تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۸:۱۴
بازدید: ۲۱
کد خبر: ۳۷۵۴۴۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

مدنی‌زاده گزینه قطعی دولت برای وزارت اقتصاد است؟ / گزینه پیشنهادی دولت پس از ۷۱ روز از استیضاح همتی فردا به مجلس معرفی خواهد شد

مدنی‌زاده گزینه قطعی دولت برای وزارت اقتصاد است؟ / گزینه پیشنهادی دولت پس از ۷۱ روز از استیضاح همتی فردا به مجلس معرفی خواهد شد
‌می‌متالز - پیگیری‌ها نشان می‌دهد سیدعلی مدنی‌زاده گزینه قطعی دولت برای وزارت اقتصاد است. بر اساس اطلاعاتی که از منابع آگاه کسب شده، حل‌وفصل نشدن یک مورد در پرونده استعلامی مدنی‌زاده از سوی مراجع ذی‌صلاح دلیل اصلی دولت برای تاخیر در معرفی او به مجلس بوده است.

به گزارش می‌متالز، با گذشت ۷۱ روز از استیضاح و برکناری عبدالناصر همتی، از منابع آگاه کسب اطلاع کرده که سیدعلی مدنی‌زاده فردا به عنوان وزیر اقتصاد دولت چهاردهم به مجلس معرفی خواهد شد.

پیش از این محسن اسماعیلی، معاون راهبردی و امور مجلس دولت پزشکیان، اعلام کرده بود گزینه پیشنهادی دولت حتماً روز یکشنبه به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌شود، اما نحوه بیان موضوع از زبان این مقام دولتی حکایت از آن داشت که دولت هنوز در معرفی کاندیدای خود برای وزارت اقتصاد مطمئن نیست.

بر اساس اطلاعاتی از منابع آگاه کسب شده، حل‌وفصل نشدن یک مورد در پرونده استعلامی مدنی‌زاده از سوی مراجع ذی‌صلاح دلیل اصلی دولت برای تاخیر در معرفی او به مجلس بوده است.

مدنی‌زاده کیست؟

نام سیدعلی مدنی‌زاده مدتی است که در رسانه‌ها مطرح می‌شود و فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، نیز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت‌ماه در حاشیه حیاط دولت تاکید کرد او یکی از گزینه‌های دولت برای وزارت اقتصاد است.

بعد از استیضاح و برکناری عبدالناصر همتی از وزارت اقتصاد اسامی شناخته‌شده‌ای مانند علی طیب‌نیا، سیدکامل تقوی‌نژاد، شمس‌الدین حسینی، غلامرضا تاجگردون برای سکانداری وزارت اقتصاد در فضای سیاسی و رسانه‌ای مطرح شد، اما به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان نهایتاً تصمیم گرفته سکان وزارت اقتصاد را به دستان یک استاد دانشگاه بسپارد.

علی مدنی‌زاده استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و فارغ‌التحصیل دانشگاه شیکاگو است و در حوزه‌های اقتصاد کلان، تجارت بین‌الملل، سیاست‌های پولی و مالی و سازمان‌های صنعتی تخصص دارد. در کارنامه او مدیریت گروه مدلسازی پژوهشکده پولی و بانکی، استادیاری دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، عضویت در هیات مدیره موسسه حامی علوم انسانی و مشاوره معاونت اقتصادی سازمان برنامه و بودجه به چشم می‌خورد.

یک منبع آگاه درباره سوابق اجرایی سیدعلی مدنی‌زاده توضیح داد اگرچه مدنی‌زاده سوابق اجرایی پررنگی در کارنامه خود ندارد، اما توانایی‌های علمی و تخصصی او موجب شده مسعود پزشکیان برای معرفی او به مجلس برای کسب رأی اعتماد قانع شود.

از طرف دیگر برخی از چهره‌های سیاسی، مدنی‌زاده را گزینه نزدیک به حزب کارگزاران سازندگی می‌دانند تا جایی که حسین صمصامی، نماینده تهران و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که از چهره‌های مخالف سیاست‌های اقتصادی دولت است، بعد از اتمام تعطیلات نوروز در جمع خبرنگاران و به صورت غیررسمی مدنی‌زاده را گزینه اصلی دولت برای وزارت اقتصاد به شمار آورد و تاکید کرد که او هم از «طرفداران اقتصاد آزاد و آزادسازی قیمت‌هاست».

آیا مدنی‌زاده به‌راحتی از صحن علنی مجلس رأی می‌گیرد؟

اما در صورتی که مدنی‌زاده گزینه نهایی دولت چهاردهم برای تصاحب کرسی وزارت اقتصاد باشد آیا به‌راحتی می‌تواند از صحن علنی مجلس رأی اعتماد بگیرد؟

با توجه به شرایط و گزینه‌هایی که پیش از این مطرح بوده‌اند و با در نظر گرفتن اینکه تعدادی از نمایندگان تمایل به همراهی با دولت دارند، باز هم بر اساس مشاهدات خبرنگار پارلمانی تجارت‌نیوز از مجلس، به نظر می‌رسد دولت و سیدعلی مدنی‌زاده برای کسب رأی اعتماد از نمایندگان پارلمان راه سختی پیش روی خود دارند.

فقدان تجربه اجرایی سیدعلی مدنی‌زاده از جدی‌ترین نکات اعلام‌شده تعدادی از نمایندگان مجلس برای مخالفت با گزینه احتمالی دولت برای وزارت اقتصاد است. هرچند بنا بر گفت‌و‌گو با برخی از نمایندگان مجلس، دولت می‌تواند امیدوار باشد سیدعلی مدنی‌زاده در صورت ارائه برنامه‌های راهبردی ویژه به مجلس، رأی اعتماد نمایندگان پارلمان را کسب کند.

برخی از نمایندگان در گفت‌و‌گو‌های غیررسمی درباره انتخاب مدنی‌زاده بازگو کردند: «افرادی مانند همتی با تجربه‌های متعدد نتوانستند از عهده مدیریت اقتصاد کشور برآیند، همچنین فردی مانند طیب‌نیا که از چالش‌ها آگاه است حاضر به قبول این مسوولیت نشده است، حالا چگونه قرار است فردی که صرفاً تجربه آکادمیک دارد با تئوری‌های دانشگاهی راه‌حل‌های راهگشا برای اقتصاد ارائه دهد.» برخی دیگر هم در همین گفت‌و‌گو‌های غیررسمی معتقد بودند: «مدنی‌زاده قبول کرده وزیر اقتصاد شود، چون تجربه کافی ندارد و نمی‌داند باید با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم کند.»

تمایل بخشی از مجلس به وزیر شدن شمس‌الدین حسینی و فعال بودن لابی‌ها

به هر حال آنچه نباید فراموش شود این است که فرد مورد توافق بخش قابل توجهی از نمایندگان به عنوان وزیر اقتصاد بعدی، شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت نهم و محمود احمدی‌نژاد و رئیس فعلی کمیسیون اقتصادی مجلس بود. گزینه‌ای که گفته می‌شود همان روز ۱۲ اسفند و در جریان جلسه استیضاح همتی به رئیس‌جمهور پیشنهاد شده، اما پزشکیان صریحاً مخالفت خود را اعلام کرده است.

اما پیگیری‌ها حکایت از آن دارد که لابی نمایندگان شمال و برخی از گروه‌های دیگر در مجلس هنوز هم برای معرفی او از طرف دولت چهاردهم فعال است.

شمس‌الدین حسینی، اما در این مدت سکوت اختیار کرده است و در برابر پرسش که صحت و سقم این ماجرا را از او جویا شد و از پیشنهاد احتمالی دولت به او پرسید گفت: «اصلاً در این زمینه حرفی نمی‌زنم.»

با همه این تفاصیل، باید منتظر فردا صبح بود و دید در اولین جلسه بعد از حضور یک هفته‌ای نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه، آیا نهایتاً نامه رئیس‌جمهور به مجلس برای معرفی گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد به صحن علنی و هیات‌رئیسه ارائه می‌شود و نام چه کسی از طرف هیات رئیسه قرائت خواهد شد.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده