تاریخ: ۱۰ شهريور ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۲۶
بازدید: ۸۲
کد خبر: ۳۵۰۷۶۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
سیدمهدی طبیب‌زاده، در نشست شورای گفت‌وگوی استان کرمان

تحقق رشد ۱۳ درصدی معادن نیازمند اصلاحات قانونی است

تحقق رشد ۱۳ درصدی معادن نیازمند اصلاحات قانونی است
‌می‌متالز - رئیس اتاق کرمان با اشاره به هدف‌گذاری برنامه هفتم توسعه برای رشد ۱۳ درصد بخش معدن، گفت: استان کرمان به‌عنوان یک استان معدن خیز باید رشد بالاتری را تجربه کند و تحقق این امر نیازمند اصلاحات قانونی است.

به گزارش می‌متالز، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان با تأکید بر اینکه تحقق رشد ۱۳ درصدی بخش معدن در برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه، نیازمند اصلاحات قانونی است، گفت: ماده ۲۶ آیین‌نامه اجرایی معادن محدودیت‌هایی را ایجاد کرده که پهنه‌های عظیمی در حبس قرار گرفته‌اند و این موضوع مانع سرمایه‌گذاری و واگذاری معادن است.

سیدمهدی طبیب‌زاده در صدویکمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با موضوع اصلاحات قانونی جهت محقق شدن رشد ۱۳ درصدی بخش معدن در برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه، افزود: در حالی برای رشد معدن رقم ۱۳ درصد را در نظر گرفته‌اند که متوسط رشد کشور ۸ درصد عنوان شده و البته این موضوع در کرمان به‌عنوان استان معدنی باید بیشتر باشد، زیرا در کشاورزی استان نمی‌توان به رشد ۸ درصدی رسید.

وی با بیان اینکه معدن سرمایه عظیمی در دل طبیعت استان است که باید فعال شده و به چرخه اقتصادی آورده شود، اظهار کرد: معدن‌کاری موفق به کشف، ابزار خوب و مجوز‌های لازم نیاز دارد.

طبیب زاده تصریح کرد: مسائل مختلف حوزه معدن به‌عنوان یکی از شاخصه‌های رشد و توسعه استان باید به‌صورت اساسی و زیربنایی موردبحث قرار گیرد تا بتوان به‌خوبی و تلاش مدیران و مسوولان این سرمایه عظیم، در اختیار نسل‌های دیگر قرار گیرد.

رئیس اتاق استان کرمان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برنامه شرکت ملی مس ایران برای تولید ۸۰۰ هزار تن کاتد در پایان برنامه هفتم، اظهار کرد: در حال حاضر ۳۰۰ هزار تن کاتد تولید می‌شود و برای اینکه زنجیره ارزش شرکت ملی مس کامل شود، قرار است از مرحله کاتد به بعد، بخش خصوصی وارد شود و ما سلسله طرح‌هایی در این حوزه معرفی خواهیم کرد و امیدواریم زنجیره ارزش مس را ایجاد کنیم.

وی از رشد ۵۰ درصدی خرید خدمات و تجهیزات شرکت مس از داخل استان کرمان نسبت به سال گذشته خبر داد و بیان کرد: قرار است ارتباط واحد‌های کوچک و بزرگ را طی تفاهم‌نامه‌ای با شرکت ملی مس، اجرایی کنیم.

طبیب‌زاده، با بیان اینکه هر شرکت دانش‌بنیانی که در حوزه مس کار کند، می‌تواند تسهیلات دریافت کند، گفت: همه شرکت‌های بزرگ استان در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی اقداماتی انجام می‌دهند، اما این برنامه‌ها متفرق هستند، بنابراین باید نظام جامع مسوولیت‌های اجتماعی را تدوین و اولویت‌ها را مشخص کرد تا بر اساس آن تخصیص‌ها صورت بگیرد.

قوانین دست‌وپا گیر موجب فاصله گرفتن بخش خصوصی از حوزه معدن شده است

رئیس کمیسیون معدن اتاق کرمان در ادامه این نشست با اشاره به تشکیل کارگروه‌های پنج‌گانه این کمیسیون برای بررسی مسائل معدن، گفت: یک‌سوم اقتصاد ایران به‌عنوان یکی از ۱۰ قطب بزرگ معدنی جهان وابسته به معدن است و کرمان بزرگ‌ترین استان معدنی کشور شناخته شده و در صدر ارزش تولیدات معادن ایران قرار دارد.

مجید حجت، افزود: معدن پیشران مهم اقتصادی استان و از بخش‌های مهم برای جذب سرمایه و توسعه کسب‌وکار است.

وی ادامه داد: رشد ۱۳ درصدی بخش معدن و هدف‌گذاری تولید هزار و ۴۱۲ هزار تن کاتد مس، ۵۵ میلیون فولاد و یک‌میلیون تن آلومینیوم در برنامه هفتم تعیین شده که اهمیت پرداختن به این حوزه را دوچندان می‌کند؛ اما متأسفانه قوانین دست و پا گیر و دستورالعمل‌های متناقض باعث شده که بخش خصوصی از این حوزه فاصله بگیرد.

حجت اظهار کرد: ماده ۲۶ آیین‌نامه اجرایی قانون معادن مصوب سال ۱۳۹۲، عامل اصلی بلوکه شدن بخش بسیاری از محدوده‌های معدنی و عدم رعایت اصول علمی و حقوقی است، بنابراین اصلاح این ماده و همچنین شفاف‌سازی ماده‌های ۷، ۲۲، ۲۵، ۲۷ و ۲۸ در چهارچوب اصول علمی و حقوقی حاکم بر قانون در دستور کار قرار گرفته، زیرا موجب آزادسازی و مجوز‌های ثبت معدن در سامانه کاداستر می‌شود.

نایب‌رئیس کمیسیون معدن اتاق کرمان نیز در ادامه این جلسه با اشاره به وجود حدود پنج درصد از ذخایر کشف شده دنیا در ایران، بیان کرد: اکتشاف در حدود هفت درصد از مساحت کشور به‌صورت سیستماتیک انجام شده و هنوز ظرفیت‌های پنهان بسیاری در کشور وجود دارد که باید زمینه را برای اکتشاف آنها فراهم کنیم.

علی فتحی، محقق شدن رشد ۱۳ درصدی در حوزه معدن را وابسته به فراهم شدن بستر فعالیت دانست و گفت: در حال حاضر هیچ بستری وجود ندارد و پهنه‌ها به دلیل ماده ۲۶ آیین‌نامه اجرایی، در حبس قرار گرفته‌اند، زیرا بر اساس این آیین‌نامه محدوده‌های اکتشافی در حبس می‌مانند و باید برای تعیین عامل منتخب از طریق مزایده اقدام شود.

وی با بیان اینکه محدوده اکتشافی بلامعارض صرفاً یک ادعاست و چیزی اثبات نشده است، خاطرنشان کرد: طبق ماده ۲۶ اگر در هر یک از مراحل استعلام، صدور پروانه، عملیات اکتشاف که هیچ کشف ذخیره‌ای صورت نگرفته باشد و یا تنها در یک بخش کوچک محدوده، کشف صورت بگیرد، محدوده وارد فاز مزایده می‌شود و این‌گونه ماده ۲۶ محدوده‌هایی که هنوز در آنها اکتشاف صورت نگرفته را حبس می‌کند و افراد، دیگر نمی‌توانند کار کنند.

نایب‌رئیس کمیسیون معدن اتاق کرمان بیان کرد: بر اساس ماده ۱۰ قانون معادن صرفاً ذخایر معدنی می‌توانند وارد مزایده شوند و ماده ۲۶ در تعارض با ماده ۱۰ قانون معادن است که حداقل ۸ هزار محدوده در شمال کرمان در حبس هستند و اگر این ماده اصلاح شود حداکثر دو هزار محدوده در حبس می‌مانند و زمینه برای کار معدن را فراهم می‌کنند.

اصلاح قانون و فرایند بروکراسی اداری در حوزه معادن ضروری است

رئیس‌کل دادگستری استان کرمان در ادامه این نشست با بیان اینکه آسیب‌شناسی خوبی در حوزه معدن انجام شده است، گفت: اگر بخواهیم رشد ۱۳ درصدی را به نتیجه برسانیم حتماً باید تغییرات حقوقی و قوانین رقم بخورد، زیرا این رشد با قوانین موجود دست‌یافتنی نیست و باید بستر فراهم شود.

حجت‌الاسلام ابراهیم حمیدی، افزود: در این موارد که معادن جزو انفال است، حاکمیت معادن باید از طریق دولت اعمال و واگذاری معادن از طریق مزایده واگذار شود، شکی نیست.

وی با اشاره به اینکه اگر قانون قابل تفسیر باشد در عمل با مشکل روبرو می‌شویم. تصریح کرد: آئین‌نامه ۲۶ مخالف با نص قانون نیست بلکه بر اساس تفسیر از قانون نوشته شده بنابراین باید قانون معادن را از طریق مجلس و یا دولت اصلاح کنیم.

حجت‌الاسلام حمیدی، افزود: باید برای اصلاح قانون معادن پیشنهاد دهیم و از طرف دیگر فرایند بروکراسی اداری نیز باید اصلاح شود که جز با اصلاح قانون معادن امکان‌پذیر نیست.

اصلاحات قانونی بخش معدن نیازمند همراهی است

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست بر ارتباط بیشتر بخش خصوصی استان با سازمان نظام‌مهندسی معدن تأکید کرد و گفت: اصلاحات قانونی بخش معدن را می‌پذیریم و تلاش داریم تا پایان سال کمیسیون صنعت و معدن کشور که تصمیم گیر نهایی برای اصلاحات است را به کرمان دعوت کنیم.

شهباز حسن‌پور، با بیان اینکه اتاق کرمان این آمادگی را داشته باشد تا بتوانیم سایر استان‌ها را با خود همراه کنیم، اظهار کرد: این اصلاحات نیازمند یک همراهی است و باید زمینه آماده و یک فرهنگ‌سازی در کشور و مجلس صورت پذیرد تا رأی حداکثری را در مجلس داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: اشتغال‌زایی معدن در استان کرمان را قبول داریم، اما نتیجه فعالیت‌های معدنی در استان کرمان نیز باید بر سر سفره مردم دیده شود.

بخشی از محدوده‌های معدنی در حبس ایمیدرو قرار دارند

در ادامه این نشست استاندار کرمان با بیان اینکه بخشی از محدوده‌های حبس شده در اختیار سرمایه‌گذاران معدنی است نه دولت، گفت: بخشی از این سرمایه‌گذاران سالانه گزارشی را ارسال می‌کنند درحالی‌که کار چندانی را انجام نمی‌دهند و وجود قانون دراین‌ارتباط اتفاقاً مهم است که البته بخشی از محدوده‌ها در حبس ایمیدرو است.

محمدمهدی فداکار، افزود: موافق اصلاح قانون هستیم، زیرا بسیاری از قوانین مربوط به معادن در حال به‌روزرسانی هستند.

وی نیاز به تجهیزات و فناوری در کشف معدن را ضروری دانست و گفت: برای استخراج مس و سایر منابع باارزش؛ تخصص و مهارت‌های خاصی نیاز است که می‌تواند صرفه اقتصادی بالایی به همراه داشته باشد.

استاندار کرمان با اشاره به ظرفیت‌های بالای استان در حوزه معادن و انرژی تصریح کرد: علاوه بر مس، در صنایع معدنی دیگر نیز می‌توان سرمایه‌گذاری کرد، به‌عنوان‌مثال کرمان ظرفیت‌های قابل‌توجهی در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر دارد و از مزیت نسبی در حوزه سوخت‌های فسیلی برخوردار است که تاکنون نادیده گرفته شده است درحالی‌که سوخت‌های فسیلی می‌تواند به‌عنوان یک منبع خوب برای تولید انرژی مورد استفاده قرار گیرد.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده