به گزارش میمتالز، «ملیکا قاسمی» کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، ضمن بررسی جزییات گزارش «تاثیر دستورالعمل نرخ خوراک بر کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاهها»، تاکید کرد: یکی از مهمترین شاخصهای سودآوری در صنعت پالایش نفت کرک اسپرد است که از تفاوت بین قیمت یک بشکه نفت خام و یک بشکه فرآورده نفتی حاصل میشود و نقش مهمی در تعیین حاشیه سود پالایشگاهها دارد.
ملیکا قاسمی در ادامه بررسی گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، توضیح داد: در آبانماه ۱۴۰۳، کرک اسپرد شرکتهای پالایشی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران بهرغم کاهش قیمت نفت فوب عمان (منفی یک درصد کاهش نسبت به ماه قبل)، کاهش نفت برنت (منفی ۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل)، کاهش نفت دبی (منفی ۳ درصد کاهش نسبت به ماه قبل)، کاهش میعانات گازی (منفی ۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل) و کاهش فرآورده نفتی بنزین (به صورت میانگین منفی ۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل) به سبب افزایش قیمت فرآوردههای نفتی نفت گاز و نفت کوره (به طور میانگین ۲ درصد افزایش نسبت به ماه گذشته) و نیز بهبود کیفیت تولید شرکتهای پالایشی به طور میانگین مقدار کرک اسپرد از ۸ دلار در هر بشکه به ۱۱ دلار در هر بشکه رسیده و رشدی معادل ۳۳ درصد نسبت به مهرماه داشته است.
به گفته کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، میزان تغییرات کرک اسپرد پالایشگاهها متاثر از ابلاغیه سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد کاهش را ثبت کرده است.
ملیکا قاسمی گفت: بیشترین مقدار کرک اسپرد مربوط به نماد شپنا و شراز (۱۴ دلار در هر بشکه) بوده است. ضمن اینکه، در خصوص کرک اسپرد فرآورده بنزین، بیشترین مقدار کرک اسپرد متعلق به شرکت پالایش نفت شیراز با ۱۰ دلار در هر بشکه و کمترین مقدار مربوط به شرکت پالایش نفت تهران با منفی ۶ دلار در هر بشکه بوده است.
او افزود: بیشترین میزان کرک اسپرد فرآورده نفت گاز مربوط به نمادهای شتران و شاوان با ۲۲ دلار در هر بشکه و کمترین میزان کرک اسپرد متعلق به نمادهای شبریز و شراز با ۲۰ دلار در هر بشکه بوده است. همچنین، از طرفی کرک اسپرد فرآورده نفتی کوره نمادهای شاوان و شیراز با یک دلار در هر بشکه کمترین زیان را در میان سایر پالایشگاهها داشته است.
به گفته او، شرکت پالایش نفت شیراز در خصوص مقدار کرک اسپرد فرآوردههای نفتی بنزین و نفت کوره نسبت به ماه گذشته عملکرد بهتری داشته است.
کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، تاکید کرد: تولید فرآورده بنزین اکتان ۹۱ یورو ۵ به میزان ۱۰۰ درصد (در مهرماه بنزین اکتان ۸۱ معمولی و بنزین اکتان ۹۱ یورو ۵ به ترتیب به میزان ۵۱ درصد و ۴۹ درصد تولید شده است)، همچنین، تولید فرآورده نفت کوره با ویسکوزیته ۲۸۰ سانتی استوک به میزان ۱۰۰ درصد (در مهرماه نفت کوره با ویسکوزیتهای ۲۸۰ و ۳۸۰ به ترتیب به میزان ۴۲ درصد و ۵۸ درصد تولید شده است)، از جمله مهمترین دلایل بهبود کیفیت تولید فرآوردههای نفتی بنزین و نفت کوره، بوده است.
ملیکا قاسمی گفت: با احتساب میانگین نرخ ارز حواله (۴۹۶.۴۹۵ ریال) در تاریخ ۳۰ آبان ۱۴۰۳، قیمت بنزین اکتان ۸۷ معمولی در آبانماه معادل ۱۸۱.۶۶۰ ریال در هر لیتر و قیمت بنزین اکتان ۹۵ یورو ۵، معادل ۲۵۴.۳۵۴ ریال، در هر لیتر است. همچنین قیمت نفت گاز با گوگرد (۱۰≥S) در آبانماه معادل ۲۶۸.۰۲۳ ریال در هر لیتر و قیمت نفت گاز با گوگرد (۵۰۰۰>S) معادل ۲۵۹.۱۷۷ ریال در هر لیتر بوده است.
یکی از مهمترین شاخصهای سودآوری در صنعت پالایش نفت کرک اسپرد است که از تفاوت بین قیمت یک بشکه نفت خام و یک بشکه فرآورده نفتی حاصل میشود. این مولفه نقش مهمی در تعیین حاشیه سود پالایشگاهها دارد.
برای مشاهده متن کامل گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، از کرک اسپرد پالایشگاهی، کلیک کنید.