. در ارتباط با حوزه بازرگانی نیز سهم عمده یکی از شرکتهای خوشنام در این حوزه را خریداری کرده و در بخش بازرگانی نیز حضوری فعال داریم.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات در پاسخ به این پرسش که ۲۴ معدنی که در اختیار دارید مربوط به چه معادنی است، گفت: از این تعداد ۱۲ معدن مربوط به حوزه لیتیوم و مواد نادر خاکی است. سایر معادن نیز مربوط به مس و طلا و پلیمتالهاست. در این راستا سه گروه تشکیل دادهایم که به صورت تخصصی این معادن را راهبری و پیگیری میکنند تا بتوانیم پروانه بهرهبرداری آنها را بگیریم. البته در میان این ۲۴ معدن ممکن است برخی از معادن ذخیره لازم را نداشته باشند. از معادنی که در اختیار داریم چندتایی ذخیره کافی برای احداث کارخانه داشته باشند برای تجلی گران بها و با ارزش خواهند بود. برخی از این معادن دارای پروانه اکتشاف هستند، برای برخی معادن نیز در جهت پروانه بهرهبرداری آن اقدام میکنیم.
علیاکبری درباره معادن لیتیوم عنوان کرد: پنج معدن ما به لیتیوم اختصاص دارد که از شورابهها باید استحصال شود که یک گروه ویژه برای این معادن در نظر گرفتهایم. لیتیوم مصرف پزشکی نیز دارد. البته مصرف صنعتی آن متفاوت است. در این زمینه ما با شرکتهای دانشبنیانی کار میکنیم که پیش از این، در این حوزه کار کردهاند. بیشتر معادن لیتیوم ما در خراسانجنوبی واقع شدهاند.
وی در ادامه درباره مواد نادر خاکی توضیحات بیشتری داد و گفت: مواد نادر خاکی مونازیت عموما” میتواند مواد نادر خاکی متعددی در کنار آن باشد، که در دو معدن مروست باختری و خاوری موجود است و درحال حاضربا یک تیم قوی که پیش از این، در این حوزه صاحبنظر بودهاند، کار این معادن را به جلو میبریم. مدیرعامل شرکت تجلی در ادامه تاکید کرد: در کشور ظرفیت تولید فولاد تجاری و معمولی به سقف خود رسیده، این در حالی است که کشورهای اطراف ما نیز به قدری واحدهای فولادسازی ایجاد کردند و در آینده امکان صادرات به آنجا را نیز نخواهیم داشت؛ بنابراین ایران باید به سمت تولید فولادهای آلیاژی، فولاد سبک و فولاد سبز پیش برود، اگر به این سمت پیش نرود، بدون شک در میانمدت مشکلاتی در زمینه صادرات خواهند داشت. آیا برای تولید فولاد آلیاژی همین سنگ آهن کافی است، پاسخ خیر است، این در حالی است که در عناصر نادر خاکی میتوان عناصری را یافت که در فولاد آلیاژی کاربرد دارد؛ و بدون آن فولاد خاص نمیتوان تولید کرد. علیاکبری در پاسخ به این پرسش که کاربرد عناصر نادر خاکی چیست، عنوان کرد: عناصر نادر خاکی کاربردهای مختلف دارد، از جمله در تولید فولاد آلیاژی و فولادهای خاص به کار گرفته میشود. در سایر صنایع همانند صنایع مخابراتی، ماهوارهای و نظامی ... نیز کاربرد دارد.
وی ادامه داد: با توجه تعداد شرکتهای تجلی استراتژی ما در تامین منابع مالی اینطور نیست که منابع مالی را یکجا به آنها تخصیص بدهیم، از اینرو وجوهی که در اختیار داشتیم را تبدیل به سهامهایی در بازار بورس کردیم که نقدشوندگی خوبی داشته باشد تا هر زمان که نیاز به تزریق نقدینگی در پروژهها داشته باشیم، بتوانیم این سهامها را بفروشیم. در یک مدل میتوانستیم وجوه خود را نزد بانکها بگذاریم و بین ۱۸ تا ۱۹ درصد سود بگیریم، براساس تخصصی که در بازار بورس داشتیم، تصمیم گرفتیم که آنها را به سهام در بازار بورس تبدیل کنیم و به مرور آنها را بفروشیم. در یک سال و نیم گذشته یکدوم سهامهایی که در اختیار داشتهایم که حدود سه هزار میلیارد تومان را تبدیل و به پروژهها تزریق کردهایم که بابت این موضوع مقداری سود نصیب شرکت شد که در سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰۰ میلیارد تومان سود داشتیم.
علیاکبری در ادامه یادآور شد: یکی از کارهای جدید ما در زمینه تولید ورقهای الکتریکی است که این ورقها چند سال است که جزو کالاهای تحریمی محسوب میشود. ورقهای الکتریکی جزو کالاهای «هایتک» بهشمار میرود که چند کشور بیشتر آن را در دنیا تولید نمیکنند. این ورقها نیاز مبرم شرکتهای داخلی است. در این راستا تولید ورقهای الکتریکی جهتدار و غیرجهتدار مدنظر ماست. از همینرو برای تولید آن در منطقه ویژه اقتصادی خلیجفارس، مجوز کارخانه ورقهای الکتریکی را در اختیار گرفتهایم. بابت تامین ارز آن نیز با صندوق توسعه ملی وارد مذاکره شدهایم. با توجه به این موضوع که فولاد مبارکه میتواند این محصول را تولید کند، این شرکت بزرگ فولادی را نیز برای تولید این ورقها در کنار خود داریم. وی در پاسخ به این پرسش که عمده تامین مالی تجلی به چه صورت است، عنوان کرد: با توجه به اینکه شرکت تجلی یک شرکت پروژهمحور است، سهامداران آن به سوددهی در کوتاهمدت توجهی ندارند. ما باید ثروت سهامداران را افزایش بدهیم تا زمانی که پروژهها به بهرهبرداری برسد که در این صورت، هم سودآوری خواهیم داشت و هم پروژهها را توسعه خواهیم داد. البته ما قطعا امسال یک افزایش سرمایه خواهیم داشت. حداقل ۵۰ درصد و حتی بیشتر افزایش سرمایه میدهیم. همچنین میخواهیم هزار میلیارد تومان اوراق از طریق بورس به چاپ برسانیم. سرمایهگذارها ما نیز همگی داخلی هستند.
مدیرعامل تجلی در پایان در پاسخ به این پرسش که در روز صنعت و معدن چگونه میتوان به این حوزه کمک کرد، گفت: روز صنعت و معدن، روز مبارکی برای صنعتگران است. ولی صنعتگران روزهای سختی را در پیشرو دارند، زیرا موارد متعددی است که دست و پای صنعتگران را بسته است و امیدواریم که شاهد نرخهای دستوری در بورس کالا نباشیم. حقوق دولتی معادن کشور را رنج میدهد که باید این حقوق اصلاح شود. در زمینه منابع نیز شرکتهای پروژهمحور نیاز به حمایت دارند و دولت باید انگیزههای لازم را برای این شرکتها ایجاد کند؛ و براساس مقررات، در مزایده دولت، شرکتهای سهامی عام که بیش از ۱۰۰ هزار سهامدار دارند، میشود خارج از رقابت به آنها مورد مزایده را واگذار کرد که تا کنون این موضوع عملیاتی نشده است.
منبع: دنیای اقتصاد