به گزارش می متالز، درحالحاضر قیمت مس در بازار لندن در آخرین معامله به ۵ هزار و ۶۹۷ دلار در هر تن رسیده است که نشان میدهد سرمایهگذاران این بازار از کاهش رشد اقتصادی در جهان و اختلافات تجاری بین غولهای اقتصادی نگرانند و همین موضوع باعث شده تا بازار با روند کندی روبهرو شود.
برنتکوک از کارشناسان این بازار به marketwatch گفت قیمت مس نگران نرخهای رشد اقتصادی در جهان است و از این رو کاهشی است و کاهش نرخهای بهره بانکهای مرکزی این موضوع را تایید میکند.
درحالحاضر قیمت مس کمترین رقم از ژوئن ۲۰۱۷ تاکنون است. بررسیها نشان میدهند قیمت این فلز در ژوئن ۲۰۱۸ بهدلیل تهدیدهای ایالاتمتحده و چین مبنی بر تشدید تعرفههای تجاری و عملی شدن این تهدیدها به زیر ۶ هزار دلار در هر تن بازگشت و از آن زمان تاکنون نتوانست قیمت خود را اصلاح کرده و به کف حمایتی خود برگردد.
در این رابطه تحلیلگر موسسه تحقیقاتی هیل معتقد است مس در دو سال گذشته توانسته شرایط خوبی را تجربه کند و در یک بازار گاوی مناسب و باثبات باقی بماند اما اکنون از این وضعیت خارج شده و بازار حالت فروشنده به خود گرفته است.
با این حال مشخصا مس قابلیت بالایی برای بازگشت را دارد، زیرا ساختار تقاضا در بازار حکایت از آن دارد که از منظر بنیادی سیگنالهای لازم برای حمایت از قیمتهای بالاتر وجود دارد. وی با استناد به ارقام و آمارها برآورد میکند جهان تا سال ۲۰۳۰ حداقل به ۵ میلیون تن مس در ماه نیاز دارد، یعنی 2.5 برابر چیزی که اکنون تولید میشود.
این نیاز هم بهدلیل توسعه تولید خودروهای برقی رقم کاملا طبیعی و تخمینی بدون اغراق محسوب میشود. حتی بررسیهای گروه بینالمللی مطالعات مس نشان میدهد همین حالا هم با کمبود عرضه مس در دنیا روبهرو هستیم. براساس این گزارش در سال ۲۰۱۹ کسری معادل ۱۹۰ هزار تن و در سال ۲۰۲۰ معادل ۲۵۰ هزار تن کسری در این بازار وجود خواهد داشت که میتواند دلیل محکمی برای بازگشت بازار به مدار صعودی با شتاب پایین باشد.
مدیر موسسهForbes & Manhattan، یک موسسه تجاری خصوصی با محوریت بخش جهانی منابع میگوید: با افزایش جمعیت جهان و تغییر اوضاع اقتصادی، تقاضا برای فلزات پایه رشد خواهد کرد زیرا وسایل نقلیه برقی سازگار با محیطزیست هستند و مصرف آنها از این نوع فلزات تقویت خواهد شد. تقاضا برای اتومبیلهای الکترونیکی در صورتی که به بازار اصلیخودرو در سالهای پیشرو تبدیل شوند تقاضا برای مس را بالا نگه میدارد.
بر این اساس تاخیر در تولید از معادن مهم مثل معدن بزرگ زیرزمینی مس و طلا در مغولستان خطرات بالقوهای را برای عرضه مس در آینده نزدیک ایجاد خواهد کرد. البته در کوتاهمدت عوامل دیگری وجود دارند که روی بازار مس اثرگذار هستند. بهعنوان مثال ارزش دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر همچنان افزایشی است. طی یک ماه گذشته حدود یک درصد این شاخص رشد کرده بنابراین انتظار میرود بازار مس هنوز تحتالشعاع این عامل در کوتاهمدت کاهشی باشد.
گروه مطالعات بینالمللی مس در گزارشی با اشاره به رشد 2.5 درصدی در سال ۲۰۱۸ معتقد است تولید این فلز با مشکلاتی روبهرو خواهد بود و در سال ۲۰۲۰ تنها خواهد توانست 1.9 درصد رشد کند و میزان رشد تولید در سالجاری نیز برای آن صفر است. حتی معتقد است رشد 2.5 درصدی سال ۲۰۱۸ نیز بهدلیل آن بود که در سال قبل از آن میزان تولید کاهش یافته بود.
این گزارش میافزاید: رشد سال آینده نیز به آن دلیل است که پیشبینی میشود چند معدن جدید مثل توکپالا یا معدن پاناما راهاندازی شوند که البته کاهش تولید چند معدن کوچک و بزرگ در اندونزی میتواند این امیدواریها را کمرنگ کند.
یا مثلا تولید در زامبیا بهدلیل برخی چالشهای مالیاتی پیشبینی میشود کاهش یابد که همه این موارد در مجموع رشد 1.9 درصدی را برای ۲۰۲۰ به همراه خواهد داشت. اما تولید مس پالایش شده جهان در سالجاری 2.8 درصد و در سال آینده 1.2 درصد افزایش مییابد که همه این ارقام از پیشبینیهای رشد تقاضا پایینتر است.
نکته دیگر آنکه انتظار میرود تولید مس از قراضه بهعنوان روش ثانویه تولید این فلز بعد از آنکه در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته بود در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به خصوص در چین افزایش یابد بهطوریکه امسال ۲ درصد و سال آینده 1.5 درصد رشد را تجربه کند. از طرفی این گزارش حکایت از آن دارد که حتی با فرض کاهش تقاضا در سالجاری و سال آینده که عامل آن نیز افت رشد اقتصادی کشورهای دنیا است باز هم کسری برای این محصول وجود دارد.
رشد تقاضا برای مس در سال ۲۰۱۹ برای جهان 2.6 درصد اعلام شده اما این رقم برای چین 1.7 درصد است که در مقایسه با رقم ۲ درصد در سال گذشته پایینتر است و این موضوع باعث نگرانی است.
این گزارش با اشاره به اینکه روند رشد در چین واتحادیه اروپا کاهشی است اما در آمریکا تقاضا افزایشی خواهد بود معتقد است فعلا تنها انتظار خوشبینانه برای بازار همان کسری عرضه است. واشنگتن پست در اینباره با بیان اینکه همه میدانند مس آینده خوبی در پیش دارد این سوال را مطرح میکند که باید چگونه به این پیشبینیهای مثبت رسید؟
آیا پروژههایی که اکنون درحال بهرهبرداری هستند میتوانند بازار را متعادل کنند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت اکنون اتومبیلهای برقی که دنیا به سمت آنها حرکت کرده ۴ تا ۱۰ برابر بیش از اتومبیلهای معمولی مس استفاده میکنند یا ژنراتورهای بادی و خورشیدی تا ۲۰۳۰ سالانه بالای یک میلیون تن مس مصرف خواهند کرد آیا معادنی که اکنون درحال گسترش است میتواند پاسخگوی این نیاز باشد؟
اکنون بازده سرمایهگذاری در این صنعت ۱۱ درصد است و آیا این میزان بازده میتواند مشوق سرمایهگذاری در این صنعت باشد؟ همه اینها سوالاتی است که در آینده میتواند مسیر حرکت فلز سرخ را تعیین کند و باید منتظر گذشت زمان باشیم اما آنچه مسلم است آینده مس درخشانتر از حال خواهد بود.