به گزارش میمتالز، «سیدمحمد اتابک» وزیر صنعت، معدن و تجارت در افتتاحیه ششمین دوره جشنواره ملی فولاد عنوان کرد: صنعت فولاد کشور باعث افتخار است که به چشمانداز تعیینشده خود برای سال ۱۴۰۴ دست یافته است. این صنعت جزو صنایع بالنده و پیشرو کشور به شمار میرود.
اتابک با تاکید بر این موضوع که رهبر فرزانه انقلاب یکی از اولویتها در کشور را بالندگی صنعت عنوان کردند، ادامه داد: هر اندازه تولید در کشور افزایش پیدا کند، معضلات کشور همچون تورم، بیکاری و رکود اقتصادی کمرنگ خواهد شد. افرادی که در تولید مشغول به فعالیت هستند با پمپاژ پول، بزرگترین خدمت را به کشور انجام میدهند، از اینرو رهبر معظم انقلاب تولیدگران را جهادگر نامیدند. صنعت فولاد نیز با رویکرد بومیسازی و بهرهگیری از دانش جوان و نخبگان کشور و همچنین بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان از خسارتهای ظالمانه تحریمها پیشگیری به عمل آوردند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تقویت دانش فنی و بومیسازی صنعت فولاد با جلب مشارکت تامینکنندگان و سازندگان شرکتهای دانشبنیان داخلی، واکنش درستی را برای حفاظت از صنعت ملی کشور انجام داده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر این موضوع که با وجود تنگناهای سالهای اخیر به ویژه در شرایط تحریم، اما صنعت فولاد به سمت جلو پیش رفته است، تصریح کرد: با همت دستاندرکاران صنعت فولاد، ایران موفق به کسب جایگاه دهم دنیا شده است و این توفیق بزرگی است برای کشوری که در آغاز انقلاب و تا دهه ۱۳۶۰ که تنها ۱.۴ میلیون تن فولاد تولید میکرده و اکنون جایگاه دهمین تولیدکننده دنیا را به خود اختصاص داده است. البته این جایگاه با تهدیدهای مختلفی در داخل و خارج روبهرو است، در داخل بزرگترین تهدید، تهدید ناترازیهای انرژی از جمله برق و گاز است که سبب کاهش تولید شده است. البته ما در هیات دولت اعتراض کردیم که چرا در ناترازی انرژی، اولین اولویت قطع شدن متعلق به صنعت است، این درحالی است که صنعت بیعارضهترین پول را به اقتصاد پمپاژ میکند. اگر صنعت کوچکتر شود، سفرههای مردم نیز کوچکتر میشوند. این چالشی است که صنعت با آن روبهرو است، ولی ما در صنعت باید همت کنیم و این مشکل را حل کنیم. با توجه به این موضوع که صنعت فولاد، جزو صنایع مادر است، بدون شک میتواند این مشکل را نیز حل کند. امیدواریم در سالهای آتی با کمبود برق و گاز روبهرو نشویم.
اتابک ادامه داد: کشورهای همسایه ما و تولیدکنندگان جهان در حال احداث کارخانههای مختلفی هستند و این موضوع میتواند مزیتهای رقابتی ما را در منطقه به چالش بکشد؛ از سوی دیگر، پیشرفت فناوری در جهان شتاب فزایندهای گرفته و هوش مصنوعی در حال رشد است. در چنین شرایطی باید بتوانیم همپای جهان بومیسازی را پیش ببریم. این امر چه در بالادست و چه در پاییندست زنجیره فولاد اجتنابناپذیر است.
وی در ادامه یادآور شد: با توجه به تجربههای مختلفی که در صنایع داشتم، با چالشهای صنایع معدنی به خوبی آشنایی دارم و در حوزه غیردولتی درصدد رفع این مشکلات بودم و طی چند ماه گذشته که به عنوان وزیر صمت منصوب شدم همت مضاف من بر این اساس بوده تا این چالشها را برطرف کنم. در جلسه هیات وزیران همواره موضوع ناترازی انرژی مطرح میشود و رئیسجمهور همواره از صنایع حمایت کردند.
اتابک در ادامه خاطرنشان کرد: اخیرا بستهای را با همکاری بخش خصوصی تهیه کردیم و آن را به هیات دولت تقدیم کردیم که در کمیسیون زیربنایی این بسته به تصویب رسید و هماکنون برای تصویب بعدی به کمیسیون اقتصادی رفته است که امیدوارم به زودی تصویب شده و به هیات دولت بیاید تا با کمک این بسته بخشی از خسارتهای قطعی ناترازی انرژی برای واحدها جبران شود.
وزیر صمت همچنین با اشاره به این موضوع که برای اینکه بتوانیم از ظرفیت موجود فولاد کشور استفاده کنیم و به ارزشافزوده و مقصود آن دست یابیم، عنوان کرد: باید موانع صادرات را از پیشرو برداریم، زیرا فولاد پس از پتروشیمی جزو صنایع ارزآور کشور محسوب میشود. پیمانهای مختلف بینالمللی با صاحبان تجار و صاحبان صنایع طی چند ماه اخیر عملیاتی شده، مانند پیمان اوراسیا، پیمان با پاکستان و سایر کشورهای همسایه به صورت عملیاتی اجرایی شده و کالا به کالا و با تعرفههای صفر مشخص شده است و برای صنعت فولاد نیز میتوانیم از این پیمانها مانند اوراسیا استفاده کنیم. این پیمانها حتما نتیجه اقتصادی خوبی برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
اتابک ادامه داد: برای حوزه صنایع معدنی باید برنامههای دقیق ترسیم کرد و برای این امر باید یک ستاد تشکیل داد. البته تا پیش از این یک ستادی به نام ستاد فولاد داشتیم که این تنظیمگریها را انجام میداد. امروز هم در وزارتخانه به دنبال این هستیم که یک ستاد مرکزی فولاد با حضور بخش خصوصی و انجمن تولیدکنندگان فولاد راهاندازی کنیم تا بخشی از تنظیمات توسط این ستاد و وزارت صمت انجام بگیرد تا شرایط بهتری را برای صنعت فولاد فراهم کنیم.
وی افزود: عدم تشکیل سرمایه ثابت یکی از نگرانیهاست، اما نباید نگران باشیم ما باید بتوانیم سرمایههای راکدی که نزد مردم است را به سمت تولید بکشانیم. در این راستا صنعت فولاد مورد استقبال قرار میگیرد. جلب مشارکت مردمی، تنها نباید در عرصه سیاسی باشد، بلکه در عرصههای مختلف اقتصادی و جمع کردن سرمایههای خرد به سمت تولید و صنعت باشد تا برای تمام مشارکتکنندگان ایجاد ارزشافزوده کند. در برنامه هفتم توسعه نیز پیشبینیهای خوبی برای جلب مشارکت مردم در بخش معدن و صنعت در نظر گرفته شده است تا این اقدام سبب جلوگیری از خامفروشی و ارتقای فناوری صنعت نیز بشود.
وزیر صمت افزود: موضوع قابل توجه دیگر، ارتقای بومیسازی است که این امر در صنعت فولاد باید مورد پیگیری جدی قرار گیرد. در سایر صنایع نیز از همین مشکل در رنج هستیم که امیدوارم شرایط برای صنعت فولاد تسهیلتر شود تا بخش بیشتری از صنعت را بتوانیم با مشارکت مردم توسعه بدهیم. تشکیل کارگروههایی که بتوانند این کار را دنبال کنند و به صورت مستمر در بازارهای کشور این اقدام را به نتیجه برسانند، امروز در حال برنامهریزی است.
اتابک همچنین تصریح کرد: تقویت صندوقهای سرمایهگذاری، ایجاد فولاد سبز و ایجاد نیروگاه را از این صنعت خواستاریم تا در سالهای پیشرو با کمبود انرژی روبهرو نباشند.
وی در پایان نیز ضمن قدردانی از برگزارکنندگان جشنواره ملی فولاد بیان کرد: رویکرد جشنواره فولاد برای معرفی تولیدکنندگان و تامینکنندگان در زنجیره فولاد بسیار ارزشمند است. در پایان از تمام دستاندرکاران این جشنواره کمال تشکر را دارم.