به گزارش می متالز، روند افزایش تقاضای محصولات فولادی در کشور طی 5 ماه ابتدایی سال 1396 کاملا قابل مشاهده است و این موضوع را میتوان از افزایش میزان معاملات در بورس کالا دریافت. در این میان شرکتهای بزرگ فولادی کشور وظیفه مهمی را برعهده دارند و آن تأمین محصولات مورد نیاز صنایع داخلی مصرفکننده است.
هنگامی که صنایع کشور و بهویژه صنعت فولاد هم در بخش بالادست و هم در بخش پاییندست دچار رکود شدند، بسیاری از شرکتها زیان دیدند و انبارهای شرکتهای فولادی از محصول دپو شده بود. بنابراین شرکتها چاره کار را در افزایش صادرات و فروش خارجی دیدند. اما صحیح این است که صادرات باید تا زمانی ادامه یابد که تقاضای داخلی برای محصول صادراتی وجود نداشته باشد و یا اگر تقاضا وجود داشته باشد، به آن اندازه نباشد که تمام تولید را پوشش دهد. بنابراین تولیدکننده چارهای جز صادرات نخواهد داشت. این مهم در مورد شرکت فولاد مبارکه طی سالهای 1393 و 1394 رخ داد و این شرکت بهدلیل رکود در صنایع داخلی و عدم فروش محصولات خود در کشور، مجبور شد صادرات خود را افزایش دهد. با این حال روند صادرات فولاد مبارکه در سال 1395 متوقف شد و این شرکت اولویت را تأمین بازار داخلی قرار داد. بهطوری که میزان عرضه فولاد مبارکه در بورس کالا طی سال 1395 افزایش یافت. روند افزایش عرضه این شرکت در بورس طی سال 1396 نیز ادامه یافته است و حتی باز هم شاهد کاهش صادرات فولاد مبارکه طی 5 ماه ابتدای سال جاری هستیم.
چنانچه نمودار 1 نیز نشان میدهد شرکت فولاد مبارکه اصفهان طی 5 ماه ابتدای سال 1396 حدود 650 هزار تن انواع محصولات فولادی شامل ورق و تختال را در بورس کالا عرضه کرد (اغلب بهصورت مچینگ) که در مقابل آن بیش از 2 میلیون و 200 هزار تن تقاضا وجود داشت. در نهایت نیز مبارکه توانست چیزی نزدیک به 2 میلیون تن از محصولات خود را مورد معامله قرار دهد و به فروش برساند. این در حالی است که مبارکه طی 5 ماه ابتدای سال 1395 حدود یک میلیون و 800 هزار تن از محصولات خود را در بورس کالا معامله کرده بود. بدین ترتیب میزان معاملات مبارکه حدود 200 هزار تن افزایش یافت.
در این میان ورق گرم فولاد مبارکه بیشترین تقاضا و معاملات را در بین تمام محصولات فولادی به خود اختصاص داد. بهطوری که با عرضه مچینگ 402 هزار تنی ورق گرم مبارکه، حدود یک میلیون و 400 هزار تن تقاضا وجود داشت و در نهایت مبارکه توانست یک میلیون و 230 هزار تن ورق گرم را به فروش برساند.
ورق سرد نیز دیگر محصول پرطرفدار مبارکه بود و این شرکت بیش از 430 هزار تن ورق سرد را مورد معامله قرار دهد. تختال نیز از سوی فولاد مبارکه به میزان 230 هزار تن عرضه شد که با وجود تقاضای 305 هزار تنی، مبارکه توانست 202 هزار تن تختال را به فروش برساند. ورقهای گالوانیزه و قلعاندود نیز هر یک بهترتیب به میزان 60 هزار تن و 34 هزار تن مورد معامله قرار گرفتند تا به این ترتیب، فولاد مبارکه همچنان بهعنوان بزرگترین عرضهکننده محصولات فولادی در کشور مطرح باشد.