به گزارش میمتالز، «بهرام سبحانی» رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در افتتاحیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران عنوان کرد: صنعت فولاد با وجود تمام مشکلات، تنها صنعتی است که بر اساس سند چشماندازی که ۲۰ سال پیش هدفگذاری کرده بود تا در سال ۱۴۰۴ به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسد، رسیده است، البته مشکل اینجاست که سایر دستگاهها که به موازات باید وظیفه خود را انجام میدادند، این وظیفه را انجام ندادهاند و با وجود اینکه بیش از ۵۰ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد ایجاد کردهایم، اما تنها بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد تولید میکنیم.
سبحانی در ادامه خاطرنشان کرد: وزیر صنعت، معدن و تجارت در هیات دولت مدافع منافع فولادسازان در زمینه تامین انرژی از جمله برق و گاز هستند که امیدواریم این مشکل انرژی به زودی حل شود؛ هرچند در این زمینه چشمانداز خوبی در پیشرو نیست.
وی با تاکید بر این موضوع که با تولید همین ۳۰ میلیون تن فولاد ایران در زمره دهمین تولیدکننده فولاد قرار گرفته است، تصریح کرد: کشور آلمان با ۳۵ میلیون تن تولید فولاد، رتبه هفتم را به خود اختصاص داده است؛ اینک اگر ما ۶ میلیون تن بیشتر تولید داشته باشیم، میتوانیم رتبه هفتم را از آن خود کنیم.
وی در ادامه یادآور شد: انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران حدود ۶ تا ۷ سال پیش یک خلاءی را بهواسطه تحریمهای ظالمانه احساس کرد که فولادسازان در داخل برای تامین قطعات خود با مشکل مواجه هستند، از اینرو انجمن ابتکار به خرج داد و کلید جشنواره بومیسازی فولاد را زد تا تولیدکنندگان و سازندگان ماشینآلات و تجهیزات، تولیدکنندگان مواد شیمیایی و مواد مصرفی شامل انواع روغن و گریس که مورد نیاز فولادسازان است را بومیسازی کرده و نیاز داخل را مرتفع سازند و وابستگی به خارج را قطع کنند.
در چنین شرایطی این جشنواره به نوبه خود موفق بود و هر ساله تفاهمنامههای بسیاری بین شرکتهای فولادی و سازندگان تجهیزات و مواد منعقد شده است. تقریبا تمام تجهیزات در داخل ساخته میشود و هیچ واحد فولادی به خاطر تجهیزات معطل نمانده است و در این میان تنها الکترود گرافیتی است که وارد میشود که با ساخت کارخانه الکترود گرافیتی اردکان امیدواریم این نیاز نهایی نیز در داخل برطرف شود و در صنعت فولاد به خودکفایی صددرصدی برسیم؛ بنابراین در زمینه مهندسی، طراحی ماشینآلات و طراحی خطوط تولید دیگر هیچ نیازی به کشورهای خارجی نداریم.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه افزود: امروز در حال برگزاری ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران هستیم. در ۵ جشنواره قبلی ۴۰۰ تفاهمنامه بین شرکتهای فولادی و تامینکننده منعقد شد که موجب صرفهجویی ۱.۷ میلیارد دلار ارزی در کشور شده است. امسال نیز تفاهمنامههایی به ارزش ۷۰ میلیون یورو بین شرکتها و سازندگان مذاکرات منعقد میشود. از اینرو از آن سیاست اولیهای بومیسازی که برای این جشنواره تعریف کردهایم، فراتر میرویم و به سمت توسعه فناوری و بومیسازی پیش خواهیم رفت.
سبحانی در ادامه با تاکید بر این موضوع که در جشنواره ملی فولاد شاهد دو اتفاق هستیم، گفت: اتفاق نخست، رونمایی از اطلس ملی فولاد است که شامل آمار جامعی از طرحهای فولادی است که میتوانیم شاهد توازن یا عدم توازن در زنجیره فولاد باشیم. اطلس فولاد ایران را انجمن فولاد طراحی کرد که سال به سال آن را ارتقا میدهد. در این نقشه بیش از چند جلد اطلاعات موجود است که همچنین روی گوشی هم لینک دارد که اطلاعات لازم را ارائه میدهد. دائرةالمعارف کاملی از زنجیره تولید آهن و فولاد است.
وی افزود: موضوع دیگری در زمینه فولاد پیش بردیم، نرمافزار اطلاعاتی در زمینه فولاد است. ما احساس کردیم به نرمافزاری نیاز داریم که هم فولادسازان نیازهای خود را در یک سیستمی ارائه بدهند و هم سازندگان ماشینآلات و تجهیزات بتوانند با ورود به این سیستم نیازهای خود را دریابند و اعلام آمادگی کنند. این طرح به حدی مورد استقبال قرار گرفت و پیش رفت که امروز وزات صنعت، معدن و تجارت این طرح را برای تمام صنایع مطرح کرده است. امروز از نرمافزار کارلینک رونمایی خواهیم کرد که با این نرمافزار تمامی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان میتوانند نیازهای خود را در آنجا در تمام زمینهها از جمله نفت، پتروشیمی و نیروگاه و ... مطرح کنند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه با اشاره به اهمیت صادرات فولاد ایران عنوان کرد: صنعت فولاد کشور حدود ۱۶ درصد صادرات غیرنفتی را با همین ۳۰ میلیون تن تولید و با وجود محدودیتهای برق و گاز و همچنین محدودیتهای نقلوانتقال ارز صادراتی به خود اختصاص داده که معادل ۸ میلیارد دلار است. البته اگر به تولید ۴۰ میلیون تن تولید فولاد برسیم، باید بیش از ۲۰ میلیون تن آن را صادرات کنیم، اما زیرساختهایی همچون راهآهن و اسکله جوابگوی آن نخواهد بود.
سبحانی در ادامه افزود: یکی از مشکلاتی که همه واحدهای صنعتی با آن دست به گریبان هستند، موضوع ناترازی انرژی است. در صنعت فولاد از استخراج سنگ آهن تا محصول نهایی که روانه بازار میشود، سالانه ۳۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف میشود، یعنی صنعت فولاد حدود ۵ درصد گاز مصرفی کشور را مصرف میکند، چرا یک صنعت با این همه دستاورد و اشتغالزایی که تنها ۵ درصد گاز کشور را مصرف میکند، باید با محدودیت روبهرو شود. در زمینه برق نیز وضع بر همین منوال است. در کشور ۵۵۰۰ مگاوات برق تولید میشود که ۴ هزار مگاوات آن را خود فولادسازان تولید میکنند؛ ولی در محدودیتها در اولویت قطع شدن قرار میگیرند و حتی برقی که خود تولید میکنند را به خود آنها تخصیص نمیدهند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در نمایشگاه امسال ۱۲۸ شرکت سازنده تجهیزات در نمایشگاه حضور دارند که نیمی از این شرکتها جزو شرکتهای دانشبنیان محسوب میشوند که کارهای بزرگی در صنعت انجام دادهاند. البته ممکن است ساخت آنها به لحاظ حجم کوچک باشد، مانند یک قطعه کوچک، اما به لحاظ اهمیت قلب تولید به شمار میرود که آن را بومیسازی کردهاند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: امروز به ارزش ۷۰ میلیون یورو بین شرکتها تفاهمنامه امضا میشود؛ در این میان شرکت فولاد خوزستان طرحهای متعدد دارد که مهمترین آنها تفاهمنامه بازیافت و نگهداری نرمههای آهن اسفنجی با استفاده از فناوری بریکت سرد (CBSI) که ارزش آن ۲۸ میلیون یورو است که با شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد منعقد شده است. همچنین شرکت ذوب آهن اصفهان با راهآهن و برای ساخت و توسعه بنادر و طراحی و ساخت ریلهای مخصوص تفاهمنامهای به مبلغ ۲۲ میلیون یورو منعقد کرده است. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز به مبلغ ۲ میلیون یورو ساخت تیوب مندلر با شرکت فنی و مهندسی فولاد پایا منعقد کرده است. همچین شرکت فولاد سفیددشت چهارمحال و بختیاری برای ترانسفورماتورهای کوره و راکتور با شرکت ایران ترانسفو تفاهمنامه منعقد کرده است.
صنایع معدنی فولاد سنگان نیز با پارک علمی و فناوری خراسان برای تجاریسازی فناوری و هوشمندسازی پایلوت پلنت گندلهسازی، کنسانتره و احیای مستقیم به مبلغ ۲.۵ میلیون یورو تفاهمنامه منعقد کرده است. ساخت ۱۶ دستگاه ترانسفورماتور که خریدار آن فولاد آلیاژی ایران است و توسط شرکت آریا ترانسفو برای نخستینبار بومیسازی شده است. آریا ترانسفو برای نخستینبار با دانش فنی ایتالیاییها ترانسفورهای کورههای قوس را بومی کرده است. جمع این تفاهمنامه ۷۰ میلیون یورو شده است. همچنین یک تفاهمنامهای نیز بین سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، شرکت فولاد هرمزگان و شرکت فولاد مبارکه برای به کارگیری هیدروژن در واحدهای احیای مستقیم برای رسیدن به تولید فولاد سبز امضا میشود.
سبحانی در پایان یادآور شد: در تقویم کشور، جای روز ملی فولاد ایران خالی است که با توجه به جایگاه صنعت فولاد جا دارد که یک روز را در تقویم با عنوان روز ملی فولاد ایران نامگذاری کنیم. پیشنهاد ما ۲۳ دیماه سالگرد شروع کار شرکت ذوب آهن اصفهان و هم افتتاح شرکت فولاد مبارکه اصفهان بوده است.
لازم به یادآوری است این آیین افتتاحیه شامل میز تعمیق ساخت داخل جهت انعقاد قراردادها و تفاهمنامههای شرکتهای فولادی و معدنی با سازندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان، اهدای تندیس جایزه ملی فولاد ایران به برگزیدگان، تقدیر از چهرههای تاثیرگذار زنجیره آهن و فولاد ایران، رونمایی از نسخه جدید اطلس ملی فولاد ایران، رونمایی از سامانه به همرسانی کارلینک و دستاوردهای بومیسازی و توسعه فناوری صنعت فولاد است.
بازدید از نمایشگاه جنبی این جشنواره از ۱۸ تا ۲۱ دیماه سالجاری ادامه دارد که از ساعت ۹ صبح تا ۱۶ برای علاقمندان امکانپذیر است.