به گزارش می متالز، قاسم محبعلی؛ مدیرکل پیشین بخش خاورمیانه وزارت خارجه معتقد است که گاهی مذاکره در اوج بحران رخ میدهد؛ یعنی دو طرف برای این که به میز مذاکره برسند بحرانها را به حداکثر میرسانند.
محبعلی درباره اظهارات اخیر ترامپ که در آن خواستار تماس مقام های ایران با او شده و تنها خواسته آمریکا را عدم دسترسی ایران به سلاح اتمی دانسته بود، گفت: به نظر می رسد این گفته دونالد ترامپ ضمن این که جنبههای مثبتی دارد یک نوع بازی تبلیغاتی هم باشد. یعنی او در هر مرحلهای که تحریمها را افزایش میدهد و فشارها را بیشتر میکند، این پیام را هم میفرستد که بگوید هدفش از این اقدامها رسیدن به میز مذاکره است نه جنگ. بنابراین برای این که آثار منفی کار خود را کاهش دهد، بحث مذاکره را هم مطرح می کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل درباره اینکه آیا ترامپ از شروط 12گانه اعلام شده از سوی پمپئو برای مذاکره با ایران، کوتاه آمده یا خیر، اظهار کرد: این که ما بگوییم ترامپ شرایط را برای ایران محقق کرده و از شرایط 12 گانه پمپئو عقب نشینی کرده، این هم نوعی عجله کردن به شمار میآید؛ زیرا بلافاصله بعد از این موضوع پمپئو و برایان هوک دوباره همان مواضع و شرایط را اعلام کردند.
وی درباره برخی تحلیلها مبنی بر اینکه ترامپ فقط خواسته صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران را پیش کشیده و آژانس هم این موضوع را تایید کرده، نیز گفت: آژانس میگوید ایران بر تعهداتی که در برجام داشته، عمل کرده است. اگر ایران بر تعهدش تا 8 سال عمل کند و پرتکل الحاقی را بتواند اجرایی کند، آژانس اگر تایید کند که ایران هیچ انحرافی در برنامه خود ندارد ان وقت است که آژانس چنین گزارشی را به شورای حکام و سازمان ملل میدهد و سازمان ملل برای برنامه هستهای ایران و آینده برجام تصمیم میگیرد.
این دیپلمات سابق همچنین درباره احتمال میانجی گری اتحادیه اروپا برای رفع مناقشه میان ایران و آمریکا گفت: هر مناقشه ای باید در میز مذاکره حل و فصل شود. مسله هستهای ایران نیز مناقشه ای است بین ایران و آمریکا. البته تنها موضوع هستهای نیست؛ بلکه موضوعهای دیگری هم وجود دارد که مناقشات ایران و امریکا تلقی میشود. بنابراین موضوع باید در نهایت بین ایران و امریکا حل فصل شود. مانند قضیه جنگ ایران و عراق. خیلی از کشورها حامی ایران بودند و خیلی از کشورها ضد ایران، اما در نهایت باید موضوع بین ایران و عراق حل و فصل میشد که همینطور پیش رفت. اگر چه خیلی از کشورها در آتش جنگ میدمیدند و خیلی از کشورها نیز به دنبال آتش بس بودند.
او ادامه داد: بنابراین اروپا، روسیه و چین تا وقتی که ایران و آمریکا به مناقشه خود پایان دهند میتوانند موضعهایی له یا علیه ایران داشته باشند یا در میانه بایستند اما در نهایت چون مناقشه بین ایران و آمریکاست، این دو کشور باید مناقشه را بین خود حل کنند.
محبعلی درباره پیش بینی خود از آینده تنشها میان دو کشور با وجود تحرکاتی مانند اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکن به خلیج فارس، گفت: اقدامهای ایران و قضیه ناوها طبیعی است. هر دو میخواهند نگاهها را جلب کرده و هزینهها را برای کشور مقابل زیاد کنند. گاهی مذاکره در اوج بحران رخ میدهد؛ یعنی دو طرف برای این که به میز مذاکره برسند بحرانها را به حداکثر میرسانند. این کار امریکا دیپلماسی «قایق های توپ دار» مینامند، یعنی اجزای نظامی را وارد منطقه میکنند تا شما دو انتخاب داشته باشید.
در همین رابطه نیز بخوانید: