به گزارش می متالز، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در این زمینه گفت: استفاده از نمک دریا در درازمدت موجب کمبود ید، ایجاد سنگ کلیه، مشکلات کبدی، کمکاری تیروئید، مسمومیت، سقط جنین، عقبافتادگیهای ذهنی و افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود. به گزارش ایسنا، فریده نظری عنوان کرد: به دلیل اینکه نمک دریا غنی شده با ید نیست، موجب شیوع کمبود ید و بیماری گواتر در جامعه میشود. همچنین نمک دریا به دلیل تصفیه نشدن، به فلزات سنگین و سمی چون سرب و جیوه آلوده شده و مصرفکننده را دچار مسمومیت با این عناصر میکند. وی افزود: مسئله دیگر اینکه تصفیه نشدن و وجود عناصر فلزات سنگین علاوه بر ایجاد مسمومیت میتواند مانع جذب عناصر دوظرفیتی مثل کلسیم، آهن و روی شود و به نوعی سبب کمبود این ریزمغذیها در بدن میشود. این کارشناس تاکید کرد: مصرف این نمکها مورد تایید وزارت بهداشت نیست و تبلیغات طب سنتی برای استفاده از نمک دریا مردود است. با ادامه استفاده از این محصول انتظار داریم کمبود ید به راحتی در جامعه ما انتشار یابد. پوشش مصرف نمک یددار یکی از شاخصهای ارزیابی وضعیت بهداشت و سلامت است و بوشهر از نظر مصرف نمک یددار دارای رتبه دهم است، به این معنا که درصدی از مردم نمک یددار تصفیه شده استفاده نمیکنند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، خاطرنشان کرد: اگر زنان باردار از این دسته باشند – مصرف نکردن نمک یددار- آثار بدتر و شدیدتری دارد و مشکلات کمبود ید عوارض بدتری خواهد داشت. در واقع مصرف نمک فاقد ید در همه گروههای سنی دارای عوارض است اما در زنان باردار عوارض و خطرهایی چون سقط جنین یا بروز عقبافتادگیهای ذهنی را در پی دارد. نظری با اشاره به گسترش تبلیغات طب سنتی در سالهای اخیر افزود: بهتازگی در طب سنتی رایج در جامعه توصیه میشود که به جای نمکهای معمولی (نمکهای یددار تصفیه و شستوشو شده) از نمک دریا برای طبخ غذاها استفاده کنند. با وجود حجم بالای اطلاعات منتشر شده در رسانهها که گاهی همدیگر را نقض میکنند، مردم دچار تردید میشوند که کدامیک برای مصرف مناسبتر است. وی با بیان اینکه نمک دریا از تبخیر آب دریاها و دریاچهها تولید میشود، گفت: در مکانی نزدیک به دریا یا دریاچهها، آب به داخل حوضچههایی هدایت میشود تا این آبها در برابر تابش نور خورشید و وزش باد تبخیر شوند و رسوبات حاصل از آن نمک دریا را تشکیل دهد. مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار کرد: این در حالی است که ضایعات کارخانهها نیز به دریاها ریخته میشود و ممکن است آب دریا حاوی مواد شیمیایی و فلزات سنگینی مانند سرب، آرسنیک و جیوه باشد که این رسوبات پس از تبخیر، در نمک دریا باقی میماند. فلزات سنگین میتوانند بسیار خطرناک باشند و در درازمدت منجر به بیماریهای مختلفی مثل سرطان شوند.
فریده نظری با اشاره به مشکلات بهداشتی و سلامتی زیاد که نمک دریا (در صورت تصفیه نشدن) ایجاد میکند، افزود: نمک دریا فاقد برخی مواد معدنی مانند ید است، در حالی که ید برای عملکرد فیزیولوژیک بدن ضروری است. از سوی دیگر نمک دریا حاوی انواع ناخالصیها از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلودهکننده و نیز فلزات سنگین از قبیل سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریهها ایجاد کند و منجر به بروز مسمومیت شود. وی بیان کرد: از عوارض کمبود ید میتوان به کمکاری تیروئید، عقبافتادگی ذهنی و جسمی در کودکان، اختلال در تولیدمثل و کاهش ضریب هوشی اشاره کرد، همچنین اختلال در جذب ریزمغذیهایی مانند آهن و روی از مضرات دیگر ناخالصیهای نمک دریاست.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، عنوان کرد: شرایط نگهداری نمک برای حفظ ویژگیهای ید موجود در آن بسیار مهم است. باید نمک را در ظرف دردار، دوراز نور، رطوبت و حرارت نگهداری کرد و زمان افزودن آن به غذا انتهای پخت است تا ید موجود در آن در حداکثر مقدار خود باقی بماند.
نظری با بیان اینکه مقدار مصرف روزانه نمک باید کم باشد اما همان میزان نیز از نوع نمک یددار تصفیه و شستوشو شده باشد، یادآور شد: نمک باید در بستهبندیهای بهداشتی دارای تاریخ تولید، انقضا، پروانه ساخت و پروانه بهرهبرداری عرضه شود و روی بستهبندی نمک نیز عنوان نمک یددار شستوشو شده و تصفیه شده با خلوص ۹۹.۲درصد درج شده باشد و نشانی دقیق کارخانه نیز روی آن موجود باشد.