
به گزارش میمتالز، بازار میلگرد هفته پایانی فروردینماه را در حالی به پایان رساند که اخطار قطعی برق به واحدهای تولیدی شمش ابلاغ و در برخی از واحدها خاموشی آغاز شده است. از اینرو حجم تولید و عرضه شمش طی هفتههای آتی کاهشی خواهد شد و بازار میلگرد نیز که همچنان در رکود به سر میبرد و با کمبود تقاضای مصرفی مواجه است، پیش از آنکه اتفاق مثبتی برای این حلقه از زنجیره فولاد بیفتد، به خواب بهاری فروخواهد رفت و طی هفتههای آینده تولید و عرضه میلگرد نیز با افت همراه خواهد شد. در چنین شرایطی نرخ ارز در بازار آزاد با توجه به وضعیت سیاسی کشور در حال نوسان است و به عبارت بهتر روند نزولی را در پیش گرفته است و با عقبگرد نرخ دلار از کانال ۱۰۵ هزار تومان قیمت انواع محصولات فولادی از جمله میلگرد نیز مسیر کاهشی را طی میکند. همه بازارها چشم انتظار نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا هستند.
بازار فولاد در مقایسه با سایر بازارهای داخلی کمترین حباب را دارد، با وجود این از جو حاصل از این موضوع در امان نیست و بازار در وضعیتی به سر میبرد که مشتری قصد خرید ندارد. بازار میلگرد تا پیش از این تحتتاثیر رکود سنگین بخش مسکن و ساختوساز بود و در حال حاضر وضعیت سیاسی کشور به این رکود دامن زده است. میلگرد در ادامه مسیر نزولی، در کف قیمتهای پیشنهادی بازار وارد کانال ۳۵ تا ۳۶ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم شد، اما همین قیمتها نیز مشتری ندارد. آمار منتشرشده در کدال نشان میدهد که سال گذشته عرضههای اعتباری با حجم ۹۹ درصدی، سودهای خوبی را برای شرکتهای بزرگ به ارمغان آورد و به دلیل مازاد و فشار عرضه سایر فعالان بازار تحتتاثیر قرار گرفتند و باعث کاهش قیمتهای پایه شدند. این شرایط برای مصرفکننده و بازار داخلی کاملا مطلوب به نظر میرسد، اما برای بازار صادراتی و مقاصد بینالمللی نوعی آفت به حساب میآید. سال گذشته بازارسازها بازار فولاد را در دست گرفته بودند.
تجربه حداقل یک دهه گذشته این نوع معاملات نشان میدهد که ترکیب معاملات آتی و نقدی در بورس کالا همواره مهمترین ابزار برای قیمتسازی در این بستر بوده است؛ به طوری که بازارساز با شرکای تجاری خود همواره سکان هدایت این بازار را فارغ از عرضه و تقاضا در دست دارد و فارغ از هر نوع متغیر دیگری (تقاضای واقعی و قیمتهای صادراتی) به هر کجا که بخواهند آن را سوق میدهند. قیمتسازی در بورس کالا با عرضه و معاملات اعتباری و حذف تدریجی معاملات نقدی به دلیل قیمتگذاری معیوب و پافشاری بر حمایت از قیمت در سطوح بالاتر در حال انجام است.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در هفته پایانی فروردینماه ۱۴۰۳ نشان میدهد، این بازار میزبان ۱۳۰ هزار و ۳۶۹ تن انواع میلگرد بود که با تقاضای ۴۱ هزار و ۳۹۶ تنی مواجه شد و در پایان روز چهارشنبه ۲۷ فروردینماه ۲۵ هزار و ۸۶ تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. بررسی بازار فیزیکی نشان میدهد که ۱۹ درصد از میلگردهای عرضهشده با میانگین قیمت ۳۴ هزار و ۴۸ تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسیده است و میانگین قیمت پایه این محصول در روز چهارشنبه ۲۷ فروردینماه ۳۲ هزار و ۸۱۶ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد که نسبت به هفته گذشته کاهش ۱.۹ درصدی را به ثبت رسانده است. مقایسه بازار فیزیکی بورس کالا در روز چهارشنبه ۲۷ فروردینماه با هفته معاملاتی پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه میلگرد ۱۹ درصد افزایش داشته و این در حالی رقم خورده که معاملات نسبت به هفته پیش از آن با افت قابل توجهی همراه بوده است.
قیمت معاملاتی انواع میلگرد در هفته مورد بررسی با رشد ۰.۳ درصدی همراه بوده و قیمت پایه با توجه به وضعیت نرخ ارز در بازار و شرایط اقتصادی کشور روند نزولی را در پیش گرفته است. در هفته پایانی فروردین قیمت شمش به عنوان ماده اولیه تولید میلگرد نیز کاهشی اعلام شد و هر کیلوگرم شمش با قیمت پایه ۲۹ هزار و ۲۷۶ تومان در رینگ فیزیکی عرضه شد. مسیر نزولی قیمت پایه میلگرد را میتوان به وضعیت شمش در بازار نسبت داد. پیشبینی میشود کف نرخ عرضه میلگرد برای هفته جاری در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران حدود ۳۵ هزار و ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین خواهد شد.
منبع: دنیای اقتصاد