به گزارش میمتالز، از دید عدهای از کارشناسان دو بحران پیشروی بازار سرمایه است، اما مرور زمان میتواند افت را تقلیل داده و کاهش انتظارات منفی حتی منجر به رشد شود.
سعید مشکات، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: در حالحاضر رشد دلار نیما تاثیر مثبتی روی نرخ فروش شرکتهای بزرگ و مخصوصا پالایشی ها، پتروشیمیها، معادن و فلزات دارد و طبیعتا درصورت رشد نرخ فروش و افزایش حاشیه سود این صنایع تاثیر مثبتی در گزارشهای سهماهه بعدی میبینیم و احتمالا در دی ماه گزارشهای خوبی به بازار مخابره میشود و این موضوع در حالحاضر نیز در فروشهای ماهانه شرکتها قابلمشاهده است و تا اینجا قضیه خوب است، اما دو چالش در بورس داریم.
یکی مساله نرخ بهره بالا و دیگری فروش اوراق است. در مقاطعی که چنین تصمیماتی گرفته میشود به بازار فشار میآید و برای اینکه اثر منفی این تصمیمات کاهش پیدا کند در جلسات هفته پیش مقرر شد که صندوقهای درآمد ثابت بخشی از منابع خود را از اوراق به سمت بورس کاهش دهند و تقریبا ۱۰درصد منابع باید تبدیل به سهام شود که برابر باعددی حدود ۷۰همت است، این موضوع میتواند اثر مثبتی بر بازار سرمایه بگذارد، اما تا زمانیکه نرخ بهره بالا باشد همچنان مقداری فشار بر شرکتهای بورسی وجود دارد. وی ادامهداد: علاوهبر این اخباری که از بودجه آمده نیز نشان میدهد که نرخ دلار نیما در سالآینده نیز بالا میرود و میانگین حدود ۵۵ هزار تومان خواهد بود. این عدد میتواند از ۴۸ هزار تومان فعلی به آرامی شروع به رشد کند، اوایل سالبعد بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان خواهد بود و میانگین سالآینده را روی ۵۵ هزار تومان نگه دارد.
در چند ماه گذشته فروش شرکتها بر حسب دلار ۴۰ هزار تومانی انجام میشد و اگر تا سالآینده فروش شرکتها از دلار ۴۰ هزار تومانی به میانگین ۵۵ هزار تومان برسد باعث میشود نرخ فروش شرکتها در سالآینده حدود ۴۰ تا ۵۰درصد رشد کند و این میزان رشد نرخ فروش از طرفی میتواند سود شرکتها را به همین میزان افزایش دهد و از طرفی، چون هزینه تولید شرکتها با تاخیر بالا میآید، حاشیه سود را نیز افزایش میدهد، یعنی احتمالا سودهایی که برای مقاطع بعدی داریم بیش از ۵۰درصد افزایش پیدا میکند. شرکتهایی که الان با P/E پایین و حدود ۴ و ۵ معامله میشوند با افزایش سودها P/E ارزندهتری دارند و احتمالا جبهه خرید روی این سهام قویتر خواهدشد، اما گزارشها آرامآرام باید به بازار مخابره شود بازار اثر آن را ببیند و بعد شروع به قیمتگذاری کند.
این تحلیلگر گفت:، اما در کوتاهمدت چالش دوم مطرح است، چون حجم فروش اوراق در بودجه سالآینده بالاست بازار همچنان درگیر موضوع اوراق خواهد بود، اما در کوتاهمدت صندوقها بخشی از منابع خود را از اوراق به سهام تبدیل میکنند و تاثیر مثبت آن را در کوتاهمدت شاهد هستیم، اما مساله بعدی مساله دلار است. بر اساس تجربه تاریخی تا زمانیکه ترند قوی دلار و طلا را در بازار داخلی داریم، طبیعتا عدهای تمایل دارند سهام بفروشند و به طلا و دلار تبدیل کنند که در آن بازار عقب نمانند، اما در ماههای بعدی اتفاقی که میافتد این است که با آرامگرفتن بازار دلار کسانی که سهام فروختند و طلا و دلار خریدند و از طرفی در بورس فشار فروش ایجاد و از طرف دیگر تقاضا روی طلا و دلار ایجاد میکردند، طلا و دلار را میفروشند و تبدیل به سهام میکنند، یعنی جبهه فروش در بازار سهام ضعیف و جبهه خرید به دلیل برگشت پولهایی که در طلا و دلار بود قوی میشود و از اینجا هم اثر مثبتی خواهیمداشت.
وی افزود:، اما فعلا در کوتاهمدت و تا زمانیکه دلار افزیشی باشد، اثر منفی در بورس داریم، اما تب رشد دلار که بخوابد، پولها به سمت بازار سهام برمیگردد و از این محل تاثیر مثبتی از منظر سهامداران خرد در بورس خواهیمداشت. توقف رشد دلار نیز به وضعیت منطقه و انتخابات آمریکا بستگی دارد. طی چند روز آینده انتخابات آمریکا را در پیش داریم و تکلیف مشخص میشود و با تعیینتکلیف این موضوع اوضاع بورس بهتر میشود. در کل بازار سرمایه با انتظارات معامله میکند و الان، چون هم در مورد وضعیت منطقه و هم انتخابات آمریکا انتظارات منفی وجود دارد، اثری روی رشد دلار و طلا گذاشته و تاثیر منفی آن را روی بورس میبینیم، اما هرچه به انتخابات آمریکا نزدیک شویم انتظارات منفی بهتدریج کاهش مییابد و این احتمال وجود دارد که با فروکشکردن انتظارات منفی، بورس تاثیر مثبتی بگیرد.
منبع: دنیای اقتصاد