به گزارش میمتالز، در بحبوحه نگرانیها در مورد اختلالات احتمالی عرضه در خاورمیانه، قیمتهای آتی نفت خام برنت روز یکشنبه با ۰.۵ درصد افزایش به بالای ۷۸ دلار به ازای هر بشکه رسید که بالاترین سطح طی پنجهفته اخیر به حساب میآید. قیمت نفت در پی افزایش تنشها در منطقه خاورمیانه اتفاق افتاد و در همین حال مناطق دارای نفت نیز با این موضوع درگیر هستند. ظرفیت مازاد تولید اوپک و ثبات عرضه جهانی نفت خام، نگرانیها در خصوص عرضه را کاهش داد. در سمت تقاضا، شاخصهای قوی اقتصاد ایالات متحده، انتظارات برای افزایش تقاضای سوخت را تقویت کرده است.
دادههای مثبت بازار کار در اوایل این هفته، خوشبینی را پیش از گزارش مشاغل حیاتی افزایش داد. در هفته گذشته، شاخص جهانی برنت بیش از ۹ درصد افزایش یافت. از اینرو قیمت پایه انواع محصولات پتروشیمی در بازار جهانی تحتتاثیر رشد شاخص برنت افزایشی شدند و همزمان با اتفاقها در منطقه خاورمیانه نرخ دلار حوالهای در بازار مبادله نیز به مسیر صعودی خود ادامه داد که این دو موضوع موجب شد تا در دومین هفته از مهرماه قیمت پایه اغلب محصولات پلیمری و شیمیایی با رشد همراه باشد. قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۱۵مهرماه در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشتماه سالجاری روند افزایشی را در پیش گرفته اند.
نرخ دلار مبادلهای برای هجدهمین هفته متوالی حدود ۴۲۴ تومان افزایش داشت. به عبارت بهتر دلار مبادلهای از ۴۶ هزار و ۵۴۰ تومان در روز ۰۸ مهرماه به ۴۶ هزار و ۹۶۴ تومان در روز ۱۵ مهرماه رسید و با ۰.۹ درصد رشد همراه شد و از اینرو موجب افزایش قیمت پایه ۹۶ درصد از محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمتهای جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادلهای به مسیر رشد تدریجی خود ادامه میدهد و موجب افزایش قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است.
قیمتهای پایه ۹۶ درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان میدهد که قیمتهای جهانی این محصولات بدون تغییر باقی ماندهاند یا در کانال کاهشی قرار دارند.
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلامشده در روز ۱۵ مهرماه نشان میدهد که ۹۶ درصد محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین قیمت PVC E۶۸۳۴ با ۳.۲ درصد رشد معادل یک هزار و ۶۰۶ تومان به ۵۱ هزار و ۲۴۳ تومان رسید. PVC S۶۵ طی هفته جاری با ۳.۲ درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. در گروه کالاهایی که با دلار مبادلهای قیمتگذاری میشوند، اکریلونیتریل بوتادین استایرن ۰۱۵۰ با ۱.۳ درصد افت، تنها کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته یک هزار و ۴۷ تومان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است. قیمت جهانی این محصول پلیمری نسبت به هفته گذشته ۴۰ دلار به ازای هر تن کاهش قیمت را گزارش میکند.
بهطور کلی ۹۶ درصد گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمتها تحتتاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادلهای اتفاق افتاده است. دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی که مبنای قیمتگذاری برخی از محصولات پلیمری بود، برای همیشه حذف شد و از اینرو همه محصولات این گروه به صورت یکپارچه تحتتاثیر نرخ دلار حوالهای در بازار مبادلهای با قیمت ۴۶ هزار و ۹۶۴ تومان قیمتگذاری میشوند. در گروه کالایی شیمیاییها نیز ۹۶ درصد گروهها با افزایش قیمت همراه بودند و زایلین مخلوط با ۸.۲ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد. روز ۱۵ مهرماه قیمت پایه این محصول ۳۳ هزار و ۶۱۷ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد و گاز بوتان با ۵.۱ درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشیهای گروه شیمیاییها قرار گرفت.
اسید استیک با ۰.۲ درصد کاهش در قعر جدول شیمیاییها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحتتاثیر تغییر ۴۲۴ تومانی نرخ دلار مبادلهای رقم خورده است. این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی تحتتاثیر شرایط ژئوپلیتیک در منطقه خاورمیانه در کانال صعودی قرار گرفته اند.
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی طی هفته دوم پاییز نشان میدهد این بازار میزبان ۱۲۸ هزار و ۸۳۳ تن انواع محصول پلیمری بود که با استقبال ۱۸۹ هزار و ۳۴۳ تنی مواجه شد و در نهایت ۱۰۷ هزار و ۳۷۷ تن از این محصول مورد معامله قرار گفت. به عبارت دیگر، در بازه زمانی ۷ تا ۱۳ مهرماه ۸۳ درصد از حجم عرضه محصولات پلیمری به فروش رسید.
مقایسه آمار رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی هفته دوم پاییز با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۴ درصد و ۱.۳ درصد افزایش را به ثبت رسانده است. این در حالی است که قیمت پایه محصولات پلیمری طی هفته گذشته صعودی بوده و این موضوع مانع از معاملات در بازار فیزیکی بورسکالای ایران نشده است. همچنین بررسی رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی نشان میدهد که در این بازار ۶۶ هزار و ۳۵۸ تن انواع محصول شیمیایی عرضه شد که با تقاضای ۵۱ هزار و ۵۹۰ تنی مواجه شد و ۳۸ هزار و ۵۷۷ تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. مقایسه حجم عرضه و معاملات محصولات شیمیایی طی هفته دوم و اول مهرماه ۳ درصد و ۱۸ درصد رشد داشته و این در حالی است که میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز در کانال صعودی قرار داشت.
منبع: دنیای اقتصاد