به گزارش میمتالز، معادن و صنایع مرتبط آن با ایجاد فرصتهای شغلی متنوع در بخشهای مختلف نقش مهمی در رشد و توسعه کشورها دارد به طوریکه با تامین مواد اولیه صنایع به عنوان موتور محرکه این بخش مطرح است.
برنامهریزی اصولی و فراهمسازی زیرساختهای لازم برای بهرهمندی از معادن موجود در هر منطقهای میتواند به توسعه پایدار آن کمک کرده، نقش بهسزایی در پیشرفت دیگر بخشها داشته باشد و چشمانداز روشنی را در تحقق اهداف سیاستگذاران و دولتمردان ترسیم کند و این درحالی است که اتصال و رابطه ناگسستنی بسیاری از تولیدات صنعتی به طور مستقیم و غیرمستقیم به معادن و افزایش تولید ناخالص ملی نیز در این بخش انکارناپذیر است.
معدن و صنایع معدنی و زنجیرههای ارزش افزوده آن همواره در کشورهای توسعه یافته و دارای معادن غنی مورد توجه بوده است و ایران نیز با داشتن ۶۸ نوع ماده و بیش از ۵۷ میلیارد تن ذخیره معدنی، یکی از کشورهای دارای معادن غنی در جهان شناخته شده است به طوریکه رتبه ۱۵ میان جهان، سوم آسیا و نخست خاورمیانه به ایران اختصاص دارد و وجود معادن غنی مانند گچ، سرب و روی، آهن، کرومیت و اورانیوم به خصوص معادن غنی مس و سنگ آهن این کشور را در رتبههای برتر جهانی به لحاظ معادن فعال قرار داده است.
استان زنجان نیز در حال حاضر ۲۰۷ معدن فعال دارد که این میزان از مجموع ۴۶۰ معدن دارای پروانه بوده و ۱۷۰ نشانه و ذخایر معدنی در استان شناسایی شده و یا در حال بهره برداری است که به این لحاظ جزو استانهای معدنی غنی و متنوع کشور محسوب میشود.
معادن سرب و روی، منگنز، مس، آهن، سنگهای مرمر، تراورتن، گرانیت و چینی، براسیت، سیلیس، خاکهای صنعتی آنتی موان، تالک، پرلیک، سولفات منیزیم، آلونیت وسنگهای آهکی و گچ و سنگ لاشه از جمله معادن زنجان است و عنوان دارنده بزرگترین معادن روی خاورمیانه نیز به این استان اختصاص دارد.
" بور " به عنوان یکی از عناصر شبه فلز با فراوانی کم در پوسته زمین است که علاوه بر اینکه به میزان بسیار اندکی در بدن انسانها و حیوانات وجود دارد در مصارف دارویی و پزشکی، انواع شویندهها و پاککنندهها، حشره کشها، راکتورهای هستهای، صنایع شیشه و سرامیک و فضاپیماها کاربرد دارد.
زنجان نیز از استانهای انگشت شماری است که دارای این معادن غنی بور است و در حال حاضر ۹ معدن از این نوع ماده در استان شناسایی شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با اشاره به برنامهریزی انجام شده در بخش معدن استان، گفت: رشد ۱۳ درصدی این بخش هدفگذاری شده است که معدن استان سال گذشته ۱۱ درصد رشد داشت.
مجید گلشنیمنفرد به وجود معادن غنی بور در استان اشاره کرد و افزود: برای رشد بخش معدن، اکتشاف و بهرهبرداری از معادن بور و راهاندازی واحدهای تولیدی و صنعتی مرتبط با این ماده معدنی در استان امسال در دستور کار قرار دارد.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد حلقههای مرتبط و زنجیره ارزش افزوده برای ماده معدنی بور در استان، یادآور شد: برنامهریزیهای لازم برای استفاده بهینه از ظرفیت ۹ معدن بور شناسایی شده در استان و حمایت از سرمایهگذاران به خصوص در صنایع استراتژیک و واحدهای فرآوری مواد معدنی در این بخش مورد توجه و پیگیری قرار گرفته است.
گلشنیمنفرد با بیان اینکه باید از معادن موجود در استان بهرهوری مطلوب و قابل قبولی داشته باشیم، گفت: بر همین اساس تلاش میشود ۲۵۳ معدن راکد استان احیا شده و به چرخه بازگردند.
مدیر اجرایی فعالسازی معادن سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران نیز زنجان را جزو استانهای دارای معادن فلزی و غیرفلزی غنی در کشور بیان کرد و گفت: در این استان تلاش و جدیت بسیار خوبی در حوزه اکتشاف معادن وجود دارد.
عباس جرجانی که برای شرکت در جلسه کارگروه استانی طرح احیاء فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس زنجان در این استان حضور یافته بود، بور را از جمله مزیتهای معدنی زنجان برشمرد و افزود: این ماده معنی همچنین سنگ آهن، طلا، سرب و روی، مس، سیلیس از دیگر مزیتهای معدنی استان زنجان و دارای قابلیت سرمایهگذاری مطلوب است.
استاندار زنجان نیز مجموع ذخایر معدنی این استان را ۷۳۰ میلیون تن ذکر کرد و گفت: از معادن زنجان سالانه ۱۳ میلیون تن مواد معدنی استخراج میشود که ۵.۷ میلیون تن آن قابل بهرهبرداری است.
محسن افشارچی اظهار داشت: هم اکنون ۲۷۰ معدن در زنجان فعال ۹۳ معدن غیرفعال و ۹ معدن نیز متروکه و ۱۵ محدوده امید بخش در مرحله اکتشاف قرار دارد.