به گزارش میمتالز، ناترازی در تولید و تقاضای برق در سالهای اخیر و لزوم رفع آن در صنعت برق به عنوان یک صنعت پیشران به جهت تامین انرژی مورد نیاز صنایع و معادن کشور، موجب شد که وزارت نیرو برای کاهش این ناترازی اقدامات متعددی را پیشبینی کند.
البته که بخشی از این اقدامات، به حوزه افزایش ظرفیتهای تولید و توسعه ظرفیتهای نیروگاهی کشور خلاصه میشود و طبق آخرین آمار حدود ۸ هزار مگاوات در دوسال اخیر به توان تولیدی برق کشور اضافه شده است. اما در عین حال تنها به این افزایش اتکا نشد و تلاشهایی در زمینه بهینه سازی مصرف در طرف مصرفکنندگان به ویژه در بخش خانگی صورت گرفت. بهرهگیری از سیاستهای تشویقی، اقدامی بود که با هدف بهرهمندی مردم از پاداش نقدی و در جهت کاهش پیک مصرف و همینطور نهادینه کردن مصرف صرفهجویی در تابستان سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اجرایی شد. اقدامی که دولت نتیجه آن را گرفت و در این دوسال هیچ خاموشی به بخش خانگی تحمیل نشد.
در سال اول این طرح فقط بخش خانگی و مشترکانی که مصرفی پایینتر از الگو (۳۰۰ کیلووات در مناطق عادی) داشتند، شامل پاداش مدیریت مصرف برق میشدند و برای هر مشترک به ازای هر کیلووات صرفهجویی ۵۰۰ تومان محاسبه و روی قبوض آنها اعمال میشد. برای سال ۱۴۰۲ سیاستگذاری به این شکل انجام شد که مشترکان بیشتری از جمله پرمصرفها نیز امکان بهره مندی از پاداش را داشته باشند و بتوانند در این طرح مشارکت کنند؛ همچنین مبلغ پاداش برای مشترکان نیز افزایش ۲۰ برابری پیدا کرد و در پایان طرح۲۲۰۰ میلیارد تومان به حدود ۱۰ میلیون قبض پرداخت شد. تقریبا یک سوم از این قبوض مشمول پاداش نیز قبض رایگان دریافت کردند و یا حتی بستانکار شدند.
گرمای هوا در سال گذشته سبب شد که مصرف مجموع بخشهای تقاضاکننده برق (خانگی، اداری، صنایع و کشاوری) ۶.۶ درصد افزایش پیدا کند، اما با همراهی ۴۰ درصد از مشترکان در طرح پاداش مدیریت مصرف صنعت برق رشد مصرف بخش خانگی منفی شد و شاهد نتایج بسیار خوبی در تامین برق پایدار همه مشترکان به ویژه مشترکان صنعتی بودیم که به این ترتیب بخش تولید کشور با مشکلات کمتری در زمینه تامین انرژی مواجه شد.
در ادامه مصطفی رجبیمشهدی مدیرعامل شرکت توانیر و سخنگوی صنعت برق در خصوص برنامه ریزیها برای عبور از اوج مصرف تابستان ۱۴۰۳ گفت: ۱۸۰ برنامه در ۶ محور با هدف تامین پایدار برق در تایستان تدوین شده که شامل توسعه نیروگاههای حرارتی و تجدیدپذیر و همنیطور برنامههای مدیریت مصرف است.
مدیرعامل توانیر با اشاره به برنامهها در حوزه مدیریت مصرف گفت: در این حوزه نیز برنامههایی در نظر گرفته شده و طرح پاداش مدیریت مصرف برای مشترکان خانگی در برنامهها قرار دارد. امسال در نظر گرفتیم که بخش تجاری هم به طرح پاداش مدیریت مصرف اضافه کنیم و برنامههای تشویق محور وزارت نیرو در سمت تقاضا در برنامهها در دستور کار قرار خواهد گرفت.
اگر نگاهی به اعداد و ارقام تامین برق مصرف بخش خانگی و اثرگذاری طرح پاداش مدیریت مصرف در دو سال گذشته داشته باشیم، در سال ۱۴۰۰، ۴۸ میلیارد کیلووات ساعت انرژی مصرفی برق در بخش خانگی بوده که در سال ۱۴۰۲ با رشد منفی نسبت به سال ۱۴۰۰ به ۴۶ میلیارد کیلووات ساعت رسید. به عبارت دیگر حتی اگر رشد متوسط ۵ درصدی سالانه در حوزه خانگی را هم در نظر بگیریم حدود ۷ میلیارد کیلووات ساعت انرژی کمتری در بخش خانگی مصرف شد. این برق حاصل از صرفهجویی و مشارکت مردم در پاداش مدیریت مصرف برق، به سمت صنایع روانه شد و در سال گذشته طی بازه اجرای طرح مدیریت مصرف ۲۲.۵۵ درصد، انرژی برق بیشتری تحویل صنایع کشور شد. این بخش در مجموع ۱۶.۳۸ میلیارد کیلووات ساعت برق مصرف کردند که این مقدار ۴.۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش را رقم زد.
انتظار میرود طرح پاداش مدیریت مصرف برق امسال نیز طبق روال دو سال گذشته از ابتدای خردادماه آغاز شود و مشترکان تا پایان شهریور فرصت مشارکت در این طرح را داشته باشند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان