به گزارش می متالز، شرکت استرالیایی «کِلینماینینگ» فناوری جدیدی را در مقیاس تجاری اجرا میکند که به فرآوری طلا بدون سیانید اختصاص دارد. در این فرآیند، یک شناساگر شیمیایی به نام تیوسولفات جایگزین سیانید میشود که البته ایمنی بیشتری در مقایسه با سدیم دارد. تیوسولفات به حل شدن طلای خالص از کانی در محلول کمک میکند که میتوان بعدها و در فرآیندهای بعدی آن را بازیافت کرد.
بیش از یک دهه است که آژانس ملی علم استرالیا و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی همسود به عنوان سازمان تحقیقات علمی وابسته به دولت فدرال استرالیا با همکاری کلینماینینگ، به توسعه این فناوری جدید مشغول هستند و در نهایت نتایج این همکاری ثابت کرده است که محلول تیوسولفات میتواند در مقیاس صنعتی، طلا را از کانی استخراج کند. حالا، کلینماینینگ به دنبال آن است که فناوری فرآوری طلا بدون سیانید را در سراسر جهان عرضه کند و به فروش برساند.
در همین حال جِف مَککالوک، مدیرعامل کلینماینینگ میگوید: جهان سالهاست به دنبال راهکاری میگردد که از نظر اقتصادی به صرفه باشد و با استفاده از آن، به نیاز به ماده مسموم سیانید در فرآوری طلا پایان دهد. حالا کلینماینینگ این راهکار را ارائه میدهد. درحالحاضر استخراج حدود ۷۵درصد طلای جهان از کانی، با استفاده از سیانید یا جیوه انجام میشود، در حالی که این مواد برای انسان و محیطزیست سمی هستند. همچنین بیشتر در مخازن بزرگی ذخیره و پس از استفاده به سدهای باطله بزرگی فرستاده میشوند؛ در نتیجه این احتمال وجود دارد که از آنجا به محیط اطراف نشت کنند.
البته مَککالوک به این مسئله نیز اشاره کرد که حذف سیانید و به دنبال آن سدهای باطله با وجود همه مزایایی که دارد تغییر چشمگیری در صنعت استخراج طلا و بازار این فلز گرانبها ایجاد میکند و این تغییر برای مناطقی از جهان که شرکتهای استخراجکننده طلا در آن فعالیت میکنند، چیزی بیشتر از رشد فناورانه است.
سیانید یا یون «سیاِن» بسیار خطرناک و مقدار کشنده آن یک میلیگرم در یک کیلوگرم از وزن موجودات زنده است و هنگام استفاده از آن باید از لباسهایی با ایمنی کامل، غیرقابلنفوذ، عینک، دستکش و فیلتر با استاندارد بینالمللی استفاده کرد و همچنین باید از تماس مستقیم با انواع محلولها و پودرهای سیانید به طور کامل خودداری شود. با این حال ظهور سیانید در دهه ۱۸۷۰ میلادی (۱۲۴۹ خورشیدی) بزرگترین نوآوری بود که در تاریخ استخراج مواد معدنی روی داده بود. مسمومیت با سیانید میتواند منجر به سرگیجه، تهوع، لرزش ماهیچهها، تشدید ضربان قلب و احساس خفگی شود. همچنین محلولهای حاوی سیانید مانند فاضلابها و پسابهای استحصال طلا، به منظور جلوگیری از آلوده کردن محیطزیست و آبهای زیرزمینی به روشهای مختلف در جهان خنثیسازی و سیانیدزدایی میشوند.
کلینماینینگ، در حالی به فناوری استحصال طلا از کانی با حذف سیانید دست یافته که چندی پیش نیز شرکت کانادایی «اِنوایرولیچ تِکنالوجیز» از فناوری جدیدی خبر داد که شامل استحصال طلا از زبالههای الکترونیکی با حذف سیانید میشود.
در این فرآیند بوردهای به دور ریخته شده، تکهتکه و پودر میشوند و با بکارگیری فناوری ابداعی شرکت انوایرولیچ، طلا و دیگر فلزات گرانبها از زبالههای الکترونیکی، استخراج شده و برای تولید قطعات الکترونیکی شرکتهایی مانند «دِل» و شرکت نرمافزاری «هیولت پاکارد» و مشتریان این چنینی به کار گرفته میشوند. اساس کار این فناوری مبتنی بر آب است؛ در نتیجه از سایر روشهایی که تاکنون به طور سنتی برای استحصال طلا به کار گرفته میشدند، سازگاری بیشتری با محیطزیست دارد. حلالی که در این فناوری استفاده میشود، به حدی بیخطر است که میتوانید دست خود را در آن بگذارید یا حتی آن را بنوشید؛ از سیانید ارزانتر است و میتواند به تناوب و تکرار استفاده شود. در استحصال طلا با این فناوری، کنسانتره یا زبالههای الکترونیکی، پودر و با آب معمولی ترکیب میشود.
این محلول دربردارنده ۵ عنصر است. سپس به سلولهایی متشکل از صفحههای کوچک، دستساز و از جنس الماس، ریخته و به برق زده میشود؛ در نتیجه طلا و دیگر فلزات گرانبها از مایه جدا و استخراج میشوند. ماده استخراج شده میتواند دوباره شارژ و استفاده شود.