به گزارش می متالز، سهامداران شرکت «سرمایهگذاری مس سرچشمه» امروز به شور مینشینند تا در خصوص افزایش سرمایه تصمیمگیری کنند.
در حالی که این شرکت در خصوص افزایش سرمایه 1680 میلیارد ریالی معادل 60 درصد اعلام آمادگی کرده بود، ولی سازمان بورس با افزایش 603 میلیارد ریالی موافقت کرد و به این ترتیب، 21.5 درصد از محل سود انباشته بر سرمایه 2800 میلیارد ریالی کنونی افزوده خواهد شد. در حال حاضر این شرکت 2012 میلیارد ریال سود انباشته دارد که معادل 72 درصد مبلغ سرمایه است.
اقدام مذکور به منظور بهبود وضعیت ساختار مالی، جبران مشارکت صورت گرفته در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر، حفظ و افزایش عملیات جاری و جلوگیری از خروج وجوه نقد انجام میشود.
بر اساس گزارش حسابرس، 1760 میلیارد ریال از مبلغ مورد نظر شرکت در راستای افزایش سرمایه دو شرکت سرمایهگذاری صنایع مس افق کرمان و آریاناران سرچشمه صرف خواهد شد. حال با توجه به کاهش میزان افزایش سرمایه از سوی سازمان بورس، این مسأله با چالش جدید مواجه گردید.
نکته قابل توجه این است که مجموع سرمایهگذاریهای کوتاهمدت و بلندمدت شرکت «سرمایهگذاری مس سرچشمه» و همچنین داراییهای غیرجاری به رقم 44000 میلیارد ریال میرسد. مقایسه این مبلغ با سرمایه شرکت بیانگر آن است که حدود 63 درصد از سرمایهگذاریها از محل سرمایه و 37 درصد نیز از طریق اندوختهها، بدهیهای جاری و سود تقسیم نشده تأمین میشود. بنابراین، ساختار مالی و ترازنامه شرکت چندان از استحکام لازم برخوردار نیست و در صورت تقسیم سود بالا در مجامع و یا انباشته شدن بدهیها، مشکلات عدیدهای شکل میگیرد.
علاوه بر این، «سرچشمه» طی 3 سال مالی اخیر حدود 2040 میلیارد ریال سود در ماجمع خود بین سهامداران خود تقسیم کرد که معادل 73 درصد میزان سرمایه است. این موضوع سبب شده شرکت با کمبود نقدینگی جهت استفاده از فرصتهای سرمایهگذاری روبرو گردد.
به عبارت بهتر میتوان گفت که «سرچشمه» قصد دارد با تبدیل سود انباشته به سرمایه، دست سهامدار عمده (صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران) را در تقسیم سود ببندد و به این ترتیب، اجازه تقسیم سود بالا را ندهد و از خروج نقدینگی جلوگیری کند.
علاوه بر هم مسیر نشدن سازمان بورس با «سرچشمه» در میزان افزایش سرمایه، اعطای مجوز نیز زمان زیادی به خود مشغول کرد. حسابرسان این شرکت در اواخر آبان ماه گزارش خود را ارائه کردند اما سازمان بورس در اواخر اسفند ماه مجوز برگزاری مجمع فوقالعاده را منتشر کرد.
بر این اساس، در آن زمان «سرچشمه» برآورد کرده بود در صورت انجام افزایش سرمایه مذکور و به میزان 1680 میلیارد ریال، سود خالص سال 97 به رقم 2780 میلیارد ریال نزدیک شود که عدم اجرای این موضوع در آن سال، باید طبق برآوردهای خود به 2380 میلیارد ریال سود بسنده کند.
بنابراین، با توجه به دریافت دیرهنگام و کمتر از مورد انتظار مجوز افزایش سرمایه، پیشبینیها و برآوردهای این شرکت در خصوص وضعیت آینده چندان قابل اتکا نیست و دچار اختلال شد.
حال باید منتظر ماند و دید «سرچشمه» میتواند از راههای دیگر و با برنامهریزی دقیق به سود خالص 3225 میلیارد ریالی برآورد شده برای سال 98 (با فرض افزایش سرمایه) دست یابد یا خیر!