تاریخ: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۳۹
بازدید: ۲۷۵
کد خبر: ۳۴۰۸۹۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بررسی بازدهی ابزار‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم از ابتدای سال

بازدهی طلا در دو بازار

بازدهی طلا در دو بازار
‌می‌متالز - مقایسه بازدهی صندوق‌های طلا و اهرمی از ابتدای سال نشان می‏دهد که با توجه به افت شاخص‏های بازار سهام، همه صندوق‌های اهرمی بازدهی منفی به ثبت رسانده‏اند. اما در سمت مقابل صندوق‌های طلا با توجه به رشد قیمت اونس و دلار، عمدتا بازدهی مثبتی در سال جاری کسب کرده‌‏اند.

بازدهی طلا در دو بازار

به گزارش می‌متالز، علی عبدالمحمدی: بعد از ریزش فجیع بورس تهران در سال‌۹۹ و فعل و انفعالاتی که در آن سال‌حادث شد، بسیاری از کارشناسان درخصوص مغفول ماندن سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در ایران متفق القول بودند. در آن مقطع بسیاری از مردم عادی بدون هیچ آشنایی با بازار سهام، در سقف‌های قیمتی اقدام به خرید سهام کردند و متعاقبا گرفتار زیان‌های سهمگینی نیز شدند که آوازه آن تا ماه‌ها نقل محافل و رسانه‌های اقتصادی کشور بود. پس از آنکه سرمایه‌گذاران تازه وارد در صفوف فروش گسترده نماد‌های مختلف گرفتار شدند و تا ماه‌ها نتوانستند سهام تحت‌تملک خود را به‌فروش برسانند، قوه عاقله جمعی تشخیص داد که باید مردم عادی را به سمت و سوی سرمایه‌گذاری غیرمستقیم سوق داد.

سرمایه‌گذاری به دو شیوه مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود. در سرمایه‌گذاری مستقیم، سرمایه‌گذار شخصا اقدام به خرید دارایی مدنظر خود می‌کند؛ مثلا اگر شخصی قصد خرید سهام داشته‌باشد، شخصا اقدام به گرفتن کد بورسی کرده و سپس سهام موردنظر خود را خریداری می‌کند. طبیعتا پیداکردن گزینه یا کلاس دارایی با پتانسیل رشد یا چشم انداز خلق بازدهی بالا در آینده در این روش، متضمن صرف وقت بیشتر برای جست‌وجو و کسب اطلاعات درباره ابعاد مختلف دارایی مدنظر است. در روش دیگر سرمایه‌گذاری که روش غیرمستقیم نام گرفته‌است، شخص از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های سبدگردانی اقدام به خرید دارایی موردنظر خود می‌کند. طبیعتا ریسک سرمایه‌گذاری در این حالت نسبت به حالت قبلی کمتر است و در زمان شخص سرمایه‌گذار نیز صرفه‌جویی می‌شود.

صندوق‌های اهرمی

صندوق‌های اهرمی از ابزار‌های جدید سرمایه‌گذاری غیرمستقیم محسوب می‌شوند که در یک سال‌اخیر به‌شدت مورد‌توجه قرارگرفته و به‌نوعی تبدیل به لیدر بازار شده‌اند. این صندوق‌ها با توجه به مکانیزم واحد‌های عادی و ممتاز که در بطن خود دارند، می‌توانند با اعتباری که از واحد‌های عادی دریافت می‌کنند، اقدام به خرید سهام کنند و در شرایطی که اوضاع و احوال بازار سهام مناسب باشد، برای واحد‌های ممتاز خود بازدهی‌های قابل‌توجهی به ارمغان بیاورند.

این صندوق‌ها قابلیت نوسان قیمت بیشتر را نیز دارند و طبیعتا با توجه به این موضوع، ریسک بیشتری نیز در دل خود دارند. با توجه به قابلیت نوسان زیاد این صندوق‌ها، هر زمان که شخص از وقوع یک روند صعودی مستمر، اطمینان داشته‌باشد، باید سهم این صندوق‌ها را در سبد سرمایه‌گذاری خود افزایش دهد.

با توجه به اینکه در سال‌جاری بازدهی نماگر‌های اصلی تالار شیشه‌ای در محدوده سرخ قرار داشته، هر پنج صندوق اهرمی حاضر در بازار نیز در سال‌جاری بازدهی منفی به‌ثبت رسانده‌اند. در این بین صندوق جهش با ۹.۹۶‌درصد کاهش ارتفاع تا پایان روز معاملاتی گذشته، بیشترین افت را درمیان صندوق‌های اهرمی در سال‌جاری داشته و صندوق اهرم نیز به‌عنوان بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین صندوق اهرمی حاضر در بازار، با کاهش ارتفاع ۰.۵۹‌درصدی در سال‌جاری، بهترین عملکرد را درمیان صندوق‌های اهرمی داشته‌است. گفتنی است که در سال‌جاری به‌رغم ثبت بازدهی منفی در صندوق‌های اهرمی، ۵۸۲‌میلیارد‌تومان پول حقیقی وارد این صندوق‌ها شده‌است.

صندوق‌های طلا

صندوق‌های طلا از ابزار‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار طلا و سکه محسوب می‌شوند. در حال‌حاضر ۱۳ صندوق طلا در بورس‌کالا وجود دارد و این صندوق‌ها عمدتا دارایی خود را در گواهی‌های سپرده و شمش سرمایه‌گذاری می‌کنند.

با توجه به منازعه‌ای که در فروردین سال‌جاری در خاورمیانه میان ایران و اسرائیل اتفاق افتاد، دلار در بازار آزاد افسار پاره کرد و تا نزدیکی‌های کانال ۷۰‌هزار‌تومان نیز پیشروی داشت. افزایش بهای اونس جهانی نیز مزید بر علت شد تا در غیاب بازار جذاب دیگر، دارایی‌های خانواده طلا و سکه با استقبال چشمگیری مواجه شوند و صندوق‌های طلا در ادامه رشدی که از زمستان سال‌گذشته آغاز شده‌بود، سقف‌های تاریخی خود را در سال‌جاری جابه جا کنند. شتاب رشد قیمت این صندوق‌ها در فروردین به حدی بود که بازدهی برخی از این صندوق‌ها تا حوالی ۲۰‌درصد نیز پیشروی کرد، اما با فروکش التهابات در خاورمیانه، دلار از قله تاریخی عقب‌نشینی کرد و صندوق‌های طلا نیز هم‌راستا با دلار در مسیر نزولی قرارگرفتند.

بررسی وضعیت صندوق‌های طلا در سال‌جاری تا پایان روز معاملاتی گذشته نشانگر آن است که عمده این صندوق‌ها به‌جز یک صندوق، بازدهی مثبتی را به‌ثبت رسانده‌اند و در این بین صندوق زر با کسب بازدهی ۸.۶‌درصدی، بهترین عملکرد را در بین صندوق‌های طلا برجای گذاشته‌است.

گفتنی است که از ابتدای سال، ۲‌هزار و ۲۶۵‌میلیارد‌تومان پول حقیقی وارد این صندوق‌ها شده‌است.

صندوق‌های بخشی

صندوق‌های بخشی نیز از ابزار‌های جدید سرمایه‌گذاری در بورس تهران هستند که عمده پرتفوی خود را به سرمایه‌گذاری در یک‌صنعت خاص اختصاص می‌دهند.

تاکنون ۸‌صنعت از سوی سازمان بورس، مجوز پذیره‌نویسی صندوق بخشی دریافت کرده‌اند و ۶‌صنعت از این ۸‌صنعت نیز اکنون صندوق بخشی فعال دارند. 

طبیعتا برای درک بهتر نسبت به‌عملکرد این صندوق‌ها باید عملکرد این صندوق‌ها با شاخص‌های‌صنعت مورد مقایسه قرار بگیرد که در گزارش‌های آتی «دنیای‌اقتصاد» بدان پرداخته خواهد شد، اما نگاهی به آمار و ارقامی که تا پایان روز معاملاتی گذشته به‌ثبت رسیده، نشان می‌دهد که در بین صندوق‌های بخشی حاضر در بازار، صندوق آذرین که در صنعت فلزات اساسی فعال است با ۳.۹‌درصد بازدهی مثبت، بهترین عملکرد را در بین صندوق‌های بخشی به‌ثبت رسانده است و صندوق‌های بخشی‌صنعت خودرو و ساخت قطعات نیز قعرنشین عملکرد صندوق‌های بخشی در سال‌جاری هستند. 

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت