تاریخ: ۲۱ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۵۹
بازدید: ۵۴
کد خبر: ۳۶۴۸۰۶
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در حاشیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران عنوان کرد:

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است
‌می‌متالز - فولاد مبارکه در توسعه صنعتی کشور نقش مهمی را ایفا کرده است. این شرکت امروز به جایگاهی رسیده است که قادر شده روی پای خود بایستد و در حوزه‌های مختلف همچون تامین انرژی، آب، حمل‌ونقل و ... نیاز‌های خود را مرتفع کند.

به گزارش می‌متالز، این مطلب را «محمدیاسر طیب‌نیا» مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در نشستی خبری در حاشیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران عنوان کرد.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

«محمدیاسر طیب‌نیا» در پاسخ به خبرنگار «می‌متالز» در مورد کربن صفر عنوان کرد: کشور‌های توسعه‌یافته به سمت تولید فولاد سبز پیش رفته‌اند ما نیز باید به این سمت حرکت کنیم، البته در این حوزه ما نسبت به رقبای بین‌المللی خود عقب نیستیم. در نیروگاه به سمت انرژی خورشیدی و بادی پیش رفته‌ایم و یکی از پارامتر‌های تولید فولاد سبز استفاده از انرژی‌های پاک است. سیاست‌های کلان کشور باید به سمت تولید سبز پیش برود و صنعت سبز و فولاد سبز را تعریف کند. این سیاست‌ها اقتصاد را برای سرمایه‌گذاران پیش‌بینی‌پذیر می‌کنند. سیاست‌های تعرفه‌ای، مالیاتی و سایر سیاست‌ها به صنعت جهت می‌دهند.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

نیاز گروه فولاد مبارکه به ۲هزار مگاوات برق

وی همچنین درباره تامین انرژی در گروه فولاد مبارکه اظهار کرد: در گروه فولاد مبارکه کل نیاز مجموعه به برق ۲هزار مگاوات است که یک نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی به‌  علاوه نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی و نیروگاه بادی ۲۵۰ مگاواتی را در دست اقدام داریم که برای نیاز کل گروه در نظر گرفته شده‌اند. در این راستا فولاد سنگان و فولاد هرمزگان نیز در اجرای این طرح‌ها مشارکت دارند. همچنین برای رفع نیاز گاز طبیعی هفته گذشته با وزارت نفت قرارداد قطعی منعقد کردیم که امیدواریم هرچه سریع‌تر بتوانیم امضای قرارداد را داشته باشیم. در زمینه گاز نیز کل نیاز مجموعه را پیش‌بینی کرده‌ایم. در زمینه تامین آب نیز برای پیوست‌های توسعه‌ای روش‌هایی را در نظر گرفته‌ایم که یا با جمع‌آوری پساب یا از طریق انتقال آب دریا انجام می‌شود.

ورق خودروسازان را تامین می‌کنیم

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در پاسخ به این پرسش که کیفیت ورق‌هایی که به خودروسازان می‌دهید، چگونه است، بیان کرد: موضوع کیفیت خودرو بحث پیچیده‌ای است، ما در سال‌ جاری چند ورق به بازار ارائه کردیم که یک نوع از آن برای مصرف خودرو بود. مصرف خودروسازان بالا رفته است و حتی واردات انجام می‌دهند. ما تا آنجا که درخواست خودروسازان باشد، به آنها عرضه می‌کنیم. قیمت ما نیز گران‌تر از واردات نیست. البته اگر خودروسازان ارز ترجیحی بگیرند واردات برای آنها به‌ صرفه خواهد بود، در حالی‌ که هم به لحاظ قیمت و هم به لحاظ کیفیت محصولات ما مناسب‌تر از محصولات وارداتی است. ما حتی به کشور‌های اروپایی و جنوب شرق آسیا صادرات داریم و در رقابت با رقبا محصولات ما مزیت دارند.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

بومی‌سازی در فولاد مبارکه

طیب‌نیا همچنین درباره بومی‌سازی در فولاد مبارکه عنوان کرد: نزدیک به ۹۰ درصد تجهیزات قطعات و مواد مصرفی ما در فولاد مبارکه از داخل تامین می‌شود و هر سال نیز صد‌ها مورد جدید به فهرست قبلی ما اضافه می‌شود. امروز تنها الکترود گرافیتی وارداتی است که قرار است واحد الکترود گرافیتی اردکان وارد مدار تولید شود که این طرح ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. این گام بزرگی است که با وارد شدن این واحد تولید الکترود گرافیتی، ۹۰ درصد بومی‌سازی به ۹۲ درصد ارتقا پیدا می‌کند. ما در فولاد مبارکه با شرکت‌های دانش‌بنیان پروژه‌های مختلفی را پیگیری می‌کنیم تا میزان این ۹۲ درصد بومی‌سازی را نیز افزایش بدهیم. یک زمانی خط تولید ما به‌ دلیل عدم دسترسی به یک قطعه متوقف می‌شد که این آفت صنعت ما بود، اما امروز تعمیرات اساسی توسط پیمانکاران داخلی با موفقیت انجام می‌شود، تعمیراتی که به‌ دلیل ریسک نبود قطعات، همواره آن را به عقب می‌انداختیم، اما امروز دیگر شاهد متوقف شدن خط تولید به‌ واسطه نبود یک قطعه نیستیم. این هدف بومی‌سازی بوده که به صورت قابل‌توجهی محقق شده است.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

از دست رفتن ۳۰۰ میلیون دلار

وی در پاسخ به این پرسش که ناترازی انرژی چه تاثیری بر فولاد مبارکه داشته است، گفت: ناترازی انرژی حداقل به‌ طور متوسط در یکی دو سال اخیر سبب کاهش ۳۰۰ میلیون دلار درآمد ارزی ما شده است. البته با برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده و نیروگاه‌هایی که به مدار آوردیم، سعی کردیم که آسیب‌های نوسانات انرژی را به حداقل برسانیم و در برخی مواقع با ذخیره‌سازی مواد اولیه، با مدار قرار دادن نیروگاه خود در فصل گرم سال، مدیریت برنامه‌های تعمیراتی در ایام غیرپیک مصرف و افزایش بهره‌وری این موضوع را مدیریت کردیم تا بتوانیم بازار داخل را چه از نظر قیمت و چه از نظر عرضه حفظ کنیم. در عین حال تولید معادل اسمی ظرفیت فولاد مبارکه را نیز داشته باشیم؛ البته در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ فولاد مبارکه از ظرفیت اسمی خود نیز عبور کرد. هرچند در زمینه صادرات با افزایش تولید می‌توانستیم سبب ارزآوری بیشتری شویم که از این ارزآوری محروم شدیم. در هر صورت فولاد مبارکه از این بحران عبور کرده و حتی در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد با سودآوری بیشتر همراه بوده است، ولی موضوع این است که شرکت‌های دیگر از ناترازی انرژی بسیار آسیب دیدند که هم‌ اکنون با نیمی از ظرفیت خود کار می‌کنند و حتی با زیان انباشته رو‌به‌رو هستند.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: فولاد مبارکه تا حدی توانسته است این ناترازی‌های انرژی را مدیریت کند که سایر فولادسازان قادر به این امر نشده‌اند. هم‌ اکنون ۵۰ درصد برق و ۷۰ درصد گاز نداریم، اما با این وجود سعی کردیم خطوط نهایی را زنده نگه داریم تا این خطوط فعال باشند، اما تا کی می‌توانیم این شرایط را ادامه بدهیم در نهایت تا آخر این ماه بتوانیم خط تولید را متوقف نکنیم، زیرا ذخیره‌سازی‌های ما تمام می‌شود. اگر برای این امر چاره‌اندیشی نشود ما نیز به توقف کامل خواهیم رسید.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

برنامه‌ریزی برای ۱۸ میلیون تن فولاد

طیب‌نیا در ادامه خاطرنشان کرد: رقابت در صنعت فولاد روز‌به‌روز در حال افزایش است. ما در بالادست زنجیره فولاد و دستیابی به مواد اولیه با مشکلاتی رو‌به‌رو خواهیم شد، اما فولاد مبارکه در بالادست خود اتفاقات خوبی را رقم زده و این برای سرمایه‌گذاران نویدبخش است؛ این در حالی است که به‌ دلیل کمبود مواد اولیه، برخی از فولادسازان ممکن است متوقف شوند. در چنین شرایطی واحد‌هایی می‌توانند به فعالیت خود ادامه بدهند که در بالادست سرمایه‌گذاری لازم را انجام داده باشد. فولاد مبارکه سرمایه‌گذاری لازم را در این حوزه انجام داده و اپال پارسیان و فولاد سنگان زیرمجموعه‌های فولاد مبارکه برای تامین مواد اولیه هستند. همچنین در معادن کوچک و بزرگ در استان اصفهان و سایر استان‌ها سرمایه‌گذاری‌هایی انجام داده است. ما تولید ۱۸ میلیون تن فولاد را در دستور کار فولاد مبارکه قرار داده و در زمینه رفع ناترازی‌های انرژی و آب برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام داده‌ایم.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

سرمایه‌گذاری در پایین‌دست

وی در ادامه افزود: موضوع دیگر رقابت در فروش محصولات است که در زمینه فروش در سال‌ جاری و سال آینده فعالان بسیاری به بازار اضافه شده و خواهند شد، اما فولاد مبارکه در زمینه تولید ورق در کشور رقیب قابل ملاحظه‌ای ندارد. طی سال‌های آینده نیز رقابت در عرصه بین‌المللی نیز بسیار سخت خواهد شد، به عبارتی هم همسایگان ما و هم سایر کشور‌ها که هدف بازار صادراتی ما هستند در راستای احداث واحد‌های فولاد اقدام کردند؛ حتی در داخل کشور نیز شرکت‌های متعددی طی یکی دو سال آینده به بازار ورق افزوده خواهند شد، بنابراین سرمایه‌گذاری در حوزه پایین‌دست اهمیت می‌یابد، از این‌رو فولاد مبارکه با مطالعه گذشته و پیش‌بینی آینده سرمایه‌گذاری انجام داده و در حوزه پایین‌دست و مصرف محصولات فولادی نیز سرمایه‌گذاری انجام داده است و کارخانه لوله‌های بدون درز کوثر، لوله‌های اسپیرال و کارخانه لوله‌های پوشش‌دار را خریداری کرده است. در حوزه‌های دیگر مانند تولید لوله نیز در حال سرمایه‌گذاری است. ما به‌ دنبال شبکه توزیع در داخل و خارج هستیم تا بتوانیم بازار را حفظ کنیم.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

کاهش قدرت رقابت‌پذیری

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه همچنین در پاسخ به این پرسش که چه انتظاری از بسته پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت دارید، گفت: در زمینه رقابت هزینه تمام‌شده یک نقطه اساسی است، امروز هزینه تولید در کشور ما به شدت در حال بالا رفتن است و این موضوع امکان رقابت از رقبای بین‌المللی را از ما می‌گیرد. ما به لحاظ هزینه‌های نیروی انسانی با یک‌چهارم نیروی کنونی قادر شده‌ایم که شرکت را اداره کنیم. هزینه‌های نیروی انسانی ما نسبت به رقبا به‌ شدت بالاست. همچنین هزینه‌های حمل‌ونقل رقبای ما حدود ۳ درصد است، در حالی‌ که برای ما حدود ۵ درصد است.

طیب‌نیا ادامه داد: در زمینه ناترازی انرژی نیز توقف خط تولید به‌ شدت هزینه‌های تولید را افزایش می‌دهد. هزینه‌های ریلی نیز افزایش یافته است که در این راستا فولاد مبارکه مجبور به خرید کامیون شده است. این نوع ناترازی‌ها روز‌به‌روز در حال افزایش است و در چنین شرایطی شاهد تعطیلی کارخانه‌ها خواهیم بود. بر اساس آمار ۱۱ ماهه میلادی میزان تولید فولاد کشور ۲۸ میلیون تن و مشابه سال گذشته بوده، این در حالی است که ما در سال‌ جاری افزایش ظرفیت نیز داشته‌ایم. اگر سرعت رفع ناترازی افزایش پیدا نکند، قطعا تولید کاهش می‌یابد، اگر نیروگاه فولاد مبارکه در وسط تابستان وارد مدار نمی‌شد ما رتبه دهم فولاد ایران در جهان را نیز از دست می‌دادیم. اگر بخواهیم در شرایط کنونی فقط حفظ تولید کنیم، باید از ناترازی‌ها عبور کنیم.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

بحران صنعت‌گران با اقتصاد غیرقابل پیش‌بینی

وی همچنین درباره حمایت فولاد مبارکه از شرکت‌های دانش‌بنیان خاطرنشان کرد: ما سال‌ جاری افزون بر ۷۰۰ تجهیز و مواد مصرفی بومی‌سازی‌شده در فولاد مبارکه داشته‌ایم. فولاد مبارکه تا دانش‌بنیان نباشد نمی‌تواند از شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کند. ما پروژه‌های متعددی در راستای فناوری جدید داریم. بزرگ‌ترین چالش ما غیرقابل پیش‌بینی بودن اتفاقاتی است که با آنها مواجه می‌شویم. اما سیاست‌های اقتصادی باید قابل پیش‌بینی باشد تا تکلیف صنعت‌گران و سرمایه‌گذاران مشخص شود. بزرگ‌ترین خدمتی که دولت، وزارت صمت و مجلس می‌توانند به صنعت‌گران داشته باشند، این است که اقتصاد را قابل پیش‌بینی کنند که اگر در حوزه سیاست‌های ارزی و پولی، تعرفه‌ای و رفع ناترازی‌های انرژی برنامه مشخص داشته باشیم و برنامه‌های دولت نیز مشخص باشد، صنعت‌گران می‌توانند ناترازی‌های خود را برطرف کنند.

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

تعریف جدید از مسوولیت‌های اجتماعی

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در پایان به مسوولیت‌های اجتماعی این شرکت پرداخت و عنوان کرد: فولاد مبارکه در تعریف و فلسفه وجودی خود، مجموعه‌ای مسوولیت‌پذیر برای خلق آینده بهتر است و من در این گزارشی که ارائه دادم، خود جلوه‌هایی از مسوولیت‌پذیری فولاد مبارکه را بیان می‌کرد. ما از سه سال پیش شروع به احداث نیروگاه کردیم، در حالی‌ که همه ما را از این کار منع می‌کردند و حتی سهامداران موافق این امر نبودند، اما ما معتقد بودیم که برای سرمایه‌گذاری سنگین نباید منتظر دولت باشیم و امروز نتیجه آن را می‌بینیم. اگر فولاد مبارکه سودآوری افزایشی داشته به برکت همین نگاه است که در مجموعه فولاد مبارکه دنبال می‌شود. اگر در زمینه آب، انتقال آب از خلیج فارس را پیگیری می‌کنیم ممکن است در وهله اول برای برطرف کردن نیاز شرکت باشد، اما ۱۰ کیلومتر این انتقال آب مورد نیاز فولاد مبارکه است، ولی برای ۲۰۰ کیلومتر سرمایه‌گذاری انجام داده است که نفع آن به استان نیز خواهد رسید و این موضوع را جزو مسوولیت‌های اجتماعی خود می‌داند.

طیب‌نیا در ادامه با اشاره به این موضوع که فولاد مبارکه در چند سال اخیر نگاه جدیدی را در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی برای خود تعریف کرده است، افزود: اگر سال‌های گذشته در راستای مسوولیت‌های اجتماعی ما بسته‌های معیشتی توزیع می‌کردیم، اما هم‌ اکنون برای این مسوولیت مدل‌هایی را تعریف کرده‌ایم و مناطق محروم پیرامون خود در استان را شناسایی کرده و برای بیش از ۱۳۰ روستا سند پیشرفت و آبادانی تهیه کرده‌ایم، یعنی همان‌ گونه که برای فولاد مبارکه چشم‌انداز سال ۱۴۱۰ را ترسیم و فرصت‌ها و تهدید‌ها را بررسی می‌کنیم؛ برای تک‌تک روستا‌ها و شهرستان‌های اطراف خود نیز سند پیشرفت و آبادانی تهیه کرده‌ایم و امروز ۱۳۰ سند پیشرفت آبادانی تهیه شده که مبتنی بر این مطالعات برای این روستا‌ها چشم‌انداز تعریف کردیم که در سال ۱۴۱۰ به کجا خواهند رسید. فاز دوم مسوولیت‌های اجتماعی ما توانمندسازی است که در این راستا آموزش می‌دهیم و به‌ واسطه آموزش ما به کشاورزان ۱۵ درصد راندمان آنها نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. مصرف آب کشاورزان بیش از سه برابر مصرف فولاد مبارکه است که در این راستا مطالعات اجتماعی انجام دادیم که میزان مصرف آب را کاهش داده و راندمان استخر‌ها را دو برابر افزایش دادیم. در زمینه بذر نیز آموزش دادیم که باید چه بذری بکارند که راندمان بیشتر و مصرف آب کم‌تری داشته باشند. همچنین در زمینه دامداری میزان بهره‌وری را افزایش دادیم. رکن سوم بحث ما، مشارکت همه فعالان عرصه است. درمانگاهی که ۷ میلیارد تومان هزینه داشته فولاد مبارکه با ۲۵۰ میلیون پیش‌قدم شد و مشارکت دیگران را خواستار شده است؛ بنابراین در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی ما سند پیشرفت، آموزش و مشارکت را ترویج دادیم.

گزارش از علیرضا جعفری نژد؛ پایگاه خبری فلزات خاورمیانه (می متالز)

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

چشم‌انداز فولاد مبارکه برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد است

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده