به گزارش میمتالز، این افزایش قیمت ناشی از خروج حجم عظیمی از ذخایر روی از انبارهای بورس بود؛ عاملی که گمانه زنیها درباره احتمال فشار به دارندگان موقعیتهای فروش را تقویت کرد. این فلز که برای گالوانیزه کردن فولاد استفاده میشود ممکن است نوسانات قیمتی بیشتری را تجربه کند، زیرا افزایش محدودیت در زنجیره تامین این فلز خریداران را در برابر تغییرات ناگهانی عرضه آسیب پذیر کرده است. به گفته تحلیلگران، این مشکل تا سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.
کارشناسان شرکت Guotai & Junan Futures، در گزارشی هشدار دادند که هرگونه کاهش تولید، چه از سوی معدنکاران و چه از سوی کارخانههای ذوب، میتواند به جهشهای ناگهانی قیمت در کوتاه مدت دامن بزند. آنها همچنین تاکید کردند که کف قیمت برای خرید در اصلاحات بازار، به تدریج در حال افزایش است.
روز دوشنبه، قیمت هر تن روی در بورس فلزات لندن (LME) تا ساعت ۱۱:۰۲ به وقت محلی با ۰.۴ درصد کاهش، به ۳،۰۹۱ دلار رسید. این کاهش تحت تاثیر تقویت ارزش دلار بود که بر بازار کالا فشار وارد کرده و روند نزولی را شدت بخشید. محدودیت عرضه و احتمال کاهش تولید، در کنار نوسانات ارزی، چشمانداز آینده بازار روی را بیش از پیش پیچیده کرده و میتواند شرایطی را رقم بزند که خریداران را ناچار به تصمیمگیریهای پرریسک تری کند.
تحولات بازار روی شباهت زیادی به وضعیت مس دارد، چرا که کارخانههای ذوب چین، به عنوان بزرگترین تولیدکننده جهان، با کاهش سودآوری پس از دورهای از گسترش مقیاس تولید مواجه شدهاند. این افزایش ظرفیت تولید، رقابت شدیدی را برای تامین مواد اولیه ایجاد کرده و اهمیت قراردادهای سالانه تامین سنگ معدن را که هنوز در حال مذاکره است، افزایش داده است.
کارخانههای ذوب مس در چین همچنان با شرکت معدنی آنتوفاگاستا (Antofagasta Plc) درباره تعرفههای فرآوری سال آینده در حال مذاکره هستند. این مذاکرات در ماه گذشته، زمانی که صنعت مس در شانگهای برای CESCO Asia گرد هم آمد، بهکندی پیش رفت؛ زیرا انتظارات طرفین در مورد قیمتها برآورده نشد.
در این میان، تعرفه پالایشی نقطهای مس -که به کارخانههای ذوب برای تبدیل کنسانتره به فلز پرداخت میشود- در اواسط سپتامبر به سطوح منفی رسید. انتظار میرود کاهش شدید این تعرفهها فشار بیشتری به کارخانههای چینی وارد کند و آنها را وادار سازد تا تولیدات خود را محدود کنند.
فشار عرضه، روی را به برترین فلز پایه بورس فلزات لندن (LME) در سالجاری تبدیل کرده، به طوری که این فلز حدود ۱۶ درصد رشد داشته است. با وجود کاهش تقاضای چین به دلیل رکود در بخشهای فولاد و املاک، محدودیتهای عرضه همچنان به رشد قیمت کمک کردهاند. اختلال در فرآیند تولید و کاهش فعالیت در معادن بزرگی مانند معدن کیپوشی (Kipushi) متعلق به شرکت Ivanhoe Mines در جمهوری دموکراتیک کنگو، نقش مهمی در این محدودیتها داشته و فشار بر عرضه جهانی روی را افزایش داده است.
به گفته منابع آگاه، گروه ترافیگورا (Trafigura Group)، که یکی از بزرگترین شرکتهای تجاری در جهان به شمار میآید، عامل اصلی سفارشهای گسترده برداشت روی از انبارهای بورس فلزات لندن (LME) در هفته گذشته بوده است.
معامله گران بازار لندن اکنون با دقت نظاره گرند که آیا موجودیهای لغوشده روی، مجددا به عنوان ذخایر رسمی انبارهای بورس فلزات ثبت خواهند شد یا اینکه خارج از بورس نگهداری میشوند و مستقیما به مصرفکنندگان تحویل داده خواهند شد.
در بورس آتی شانگهای نیز هفته گذشته موجودی روی کاهش شدیدی را تجربه کرد و با افت بیش از ۹هزار تن، بزرگترین کاهش هفتگی در نزدیک به یکسال اخیر را ثبت کرد. در همین حال، روز دوشنبه قیمت مس در بورس فلزات لندن ۰.۳ درصد کاهش یافت و سایر فلزات صنعتی نیز با افت جزئی همراه بودند.
منبع: دنیای اقتصاد