به گزارش میمتالز، در دوره قبلی که ترامپ رئیسجمهور آمریکا بود، با وضع تعرفههای سنگین بر واردات فولاد و آلومینیوم به ویژه از چین، درصدد حمایت از صنایع داخلی و شرکتهای فعال در صنایع فلزات اساسی این کشور برآمد. به دنبال این سیاست، فلزات اساسی که چین تولید و به آمریکا صادر میکرد، به یکباره وارد بازارهای جهانی و به نوعی سبب شد که عرضه این فلزات از تقاضا پیشی بگیرند.
حال باید دید که دونالد ترامپ، دوباره سیاستهای تعرفهای خود را ادامه خواهد داد؟ نرخ بهره آمریکا را تا چه اندازه کاهش خواهد داد که به نوبه خود سبب کاهش تورم و تقویت شاخص دلار خواهد شد؟ البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که بی اعتنایی ترامپ به مسائل محیط زیستی و کنوانسیونهای محیط زیست در جهان، مانند کاهش انتشار کربن و حمایت از صنایع سبز، امکان دارد سبب کاهش سرمایهگذاریها در حوزههای نوآورانه این صنایع شود. از سوی دیگر، درباره ایران باید به این موضوع توجه داشته باشیم که چهل وهفتمین رئیسجمهور آمریکا، تا چه حد خواهان کاهش تنش در خاورمیانه است و تا چه حد بر تحریمهای سختگیرانه خود در قبال ایران مصر خواهد بود که این موضوعات به نوبه خود میتوانند روی بازارهای هدف صادراتی ایران از جمله بازار فولاد تاثیرگذار باشند.
رضا اعتدال، کارشناس بازار فلزات درباره تاثیر پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری بر بازار فلزات عنوان کرد: تجربه قبلی از ریاست جمهوری ترامپ در حوزه اقتصاد، یادآور تعرفههای سنگین بر واردات از کشور چین بود و این جنگ تعرفهای تا پایان دولت وی، با چین ادامه یافت؛ در نتیجه این سیاست بود که فلزات اساسی که چین به آمریکا صادر میکرد، وارد بازارهای جهانی شد و به نوبه خود سبب افزایش عرضه و کاهش قیمت کامودیتیها شد. اعتدال در ادامه با اشاره به این موضوع که ترامپ روی وعدههای خود مصر است، تصریح کرد: در این دوره ترامپ روی اعمال تعرفه بر واردات کشور چین مانور خاصی نداده است و به نظر میرسد که در این دوره ترامپ از نظر اقتصادی جنگی با کشور چین نداشته باشد، از این رو بعید است که شاهد اتفاقات دوره قبل در زمینه منع واردات فلزات اساسی باشیم.
وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که عامل تقویت بازارهای کامودیتیها کاهش جنگها در منطقه و خاورمیانه است، اظهار کرد: در این دوره ترامپ وعده داده که به تنشهای خاورمیانه و جنگهای این منطقه پایان بدهد. البته در این راستا باید به این موضوع توجه داشت که بیش از ۳۰ درصد نفت کل دنیا از طریق کریدور اصلی خارومیانه و از طریق تنگه هرمز، بابالمندب و کانال سوئز به اروپا صادر میشود، بنابراین ضروری به نظر میرسد که این منطقه به آرامش خود بازگردد، زیرا آرامش آن برای دنیا تاثیرگذار است و با این آرامش است که بازارهای جهانی نوسان کمتری خواهند داشت. این کارشناس بازار فلزات در ادامه با توضیح این موضوع که در جنگ قیمت نفت و انرژی افزایش مییابد، گفت: در مقابل قیمت فلزات کاهش مییابد، چراکه زمانی که ثبات سیاسی به هم میخورد، بر ثبات اقتصادی تاثیرگذار است. اعتدال در ادامه خاطرنشان کرد: تا پایان سال ۲۰۲۴ که در ماههای پایانی آن بهسر میبریم، بعید به نظر میرسد که دیگر اتفاق خاصی روی بدهد، از این رو کامودیتیهای فلزی، ثبات قیمت را تجربه خواهند کرد.
وی در ادامه یادآور شد: البته فراتر از نتیجه انتخابات آمریکا، موضوع اثرگذار دیگر آن است که هفته بعد آمارهای ماهانه آمریکا و گزارش اقتصادی این کشور منتشر خواهد شد، در این راستا باید به این موضوع توجه داشت که کاهش نرخ بهره در آمریکا کلید خورده است و همچنین این نرخ بهره ۰.۲۵ واحد درصد دیگر با کاهش همراه خواهد شد و این موضوع سبب کاستن از فشار اقتصادی از روی مردم آمریکا میشود. گمان کنم سیاست اقتصادی ترامپ نیز بر همین رویه باشد و اصلا یکی از وعدههای انتخاباتی ترامپ تاکید بر همین موضوع بوده است و به احتمال زیاد به همین دلیل نیز پیروز انتخابات شده است، چراکه در دوره بایدن، به دلایل مختلف از جمله عبور از بیماری کرونا، فشارهای اقتصادی بسیاری بر این کشور وارد شد.
این کارشناس بازار فلزات در ادامه تصریح کرد: باید به این موضوع توجه داشت که کاهش نرخ بهره، سبب کاهش نرخ تورم میشود و این سیاستی است که دولت آمریکا آن را دنبال میکند؛ این موضوع میتواند سبب تقویت شاخص دلار شود و این امر به نوبه خود روی قیمت فلزات جهانی اثرگذار خواهد بود. این کارشناس بازار فلزات در ادامه یادآور شد: البته باید به این موضوع توجه کنیم که تا ماه ژانویه دولت بایدن همچنان بر سر کار خواهد بود، از این رو شاهد اتفاق خاصی تا پایان سال نخواهیم بود؛ باید منتظر بود که در سال جدید میلادی و در سال ۲۰۲۵ چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
منبع: دنیای اقتصاد