تاریخ: ۰۵ اسفند ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۵۴
بازدید: ۴۴
کد خبر: ۳۶۹۲۳۴
سرویس خبر : سیم و کابل
بحران تأمین مواد اولیه در صنعت سیم و کابل؛

از کمبود عرضه تا رشد قیمت‌ها

از کمبود عرضه تا رشد قیمت‌ها
‌می‌متالز - روز دوشنبه نشست خبری چالش‌های تامین مواد اولیه صنعت سیم و کابل با حضور هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل، برگزار شد.

به گزارش می‌متالز، روز دوشنبه نشست خبری چالش‌های تامین مواد اولیه صنعت سیم و کابل با حضور هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل، برگزار شد. علیرضا معتمدرسا، نائب رئیس این انجمن با اشاره به مشکلات جدی تأمین مواد اولیه در این صنعت، از سیاست‌گذاری‌های نادرست و محدودیت‌های عرضه در بورس کالا انتقاد کرد.

معتمدرسا با بیان اینکه در گذشته هفته‌ای ۴ هزار تن مس در بورس عرضه می‌شد، اما اکنون این میزان به شدت کاهش یافته است، اظهار داشت: با وجود کاهش عرضه، قیمت‌ها افزایش یافته و این مساله چالش بزرگی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.

وی افزود: تاکنون ۲ نامه به شرکت‌های طرف قرارداد ارسال شده و اعلام کرده‌ایم که با شرایط فعلی، امکان تأمین نیاز طرح‌های ملی را نداریم. به‌عنوان مثال، نتوانستیم نیاز یکی از اپراتور‌های تلفن همراه را تأمین کنیم.

عدم تعامل شرکت ملی مس با تولیدکنندگان سیم و کابل

این مقام صنفی با اشاره به اینکه نیاز سالانه مفتول مس در این صنعت بین ۶۰ تا ۸۰ هزار تن است، تأکید کرد: شرکت ملی مس هیچ تعاملی با انجمن ندارد و تصمیم‌گیری‌ها بدون حضور تولیدکنندگان صورت می‌گیرد. عرضه مواد اولیه باید منطقی و با قیمت مناسب انجام شود.

وی همچنین با هشدار درباره افزایش تولید سیم و کابل غیرمجاز تصریح کرد: متولیان امر باید جلوی فعالیت کارخانه‌های زیرپله‌ای را بگیرند. در بازار لاله‌زار روزانه حجم زیادی از سیم و کابل غیرمجاز با قیمت‌های پایین به فروش می‌رسد که این امر به شبکه برق فشار وارد می‌کند.

افت ۶۰ درصدی تأمین سیم و کابل برای خودروسازان

معتمدرسا با اشاره به کاهش شدید تولید، گفت: در دو سال گذشته ۱۵۰ میلیون متر سیم و کابل برای خودروسازان تأمین می‌کردیم، اما امسال به ۶۰ میلیون متر کاهش یافته که نتیجه محدودیت‌های عرضه و تصمیمات نادرست است.

معتمدرسا خاطرنشان کرد: وزارت نیرو سال هاست که به دنبال جایگزینی کابل‌های آلومینیومی است، اما امکان تامین مواد اولیه وجود ندارد.

سهمیه ناکافی آلومینیوم و افزایش قیمت‌ها

محمدرضا صومعی، عضو انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل، در این نشست با انتقاد از سهمیه ۱۵ درصدی وزارت صمت برای آلومینیوم، اظهار داشت: این سهمیه بر اساس نیاز دو سال پیش تعیین شده و کفاف تولید را نمی‌دهد، به همین دلیل تا ۸۰ درصد از آلومینیوم مورد نیاز از بازار آزاد و با ۱۰ تا ۲۰ درصد بالاتر از قیمت واقعی خریداری می‌شود.

وی همچنین پیشنهاد وزارت صمت مبنی بر تهیه دستگاه ذوب توسط تولیدکنندگان سیم و کابل را غیراقتصادی دانست و گفت: خرید این دستگاه ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان هزینه دارد و علاوه بر آن، عمر مفید بالایی هم ندارد.

صومعی با اشاره به افزایش قیمت آلومینیوم در بورس کالا تأکید کرد: برخی شرکت‌ها که هیچ تولیدی ندارند، آلومینیوم را از بورس خریداری کرده و در بازار آزاد با قیمت بالاتر عرضه می‌کنند. این مساله نیازمند تشدید نظارت و شناسایی اهلیت خریداران است.

محدودیت خرید پلیمر در بورس و تأثیر آن بر تولید سیم و کابل

سعید قاسمی، عضو انجمن سیم و کابل، در ادامه این نشست با اشاره به مشکل تأمین پلیمر مورد نیاز این صنعت، گفت: PVC مصرفی در این صنعت انواع مختلفی دارد و برای تولید سیم و کابل با کیفیت بالا، نیازمند PVC با ۷۰ درصد خلوص هستیم که در کشور تولید نمی‌شود و واردات آن نیز توجیه اقتصادی ندارد.

وی با انتقاد از محدودیت‌های خرید در بورس کالا افزود: از آذرماه اعلام شده که فقط ۳۵ درصد از سهمیه مورد نیاز را می‌توانیم خریداری کنیم، که این مساله باعث کاهش تولید شده و مجبور به تأمین مابقی نیاز از بازار آزاد هستیم.

قاسمی با اشاره به اختلاف قیمت ۱۵ درصدی بین بازار آزاد و بورس کالا تأکید کرد: تولیدکنندگان مجبورند مواد اولیه را از بازار آزاد تهیه کنند. درحالی‌که پتروشیمی‌ها می‌توانند با افزایش عرضه در بورس، این مشکلات را کاهش دهند، اما به‌جای آن، به دنبال ایجاد رقابت در بورس هستند.

قاسمی همچنین به مشکلات قطعی برق و گاز در واحد‌های تولیدی اشاره کرد و گفت: در کنار مشکل تأمین مواد اولیه، دو روز در هفته برق نداریم و در کنار آن، قطعی گاز هم اعمال می‌شود. این مساله تولید را به شدت کاهش داده است.

وی با تأکید بر اینکه بازار صادرات را به دلیل نوسانات ارزی و محدودیت‌های خرید از دست داده‌ایم، افزود: سال گذشته ۶۰۰ هزار دلار صادرات پلیمر داشتیم، اما امسال به دلیل محدودیت‌های خرید، حتی نیاز داخلی را هم نمی‌توانیم تأمین کنیم.

قاسمی با انتقاد از افزایش مداوم قیمت مواد اولیه متناسب با نرخ ارز، تصریح کرد: در حالی که قیمت جهانی PVC ثابت یا کاهشی است، اما در بورس کالا به‌طور مرتب و متناسب با افزایش قیمت ارز، بالا می‌رود. این مساله باعث شده نتوانیم قیمت را پیش‌بینی کنیم و امکان پیش‌فروش نیز نداریم، چراکه خطر ضرر بسیار بالاست.

منبع: خبرگزاری دانشجو

عناوین برگزیده