به گزارش میمتالز، «تورج امرایی» معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در ادامه با اشاره به این موضوع که زنجیره ارزش و تولید فولاد در کشور یکی از زنجیرههایی است که از نظر ثبت فناوری، در سطح فناوری بالا محسوب میشود، گفت: صنعت فولاد بخش مهمی از دستاوردهای دانشبنیان را به خود اختصاص داده است. در زنجیره ارزش و تولید فولاد، نزدیک به ۱۷۰۰ شرکت دانشبنیان به صورت مستقیم مشغول به فعالیت هستند که از سبد ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان عدد قابلتوجهی است. مجموعه فعالیت شرکتهای دانشبنیان در تمامی حوزهها منجر به تولید ۱۷ هزار محصول دانشبنیان شده که زنجیره فولاد کشور قادر شده نزدیک به ۳ هزار محصول دانشبنیان را به خود اختصاص دهد که سهم قابلتوجهی است و نشاندهنده این موضوع که همچنان جا برای ایفای نقش بیشتر شرکتهای دانشبنیان در صنعت فولاد وجود دارد و در آینده نیز ارتقا مییابد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: من علاقمند هستم چند فرصت قانونی که زمینه رسوخ فناوریهای دانشبنیان را در صنعت فولاد فراهم میکند، اشارهای داشته باشم. یکی از ظرفیتهای بسیار خوب قانونی، ماده ۱۱ قانون جهش دانشبنیان مصوب سال ۱۴۰۱ است که به ظرفیت اعتبار مالیاتی اشاره دارد، ظرفیت اعتبار مالیاتی ابزار بسیار قدرتمندی است که زمینه را برای توسعه فعالیتهای تبلیغاتی و سرمایهگذاری در شرکتهای دانشبنیان فراهم میکند که شرکتهای فولادی میتوانند بر اساس این ماده ایفای نقش کنند که چند سالی این قانون در حال اجراست و شرکتهای فولادی از آن به خوبی استفاده کردند؛ البته در فراخوان اول و دوم این سهم ۱۵۰ میلیارد تومان بود که عدد قابلتوجهی نیست و باید ارتقا پیدا کند.
معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری افزود: ظرفیت دیگر، تلاش برای بومیسازی فناوریهای راهبردی و کلیدی در کشور است که بر اساس ماده ۱۰ قانون جهش دانشبنیان، کارگروهی را با عنوان «تولید بار اول» با محوریت معاونت علمی فناوری و اقتصادی دانشبنیان ریاستجمهوری طراحی کرده که هم اکنون ما افزون بر نیم میلیارد دلار ابلاغیه ساخت بار اول در دست اقدام داریم. قابل توجه است که هر یک دلار ساخت بار اول به میزان ۱۰ دلار صرفهجویی ارزی ایجاد میکند که این نیم میلیارد دلار منجر به ۵ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی خواهد شد. سهم شرکتهای فولادی در این قانون قابل توجه نیست و تا امروز تنها ۱۰ درخواست تولید بار اول از صنعت فولاد به معاونت علمی اعلام شده است. من فعالان عرصه فولاد را تشویق میکنم که از این ظرفیت استفاده کنند، به ویژه این قانون متوجه شرکتهایی است که مجبور به مناقصه برای تامین اقلام کلیدی خود هستند.
امرایی در ادامه افزود: ظرفیت دیگری که فرصت را برای شرکتهای دانشبنیان در این زنجیره فراهم میکند، راهاندازی صندوقهای خطرپذیر شرکتی است که در این راستا فولاد مبارکه پیشقدم شده و صندوق فعالی نیز دارد؛ بنابراین سایر شرکتها را تشویق به راهاندازی چنین صندوقی میکنیم که این صندوق بعدها در رفع نیازهای فناورانه به آنها کمک خواهد کرد.
وی در ادامه به چالشهای پیشروی صنعت فولاد اشاره کرد و افزود: یکی از مهمترین چالشهای صنعت فولاد مساله انرژی است که سبب کاهش تولید و عدمالنفع شرکتهای فولادی شده است. در این راستا انتظار میرود که خود شرکتهای فولادی برای رفع این مشکل اقداماتی را انجام بدهند.
امرایی همچنین عنوان کرد: ما در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری به پشتوانه این ۱۰هزار شرکت دانشبنیان مراکز و ستادهای مهمی در این حوزه ایجاد کردهایم که میتوانیم به شرکتهای فولادی کمک کنیم و امیدواریم این کمکها روز به روز بیشتر شود. امروز شاهد هستیم که شرکت فولاد سنگان یک قرارداد خوبی با پارک علم و فناوری خراسان در راستای بومیسازی اقلام زنجیره فناوری صنعت فولاد منعقد کرده است که امیدواریم سایر شرکتها نیز به این سمت حرکت کنند.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که یکی از راهکارهایی که صنایع به ویژه صنعت فولاد برای رفع چالشهای خود باید بدان متوسل شود، افزایش بهرهوری است، بیان کرد: ما در معاونت علمی و فناوری این آمادگی را داریم که در توسعه فناوریهای مرتبط با افزایش بهرهوری به شرکتهای فولادی کمک کنیم.
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان همچنین با اشاره به موضوع انرژی عنوان کرد: ما در زمینه تامین انرژی نیز باید به این موضوع توجه داشته باشیم که ظرفیت نصبشده ما در کشور ۹۵ هزار مگاوات است، در حالی که میزان تولید نیروگاهها ۶۰ هزار مگاوات و میزان مصرف کشور ۸۰ هزار مگاوات است؛ در چنین شرایطی دولت مجبور به مدیریت است و خسارت آن متوجه بخش صنعت میشود. استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر راهکاری است که میتوان برای رفع این چالش مطرح کرد؛ در این راستا فولاد مبارکه پروژه ۶۰۰ مگاواتی را آغاز کرده که ۲۰ مگاوات آن وارد مدار شده است. ما در معاونت علمی و فناوری در حوزه تجدیدپذیر برنامههای خوبی را در دست اقدام داریم که امیدواریم به زنجیره توسعه اقلام انرژی تجدیدپذیر و در نهایت به صنایع مختلف به ویژه صنعت فولاد کمک کند.
امرایی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین درخواست دارم که شرکتهای فولادی به فناوریهای نوپدید از جمله فناوری هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و نوآوری دیجیتال ورود پیدا کنند. همچنین این فرصت در معاونت علمی وجود دارد تا ما نیز در همین راستا ایفای نقش کنیم و شرکتهای دانشبنیان توانمند را به سمت صنعت فولاد سوق بدهیم تا آنها نیز بتوانند در این راستا ایفای نقش داشته باشند.