تاریخ: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۳۲
بازدید: ۱۵۱
کد خبر: ۵۰۸۷۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
انارکی مطرح کرد؛

شرط اصلی برای حذف صفر از پول ملی؛ بسترسازی مناسب اقتصادی

می متالز - نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه حذف ۴صفر از پول ملی بدون ایجاد ثبات اقتصادی نه تنها به کاهش تورم کمک نمی‌کند بلکه بار تورمی را افزایش می‌دهد، گفت: لازمه حذف ۴ صفر؛ کاهش وابستگی اقتصادی به درآمد نفت و کنترل بازار سوداگرانه است.
شرط اصلی برای حذف صفر از پول ملی؛ بسترسازی مناسب اقتصادی

به گزارش می متالز، احمد انارکی محمدی با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر حذف 4 صفر از پول ملی، گفت: موضوع حذف صفر به جهت اینکه برخی کشورها در این زمینه تجربه خوبی دارند طرح می‌شود و در جهت کاهش هزینه‌های دفتری در حوزه حسابداری، مکاتبات و کاهش اشتباهات ثبتی و شاید کاهش بار روانی ناشی از عددهای بزرگ در مبادلات پولی و بانکی موضوع مقبولی است و اگرچه با اصل موضوع مخالفتی ندارم اما زمان اجرا و بستر مناسب اقتصادی  بسیار حیاتی است. 

حذف 4صفر از پول ملی بدون ایجاد ثبات اقتصادی به کاهش تورم کمک نمی‌کند

نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: علیرغم تلاش مناسب بانک مرکزی در دوره اخیر و ایجاد ثبات نسبی اما حذف 4صفر از پول ملی بدون ایجاد ثبات اقتصادی نه تنها به کاهش تورم کمک نمی‌کند بلکه بار تورمی را افزایش می‌دهد و در شرایط فعلی مردم و تولید توان بار جدید تورم را ندارند بنابراین ثبات اقتصادی باید شرط اصلی این کار باشد .

سرانه چاپ اسکناس در کشور بیش از ۱۰ برابر دیگر کشورها

وی با بیان اینکه سرانه چاپ اسکناس در کشور بیش از ۱۰ برابر دیگر کشورها است، افزود: کاهش تورم درصورت ایجاد بستر مناسب، قابلیت حمل آسان، صرفه‌جویی در هزینه‌های چاپ میلیاردها برگ اسکناس  افزایش اعتماد عمومی، کاهش جذابیت استفاده از ارزهای خارجی، تقویت پول ملی و کاهش چک‌های بانکی از مزیت‌های حذف ۴ صفر به شمار می‌آیند.

انارکی دغدغه اصلی در پی تصمیم حذف 4 صفر از پول ملی را هزینه سنگین چاپ اسکناس‌های جدید، عدم سازگاری حساب‌های سالانه و احتمال افزایش قیمت‌ها دانست.

لازمه حذف 4 صفر؛ کاهش وابستگی اقتصادی به درآمد نفت و کنترل بازار سوداگرانه

این نماینده مجلس معتقد است در جهت ایجاد بستر مناسب به منظور 4 صفر باید انضباط و شفافیت در بودجه دولت و اقتصاد، اصلاح نظام مالیاتی، کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمد نفت، کنترل بازار سوداگرانه و حرکت به سمت فعالیت‌های مولد، ایجاد شفافیت و رقابت در قیمت‌گذاری، استفاده بهینه از ظرفیت بورس کالا و انضباط پولی در دستور کار بوده و اجرایی شود، در غیر این صورت بدون ایجاد بستر مناسب هیچ طرحی راه به جایی نخواهد برد.  

وی با یادآوری اینکه آلمان در زمان جنگ جهانی دوم، تورمی شدید را تجربه کرد که سیاستگذاران اقتصادی آلمان را وادار به حذف صفرها از مارک کرد، اضافه کرد: پس از آن در بیش از ۷۰ مورد دولت‌های در حال توسعه مجبور شده‌اند چندین صفر را از پول ملی خود حذف کنند، به‌عنوان مثال برزیل در طول ۲۷ سال در ۶ مرحله و ۱۸ صفر از پول خود حذف کرده است.

آرژانتین در طول ۲۲ سال در ۴ مرحله ۹ صفر را حذف کرده است. بولیوی،پرو، اوکراین و لهستان نیز به ترتیب ۹،۶،۵،و۴ صفر را حذف کرده‌اند و بقیه کشورهایی که اقدام به حذف صفر کرده‌اند تنها توانسته‌اند ۳ صفر را حذف کنند. 

برزیل در طول ۲۷ سال در ۶ مرحله و ۱۸ صفر از پول خود حذف کرده است، آرژانتین در طول ۲۲ سال در ۴ مرحله ۹ صفر را حذف کرده است، بولیوی، پرو، اوکراین و لهستان نیز به ترتیب ۹،۶،۵،و۴ صفر را حذف کرده‌اند.

انارکی تاکید کرد: کشورهایی که در این راستا اقدام کرده‌اند موفق نبودند چرا که در نبود بستر مناسب اقتصادی از این رویداد نتیجه عکس گرفته می‌شود، شاید تجربه موفق کشور ترکیه در سال‌های اخیر نمونه جالبی باشد لذا لازم است دولت مردان با بررسی دقیق تجربه کشورهای مختلف و بومی‌سازی آن و با بررسی شرایط و بسترسازی مناسب به فکر حذف صفر باشند.

ثبات اقتصادی و رونق تولید؛ اولویت دولت در شرایط فعلی

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی اولویت کشور باید ثبات اقتصادی و رونق تولید باشد و در کنار آن بستر مناسب برای حذف صفر از پول ملی باید فراهم شود، اظهار کرد: همچنین دولت باید لایحه این مهم را تقدیم مجلس کند تا پس بررسی در کمیسیون و صحن علنی درصورت تصویب به شورای نگهبان ارسال شود و پس از تایید این شورا مصوبه جهت اجرا به دولت ابلاغ خواهد شد.

عناوین برگزیده