
به گزارش میمتالز، در سالهای اخیر، همواره از صنعت مسکن بهعنوان یکی از معدود بخشهای اقتصاد کشور یاد شده که تأثیرپذیری مستقیم از تحریمهای خارجی ندارد. وجود منابع داخلی تولید مصالح ساختمانی، تامین زمین و همچنین ریالی بودن منابع مالی از جمله دلایلی است که این ادعا را تقویت کرده است.
فرهاد بیضایی کارشناس اقتصاد مسکن در اینباره میگوید: درباره نقش تحریم در حوزه اقتصاد و مسکن زیاد صحبت شده، اما همچنان لازم است واقعبینانه و دقیق به ابعاد این موضوع نگاه کنیم. اینکه گفته میشود مسکن بخش کاملاً داخلی است و تحریم نمیتواند روی آن تأثیری داشته باشد، در نگاه کلی صحیح است، اما زمانی که وارد جزئیات اجرایی و فرآیندهای تولید مصالح ساختمانی میشویم، تصویر متفاوتی شکل میگیرد.
وی افزود: سیمان یا فولاد که بهعنوان محصولات تولید داخل شناخته میشوند، در فرآیند تولید به انرژی نیاز دارند و در شرایط تحریمی، زیرساختهای انرژی با فرسودگی و ناترازی روبهرو شدهاند. در زمستانها با محدودیت گاز و در تابستان با قطع برق مواجه هستیم که همین موضوع به افزایش هزینههای تولید و در نهایت رشد قیمت تمامشده مسکن منجر میشود.
بیضایی با اشاره به ارتباط تنگاتنگ بازارهای اقتصادی با یکدیگر تصریح کرد: بازار مسکن نمیتواند در خلأ عمل کند. در شرایطی که قیمت ارز یا طلا بهعنوان کالاهای سرمایهای دستخوش نوسان میشود، طبیعی است که بازار مسکن نیز از این تحولات اثر بپذیرد. به همین دلیل، اینکه میتوان بازار مسکن را فارغ از تحریمها مدیریت کرد، واقعبینانه نیست.
وی تصریح کرد: البته اینکه میتوان در شرایط تحریمی سیاستهای موثر و کارآمد برای رونق بازار مسکن اجرا کرد، دیدگاهی نادرستی نیست. تولید مسکن نیز مانند سایر حوزههای اقتصادی از شرایط کلان تأثیر میپذیرد و در فضای بیعملی، نمیتوان انتظار تحرک جدی در این حوزه داشت.
مطابق آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران طی پاییز ۱۴۰۳ در شهر تهران، تعداد ۱۷۷۸ پروانه ساختمانی صادر شده نسبت به تابستان ۱۰.۵ درصد و نسبت به پاییز سال قبل از آن ۱۱.۸ درصد کاهش داشته است. بر اساس این مجوزها، ساخت ۱۳ هزار و ۳۹۴ واحد مسکونی پیشبینی شده که این رقم نیز با کاهش ۸.۱ درصدی نسبت به سال گذشته مواجه بوده است. مساحت زیربنای این ساختمانها نیز در مجموع ۲.۳۷۷ میلیون متر مربع بوده که نسبت به سال قبل کاهش ۸.۱ درصدی داشته است.
در مقیاس کشوری، شهرداریها ۳۰ هزار و ۹۰ پروانه ساختمانی صادر کردهاند که در مقایسه با پاییز ۱۴۰۲، کاهش ۲۷.۲ درصدی داشته است. در این مدت، ساخت حدود ۱۰۳ هزار و ۸۴۷ واحد مسکونی مجوز گرفته که نسبت به پاییز سال گذشته ۲۰.۸ درصد کاهش یافته است. مجموع مساحت زیربنای پیشبینیشده نیز با ثبت رقم ۱۸.۴۵۹ میلیون متر مربع، کاهش ۱۷.۷ درصدی را نشان میدهد.
در کنار فشارهای ناشی از شرایط اقتصاد کلان، موانع اجرایی و مدیریتی از جمله مهمترین عوامل کندی در اجرای پروژههای مسکن محسوب میشوند. تأخیر در صدور مجوزها، بروکراسی پیچیده اداری، ضعف هماهنگی میان دستگاهها و عدم ارائه گزارشهای شفاف از روند پیشرفت پروژهها (نهضت ملی مسکن)، موجب کاهش سرعت ساختوساز شده است.
به گفته فعالان بخش مسکن، اصلاح روندهای اداری، تقویت ساختارهای مدیریتی، حمایت مؤثر از سازندگان خصوصی و افزایش شفافیت اطلاعات، میتوان مسیر تولید مسکن را هموار کرد و از ظرفیت مقاوم این صنعت در برابر تحریمها بهره بیشتری گرفت.
بخش مسکن کشورمان از ظرفیتهای بسیار بالای داخلی برخوردار بوده که گستره آن از تولید مواد اولیه تا فناوریهای نوین ساختوساز است. از این رو صنعت ساختوساز مسکن و ساختمان نسبت به سایر حوزههای اقتصادی بسیار کمتر تحت تأثیر مستقیم تحریمها قرار دارد.
سهم حدود ۳۰ درصدی از اقتصاد کشور، فرصت مناسبی را برای استفاده از ظرفیت مسکن و ساختمان در راستای رونق بخشیدن به سایر بخشهای اقتصادی فراهم کرده است. برای تحقق این مهم نیاز است مسوولان و مدیران دولتی وزارتخانههای ذیربط نوع نگاه خود را تغییر دهند. در اینصورت میتوان شاهد شکوفایی اقتصاد کشور در کنار کنترل بازار مسکن بهعنوان یکی از دغدغههای مردم بود.
منبع: خبرگزاری تسنیم