به گزارش می متالز، البته این مشکل را خود چینی ها درست کرده اند چون سنگ آهن خلوص بالا را جایگزین خلوص های پایین تر در سبد خرید خود کرده اند از این رو عرضه خلوص های بالا به ویژه 64 درصد یا بالاتر با محدودیت عرضه روبر شده و رشد قیمت چشمگیر داشته است.
سنگ آهن فاین 65 درصد کاراجاس اخیرا به 100 دلار هر تن سی اف آر رسیده و سنگ آهن فاین 62 درصد پیلبارا نیز اخیرا در سطوح بالا بوده است سپتامبر سال گذشته به 92 دلارهم رسیده بود البته اخیرا در حدود 76 دلار بوده است.
از دست رفتن محبوبیت سنگ آهن خلوص پایین از آنجایی شروع شد که برخی از بنادر چینی محموله های سنگ آهن خلوص پایین را مرجوع کردند چون موجودی بنادرشان به شدت بالا رفته بود که بیشتر برای خلوص 58 درصد یا پایین تر بود. برخی از شرکت ها حتی در ساختمان های غیر مجاز در بنادر سنگ آهن انبار می کردند تا جایی که موجودی بالای 140 میلیون تن شد و از اواخر سال گذشته حدود 30 میلیون تن بالا رفته است.
ارجح شدن سنگ آهن خلوص بالاتر در چین از اواخر سال 2016 آغاز شده و بحث و جدل ها در مورد این که از خلوص پایین بهتر است هر روز داغ تر می شود. مهمترین این دلایل هم کمپین تعطیلی ظرفیت های تولید غیر قانونی و آلاینده و در ادامه رونق سرمایه گذاری در زیرساخت ها و بخش مسکن بود. تعدادی از کارخانه ها تعطیل شدند و کارخانه های باقیمانده سعی کردند به هر طریقی شده تولید را بالاتر ببرند. در این راستا از سنگ آهن خلوص بالا استفاده کردند تا فولاد تولیدی بیشتری از هر تن سنگ آهن مورد استفاده در کوره ها به دست بیاورند. حال که به حداکثر ظرفیت تولید خود رسیده اند می توانند با سنگ آهن خلوص بالا حجم چدن تولیدی خود را نیز بالاتر ببرند.
علت دیگر نوسانات قیمت زغال سنگ بود که از اواخر سال گذشته به دلیل اختلال در عرضه بازار متشنجی پیدا کرد. از این رو فولادسازان چینی دلیل دیگری برای افزایش استفاده از سنگ آهن خلوص بالا پیدا کردند چون هزینه تولیدشان را نیز پایین می آورد. با افزایش 1 درصدی خلوص سنگ آهن ورودی به کوره ها می توانستند مصرف زغال سنگ را تا 2 درصد کاهش دهند در شرایط محدودیت عرضه زغال سنگ و افزایش قیمت آن، سنگ آهن خلوص بالا به دادشان رسید.
در پایان دلیل دیگر افزایش استفاده از سنگ آهن خلوص بالا این بود که جریمه های مربوط به آلومینا و سیلیکون موجود در سنگ آهن های خلوص های پایین در سال 2017 بالاتر رفته البته این مورد تاثیر چندانی بر این روند نداشته است.
در این راستا در 7 ماه نخست سال جاری واردات سنگ آهن به چین 7.7 درصد رشد سالانه داشته در حالی که تولید داخلی 8 درصد بالا رفت. این به معنای بیش از 60 میلیون تن مازاد عرضه است. البته تولید فولاد خام هم رشد داشت ولی رشد 24 میلیونی یا 5 درصدی در مقابل این میزان مازاد ناچیز است.
حال سوال این است که این روند ادامه دارد یا نه؟ کارشناسان معتقدند احتمال این که این تغییرات ساختاری باشد زیاد است و ماندگار خواهد بود. نیاز به فولاد با کیفیت بالا زیاد است، سنگ آهن خلوص بالا آلودگی کمتری ایجاد می کند و نیاز به مصرف انرژی کمتری دارد تا فولاد تولید کند. معادن سنگ آهن خلوص پایین در چین تعطیل شده اند و کارخانه های جدید در نزدیکی بنادر برای مصرف گندله خلوص بالا راه اندازی شده اند که نشان می دهد این تغییرات ساختاری است.