به گزارش می متالز، چنین اتفاقی شرکتهای الماس جهان را امیدوار کرده تا کموبیش با ثبات این سنگ قیمتی که بیش از همه در اختیار روسیه قرار دارد، تغییراتی را تجربه کند.
استخراج بزرگترین معدن الماس جهان که بیشتر برای ذخایر الماس قرمز و صورتی شناخته شده است، پس از ۴دهه به پایان میرسد. این معدن «آرگیل» نام دارد که در منطقهای دورافتاده در ایالت استرالیای غربی قرار گرفته و شرکت انگلیسی-استرالیایی ریوتینتو از ذخایر آن بهرهبرداری میکند. شروع استخراج آرگیل به سال ۱۹۸۳میلادی (۱۳۶۲خورشیدی) برمیگردد.
آرنود سویرات، مدیر بخش مس و الماس ریوتینتو است. او در توضیح بیشتر در این باره میگوید: زمانبندی شرکت برای پایان دادن به عمر تولید آرگیل در سال آینده میلادی(۲۰۲۰) تعیین شده است. در نتیجه، پیش از پایان سال آینده میلادی (اواخر پاییز ۱۳۹۹ خورشیدی) بهرهبرداری پایان خواهد یافت و نوسازی معدن آغاز میشود چون پس از این تاریخ دیگر استخراج ذخایر از نظر اقتصادی به صرفه نیست.
آرگیل تاکنون بیشترین الماس را در جهان تولید میکرده، از جمله ۹۰درصد الماسهای صورتی گرانقیمت را. این الماسها هر چند جذابترین محصول آرگیل به شمار میآیند اما تنها شامل ۰.۰۱درصد کل تولید آن هستند. همچنین بیش از سهچهارم محصول آرگیل را الماسهای قهوهای تشکیل میدهند که ارزش کمتری در مقایسه با دیگر انواع این سنگ قیمتی دارند. با این حال، پایان کار آرگیل به معنای پایان کار معدنی است که بیشترین حجم عرضه را در بازار جهانی الماس در اختیار داشت؛ به همین دلیل توقف فعالیت آن در مرکز توجه جهانی قرار گرفته است. البته قرار داشتن آرگیل در جایگاه بزرگترین تولیدکننده الماس به معنای ایجاد بیشترین درآمد در میان تولیدکنندگان الماس جهان نیست. برآورد شرکت «کانکورد جِنوییتی» نشان میدهد در سال ۲۰۱۷میلادی (اواسط دی ۱۳۹۵ تا اواسط دی ۱۳۹۶) متوسط بهای کل محصول آرگیل بین ۱۵ تا ۲۵دلار در هر قیراط بوده، در حالی که شرکت انگلیسی دِبیرز، بزرگترین تولیدکننده الماس جهان در سال گذشته میلادی محصول خود را به طور متوسط ۱۷۱دلار در هر قیراط فروخت.
در همین حال مازاد عرضه در مقایسه با تقاضا، معضل این روزهای بازار جهانی الماس است. در واقع عرضه بیش از تقاضای الماسهای کوچک و ارزان باعث کاهش سود همه معدنکاران در بخشهای تولید و تجارت الماس شده است. در دسامبر (دی - بهمن) گذشته، برخی مشتریان ریوتینتو از خرید الماسهای ارزانتر امتناع کردند و در همین حال شرکت دِبیرز مجبور به کاهش نرخ برخی کالاها و اعطای امتیاز به خریداران شد. با این وجود اشتهای بازار برای الماس همچنان زیاد است و معدن بزرگی مانند آرگیل در این شرایط به پایان کار نزدیک میشود. در چنین شرایطی ایجاد تعادل منطقی بین عرضه و تقاضا میتواند به افزایش بهای الماس و رونق بازار بینجامد.
تا سال ۲۰۲۳میلادی (۱۴۰۲خورشیدی) حدود ۲۱میلیون قیراط الماس از بازار جهانی خارج میشود که حدود ۱۴میلیون قیراط از این رقم، از آرگیل استخراج شده است. دادههای منتشرشده در وبسایت شرکت روسی آلروسا نشان میدهد این حجم با آنچه از معادن جدید برمیآید، جبران خواهد شد. آلروسا بزرگترین شرکت تولید و فروش الماس در جهان است. در این بین نبود توازن سالانه بین تقاضا و عرضه تا سال ۲۰۲۳میلادی میتواند رقمی بین ۱۱ و ۳۵میلیون قیراط باشد.
پایان کار آرگیل به معنای حذف حدود ۷۵درصد محصول الماسی است که ریوتینتو تولید میکند. با این وجود، این اتفاق تاثیر چندانی بر درآمدهای این غول معدنکار ندارد. الماس فقط ۲درصد مجموع درآمد ریوتینتو را شامل میشود. این در حالی است که ۶۰درصد درآمد آن از سنگآهن به عنوان اصلیترین محصول ریوتینتو حاصل میشود. با این حال رقیبان اصلی این شرکت استرالیایی - انگلیسی در روسیه و کانادا امیدوارند این تعطیلی به تغییر چشمگیر در بازاری بینجامد که تا اندازه زیادی در احاطه روسیه قرار دارد.
این نخستین بار نیست که ریوتینتو معادن الماس خود را تعطیل میکند. در سال ۲۰۱۶میلادی (۱۳۹۵خورشیدی) نیز این شرکت پروژهای به نام باندِر را در هند تعطیل کرد و در سال ۲۰۱۵میلادی (۱۳۹۴خورشیدی) کار استخراج معدنی به نام «موراوو» در زیمبابوه را پایان داد. درحالحاضر نیز تنها معدن الماسی که ریوتینتو در استخراج آن دست دارد، معدن دیاویک در کاناداست که قرار است تا سال ۲۰۲۵میلادی (۱۴۰۴خورشیدی) بسته شود.
سویرات، مدیر بخش مس و الماس ریوتینتو که پیشتر معرفی شد، میگوید: الماس در ریوتینتو کسب و کار بزرگی به شمار نمیآید. با این حال سودده است؛ بنابراین مزایایی برای این شرکت دارد که ریو را به ادامه بهرهبرداری ترغیب میکند. الماس یک کامودیتی نیست بلکه یک کالای لوکس است؛ بنابراین سازکار شرکت درباره آن با سایر محصولاتی که ریوتینتو تولید میکنند مانند سنگآهن، مس، بوکسیت، مولیبدن، اورانیوم، تیتانیومدیاکسید، تالک، آلومینا، آلومینیوم و طلا متفاوت است.
این نمودار را بلومبرگ مبتنی بر دادههای شرکت امریکایی بِیناَندکو منتشر کرده است. بنا بر دادههای این نمودار، ریوتینتو سومین تولیدکننده بزرگ الماس در جهان از نظر حجم محصول است. این نمودار همچنین رقم تولید بزرگترین شرکتهای تولیدکننده الماس جهان را در سال گذشته میلادی نشان میدهد. رنگ قرمز نشانگر تولید آلروسا با رقم ۳۶.۶میلیون قیراط، آبی نشانگر تولید دِبیرز با رقم ۳۴.۷میلیون قیراط، سبز نشانگر تولید ریوتینتو با رقم ۱۸.۷میلیون قیراط، خاکستری نشانگر تولید دومینیوندیاموند با رقم ۸.۸میلیون قیراط، طوسی روشن نشانگر تولید پِترادیاموندز با رقم ۴.۵میلیون قیراط و مشکی نشانگر تولید سایر شرکتهای جهان با رقم ۴۴میلیون قیراط است.