تاریخ: ۰۸ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۹:۴۵
بازدید: ۸۱
کد خبر: ۳۶۳۲۶۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
برای دومین ماه متوالی

رشد تورم ژاپن شتاب گرفت

رشد تورم ژاپن شتاب گرفت
‌می‌متالز - تورم ماه دسامبر توکیو برای دومین ماه متوالی شتاب گرفت درحالی‌که بازار کار همچنان ضعیف باقی‌مانده است، نتایجی که تا حد زیادی بانک مرکزی ژاپن را در مسیر افزایش نرخ بهره برای سال آینده نگه خواهد داشت.

به گزارش می‌متالز، آمار‌های اقتصادی جدید پایتخت ژاپن نشان داد قیمت‌های مصرف‌کننده بدون احتساب مواد غذایی تازه ۲٫۴ درصد افزایش یافته است که این نشان از سرعت گرفتن رشد نرخ تورم از ۲٫۲ درصد ماه گذشته برای دومین ماه متوالی دارد.

ارقام توکیو به‌عنوان یک شاخص پیشرو برای روند‌های ملی عمل می‌کنند. داده‌های جداگانه نشان داد که بازار کار در ماه نوامبر با نرخ بیکاری بدون تغییر در ۲٫۵ درصد باقی‌مانده است، درحالی‌که تولید کارخانه‌ها پس از رشد‌های قوی در ماه‌های سپتامبر و اکتبر، کمتر از حد انتظار به‌صورت ماهانه کاهش‌یافته است. همچنین فروش خرده‌فروشی قوی‌تر از پیش‌بینی‌ها بود.

به‌طورکلی، داده‌ها حاکی از آن است که اقتصاد ژاپن با یک‌روند تورم نسبتاً قوی، بهبودی ناقصی دارد. درحالی‌که ارقام حاکی از آن است که اقتصاد برای ادامه رشد به محرک‌های شدید بانک مرکزی نیازی ندارد، اما هیچ‌یک از داده‌ها نشان‌دهنده ضرورت فوری برای افزایش نرخ بهره در ماه آینده نیست.

کویا میامائه، اقتصاددان ارشد در شرکت SMBC Nikko می‌گوید که بانک مرکزی احتمالاً بین ژانویه و مارس بسته به تحولات نرخ دستمزد را انتخاب خواهد کرد.

شتاب تورم پایتخت تا حد زیادی به دلیل افزایش ۱۳٫۵ درصدی قیمت انرژی، به دنبال حذف تدریجی یارانه‌های دولت برای قبوض گاز و برق بوده است. این میزان بالاترین افزایش از ماه آگوست بوده، اگرچه کمی کمتر از اجماع اقتصاددانان برای افزایش ۲٫۵ درصدی بوده است. یارانه‌ها نسبت به شاخص کل قیمت یک ماه قبل ۰٫۳۱ درصد کاهش‌یافته بود.

در زمان نخست‌وزیری شیگرو ایشیبا، یارانه‌ها از ژانویه تا مارس احیا خواهند شد و تغییری در تصویر تورم در آینده ایجاد خواهد کرد. برآورد عمیق‌تر از روند تورم که انحرافات انرژی از آن حذف‌شده است، نشان داد که قیمت‌ها با سرعت کمتر ۱٫۸ درصدی در مقایسه با ۱٫۹ درصد در ماه قبل افزایش‌یافته است.

به دنبال انتشار اطلاعات جدید و نظرات جلسه اخیر بانک مرکزی، ارزش ین در برابر دلار به حدود ۱۵۷٫۵۵ رسید. این نزدیک به پایین‌ترین سطح پنج‌ماهه اخیر است. تضعیف بیشتر ین می‌تواند فشار تورمی را از طریق افزایش هزینه‌های واردات افزایش دهد.

ارز ضعیف عامل دیگری است که بانک مرکزی احتمالاً در زمان اقدام بعدی خود در نظر گرفته است. درصورتی‌که نرخ ارز به ۱۶۰ نزدیک شود، گمانه‌زنی‌ها در مورد مداخله احتمالی دولت ژاپن و افزایش نرخ در ژانویه افزایش خواهد یافت.

ایشیبا برای اطمینان از اینکه ژاپن می‌تواند یک چرخه اقتصادی توانمند ایجاد کند که با رشد پایدار قیمت‌ها و دستمزد‌ها همراه با مصرف خصوصی قوی همراه باشد، ماه گذشته بسته اقتصادی ۲۱.۹ هزار میلیارد ینی برابر ۱۳۹ میلیارد دلار را ارائه کرد.

دولت ایشیبا همچنین روز جمعه بودجه سالانه ۱۱۵٫۵ هزار میلیارد ینی را برای سالی که از آوریل شروع خواهد شد، تصویب کرد. اما دولت اقلیت او برای تصویب بودجه همچنان از حمایت کافی در پارلمان برخوردار نیست.

اظهارات اخیر کازوئو اوئدا، رئیس بانک مرکزی ژاپن، حاکی از احتیاط از دیدگاه بانک مرکزی است. وی با تأکید بر موضع بانک در روز چهارشنبه، تصریح کرد که این بانک براساس تحولات فعالیت اقتصادی، قیمت‌ها و شرایط مالی، میزان تسهیلات پولی را تعدیل می‌کند.

وزارت صنعت ژاپن هم گزارش داده است که تولید صنعتی در نوامبر نسبت به ماه قبل ۲٫۳ درصد کاهش‌یافته است، زیرا تولید تجهیزات تراشه سازی و تجهیزات ساخت پنل‌های مسطح کاهش‌یافته است. خرده‌فروشی نسبت به ماه قبل ۱٫۸ درصد افزایش‌یافته و خرید لباس هزینه‌ها را نسبت به سال گذشته به ۲٫۸ درصد افزایش داده است؛ نه‌چندان بالاتر از نرخ تورم.

با نگاهی به آینده، اگر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، سیاست‌های حمایت‌گرایانه خود را دنبال کند که به تجارت جهانی ضربه خواهد زد، تولید ممکن است حمایت خارجی ضعیف‌تری پیدا کند. بانک مرکزی ژاپن همچنین تأثیر سیاست‌های آمریکا بر اقتصاد جهانی را زیر نظر خواهد داشت. ترامپ درصدد احیای فعالیت‌های تولیدی آمریکا است؛ بنابراین مطمئناً جنبه‌های مثبتی برای اقتصاد آمریکا وجود خواهد داشت. اما اعمال تعرفه‌ها عموماً برای اقتصاد جهانی بد است و فشار نزولی را به‌ویژه بر تولید جهانی وارد خواهد کرد.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده