تاریخ: ۱۳ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۴۱
بازدید: ۹۷
کد خبر: ۳۶۰۷۵۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

موتور رشد بورس روشن شد

موتور رشد بورس روشن شد
‌می‌متالز - پس از گذشتن دو روز معاملاتی همراه با اصلاح قیمتی محدود و دست به‌دست‌شدن نمادها، پس از حمایت هم جانبه وزیر امور اقتصادی و دارایی در یک شنبه شب در گفت‌وگوی تلویزیونی، انرژی موتور رشد بورس تامین شد و روز دوشنبه شاهد رشد بسیار قابل‌توجهی بود و بیش از ۶۰‌هزار واحد رشد در شاخص‌کل را به‌ثبت رساند.

بورس سقف شکنی می‌کند؟

به گزارش می‌متالز، اسفندیار شاه منصوری، تحلیلگر بازار سرمایه، سومین روز معاملاتی هفته را ارزیابی کرد و گفت: خوشبختانه در کمتر از یک ماه گذشته، شاخص‌کل توانست خود را از محدوده دو‌ میلیون واحد با بیش از ۲۰‌درصد رشد به بالای ۲‌ میلیون و ۴۶۰‌ هزار واحد برساند که این حرکت در بازه زمانی کوتاه، از جریان ورود پول خوب به بازار سرمایه و شکل‌گیری یک ترند صعودی بلندمدت حکایت دارد. آنچه که می‌تواند این رشد را توضیح دهد، کاهش تلاطم‌های منطقه‌ای، اجرای آتش بس میان لبنان و اسرائیل و تدابیر حمایتی دولت چهاردهم به نفع بازار سرمایه و حفاظت از حقوق سرمایه‌گذاران است. شاه منصوری تثبیت‌شدن دلار بازار آزاد در ناحیه ۷۰‌ هزار‌تومانی و افزایش نرخ دلار نیمایی را عامل رشد سودآوری صنایع در ماه گذشته، سه ماه پایانی سال و سال‌آینده دانست و گفت: موارد مذکور منجر به خوش‌بینی نسبت به روند بازار سرمایه و بازگشت اعتماد به بورس شده‌است.

وی ارزیابی خود را در مورد تداوم محدودیت دامنه‌نوسان به‌رغم افزایش ارزش معاملات بیان کرد و گفت: این موضوع به درایت متولیان بازار سرمایه و تصمیم‌گیران سازمان بورس و اوراق‌بهادار با فرض عدم‌کاهش ریسک‌های منطقه‌ای مرتبط است و برای جلوگیری از ضرر و زیان سرمایه‌گذاران، سیاستگذار تداوم محدودیت فعلی دامنه را ترجیح می‌دهد. کارشناس بازار سرمایه در گام اول پیش‌بینی کرد؛ بورس، قله ۲‌ میلیون و ۶۰۰‌ هزار واحد که در ادیبهشت ۱۴۰۲ تجربه کرد را تا انتهای سال فتح می‌کند و گفت: رشد بازار سرمایه در ۱۴۰۴ ادامه دارد و این رشد منوط به کاهش ریسک‌های نظامی برون مرزی و تداوم آرامش فعلی خواهد‌بود. چشم‌انداز بازار سرمایه برای آینده صعودی است و آنچه که باعث تاریک‌شدن این افق می‌شود، افزایش این تنش‌هاست که در هفته گذشته هم تجربه شد و با یک خبر در مورد تشدید تنش‌ها در سوریه شاهد افزایش صف‌فروش در بازار سرمایه بودیم. شاه منصوری در مورد آنچه که در بازار روز سه‌شنبه رخ خواهد داد، گفت: با توجه به صف‌های خرید، ارزش معاملات و اقبال به سمت بورس، تداوم رشد بازار سرمایه در روز سه‌شنبه در صورت عدم‌تشدید تنش‌های برون مرزی محتمل به‌نظر می‌رسد، اما روز چهارشنبه به دلیل تعطیلات آخر هفته و ابهامات موجود، بازار نسبت به دو روز قبل خود، ضعیف‌تر خواهد بود. آنچه که از تابلوی معاملات بازار روز دوشنبه می‌توان برداشت کرد، این است که غالب نماد‌ها فارغ از بزرگ‌بودن یا کوچک‌بودن شرکت‌هایی که از نظر بنیادی قدرتمند هستند، صف خرید شدند و بسیاری از فعالان در دامنه ۳‌درصدی، به دلیل اینکه نمی‌توانند به سهم موردنظر برسند به سمت سهم‌های کوچک‌تر روی می‌آورند، اما تمامی نماد‌ها به دلیل جاماندگی بسیار زیاد، در ناحیه مثبت معامله شدند. پیش‌بینی می‌شود شرکت‌های بزرگ‌تر با شناوری بیشتر در بازار روز سه‌شنبه مورد‌توجه قرار بگیرند و پس از آن با یک فاصله زمانی، سهم‌های کوچک‌تر مورد اقبال فعالان بازار سرمایه قرار خواهند گرفت.

چگونه اطمینان فعالان به بورس بازگشت؟

احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه در مورد رویکرد حاکمیتی جدید بر کشور و نحوه اثرگذاری آن بر بازار سرمایه گفت: با توجه به گذشته اسفناکی که در وضعیت اقتصاد، تولید و بازار سرمایه رقم خورد، در نهایت حاشیه سود صنایع به‌شدت کاهش پیدا کرد و این مساله تغییر جدی و اصلاح نگاه حاکمیت به تولید و بازار سرمایه را رقم زد. در سه سال‌گذشته به وعده‌های سیاستگذار مبنی‌بر اصلاحات اقتصادی اعتمادی وجود نداشت، اما در چند ماه گذشته تصمیماتی مانند خروج برخی از محصولات صنایع از تور مداخلات قیمتی و افزایش نرخ ارز نیمایی منجر به کسب اطمینان بورس از عملکرد دولت شد.

وی افزایش تقاضا و ارزش معاملات و صف خرید در بازار را پس از اینکه بازار نسبت به تداوم حمایت‌های دولتی اطمینان کسب کرد، دانست و گفت: البته افزایش قیمت دارایی شرکت‌ها اعم از زمین و تجهیزات، ریشه مهم‌تر و بالقوه‌تر رشد بازار در مدت اخیر بوده‌است، چراکه بسیاری از موارد مذکور زمانی‌که بازار در یک روند نزولی قرار داشت و قیمت سهم‌ها یکی پس از دیگری افت می‌کردند، یک مسیر افزایشی را طی کردند. این دو مساله در کنار یکدیگر، باعث شد که در صورتی‌که یک شرکت حتی در تعطیلی هم به‌سر ببرد، ارزنده باشد، چراکه فاصله زیادی میان ارزش بازاری شرکت و ارزش دارایی روز شرکت‌ها است.

رضاپور در ادامه تاکید کرد: البته افزایش ارزش دارایی‌های شرکت‌ها به‌تنهایی نمی‌تواند رشد بازار در یک ماه و نیم گذشته را توصیف کند و این رشد نیازمند محرک‌های دیگری بود که رشد سودآوری بنگاه‌ها را تضمین، ترمیم و امیدوار کند و سرمایه‌گذاران اطمینان پیدا کنند که از دورانی که حاشیه سود شرکت‌ها به کمتر از ۳۰‌درصد و حتی ۱۵‌درصد رسیده بود فاصله گرفته باشیم. پس از رقم خوردن اصلاحات اقتصادی در کشور، اثرات آن در گزارش‌های ماهانه شرکت‌ها دیده شد و بازار نسبت به تداوم این اثرات در گزارش‌های ماه‌های آتی و زمستان اطمینان حاصل کرد و تا حدودی ناترازی‌های موجود مانند ناترازی برق، می‌تواند به واسطه شکل‌گیری بازار ارز توافقی و آزادسازی در حوزه انرژی جبران شود و به‌وسیله گشایش‌های سیاسی بین‌المللی وضعیت بهتری هم در صنایع و اقتصاد کشور رقم بخورد. کارشناس بازار سرمایه افزود:، اما همچنان نباید به دلیل تغییر ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده، باز‌شدن پرونده هسته‌ای کشور و تنش‌های نظامی برون مرزی، به بازدهی روزافزون بازار سرمایه در آینده بسیار خوشبین بود، اما در صورت شنیده‌شدن اخبار مثبت در جهت گشایش‌های سیاسی بین‌المللی، شاهد تشدید رشد بازار سرمایه خواهیم بود. وی به علت محدود ماندن دامنه در شرایط فعلی پرداخت و گفت: ضعف معاملات در ماه‌های گذشته و افت بازار سرمایه با وجود ارزنده‌بودن، تصمیم‌سازمان به محدود‌شدن دامنه منجر شد تا بازار را از نظر ارزش و گردش معاملات تقویت کند تا پس از آن به سمت عادی تر‌شدن بازار حرکت کنیم. این سیاست تا حدودی توانسته است مثبت واقع شود، اما به‌نظر می‌رسد که بازتر‌شدن دامنه‌نوسان برای صندوق‌های اهرمی به دلیل گرفتن حباب قیمتی، ضروری‌تر باشد و تصمیم سیاستگذار به‌گونه‌ای باشد که به‌صورت هم زمان با تقویت بازار، به مرور و به شکل محدود به باز‌تر‌کردن دامنه اقدام کند و پس از برگشتن بازار به شرایط عادی و شنیده‌شدن اخبار مثبت و افزایش امیدواری نسبت به آینده بازار، می‌توان دامنه را به حالت عادی برگرداند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده