به گزارش میمتالز، شهرام نواواجاری با بیان اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با کار تحقیقاتی وضعیت فرونشست زمین را بررسی میکند، افزود: نتیجه پژوهشهای این مجموعه در اختیار دستگاههای مرتبط قرار میگیرد و انجام کار تحقیقاتی برای بررسی وضعیت فرونشست این استان در قالب چهار دشت برنامهریزی و تاکنون در ۲ دشت مربوط به شهرستانهای سمنان و دامغان این تحقیق انجام شد.
وی تصریح کرد: بررسی وضعیت فرونشست زمین برای شهرستانهای شاهرود و میامی در قالب یک دشت و شهرستانهای گرمسار و آرادان در قالب دشت، برای سال آینده برنامهریزی شده است.
به گفته نواجاری، بررسی وضعیت فرونشست زمین در ۲ دشت باقیمانده در سمنان توسط کارشناسان سازمان مرکزی زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در تهران انجام میشود.
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی سمنان با اشاره به اینکه فرونشست در مناطق آبرفتی رخ میدهد، خاطرنشان کرد: پدیده فرونشست زمین میتواند در اثر پدیدههای طبیعی زمینشناسی یا فعالیتهای انسانی ایجاد شود و با استفاده از علم مهندسی زمینشناسی میتوان خطر را از زیرساختها دور کرد.
شایان ذکر است، فرونشست زمین یک پدیده زیستمحیطی، به معنی نشست تدریجی و یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین به دلیل کم شدن حجم آب در لایههای زیرین و در نتیجه پوک شدن خاک به واسطه استفاده بیش از حد از سفرههای آب زیرزمینی، نشات گرفته از نیاز روزافزون به منابع آبی و در نتیجه، از بین رفتن شناوری خاک و کمشدن تراکم مواد زیرسطحی، رخ میدهد.
برداشت بیرویه که البته گاه باید گفت «بیملاحظه» از منابع آب زیرزمینی و خالیشدن لایههای زیرین دشتها به علت تامین بیش از ۷۵ درصد نیاز آبی سمنان از منابع آب زیرزمینی، موجب شده تا فرونشست به عنوان یک تهدید اصلی و جبرانناپذیر دامنگیر طبیعت این استان باشد.
زمانی که پدیده فرونشست در منطقهای رخ داد، امکان بازگشت زمین به حالت قبل از آن وجود ندارد، بنابراین اگر امروز چارهای برای جلوگیری از این پدیده زیان بار انجام نشود، در آینده شاهد معضلها و آسیبهای جدی در حوزههای زیستی و اقتصادی خواهیم شد.