تاریخ: ۰۱ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۲۰
بازدید: ۳۷۶
کد خبر: ۶۳۷۳۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گزارش روزانه بازار سرمایه؛

کمین سهامداران برای فروش

می متالز - کمین فعالان بورسی برای عرضه سهام خود در معاملات امروز باعث شد تا رشد ابتدایی شاخص کل دوام چندانی نیابد و قیمت‌ها خیلی زود از سطوح اولیه خود عقب‌نشینی کنند.
کمین سهامداران برای فروش

به گزارش می متالز، در حالیکه گزارشات 6 ماهه نسبتأ خوبی بالاخص از سوی شرکت های کالامحور و صادراتی به بازار اعلام شد و طیف کثیری از فعالان بازار، انتظار بازاری سبز و مثبت را در معاملات امروز داشتند، ولی عدم اشتیاق و میل فعالان بازار برای خرید، مانع از رشد و رونق بازار در اولین روز از ماه دوم فصل پاییز شد.

بنظر می رسد کمین فعالان بورسی برای عرضه سهام خود در معاملات امروز باعث شد تا رشد ابتدایی شاخص کل دوام چندانی نیابد و قیمت‌ها خیلی زود از سطوح اولیه خود عقب‌نشینی کنند. تشدید عرضه‌ها نشان می‌دهد که اطلاعات مندرج در صورت‌های مالی شرکت‌ها، انتظار سهامداران را چندان برآورده نکرده و همچنان ترس از ادامه موج اصلاحی در فضای عمومی سهام، نقشی تعیین‌کننده دارد. به همین دلیل بار دیگر شاهد افزایش عرضه و تکثیر صف‌های فروش در طیف گسترده‌ای از سهم‌ها و گروه ها بودیم.

 

آنچه امروز در بورس تهران گذشت:

بورس تهران معاملات امروز را در فضایی متعادل آغاز کرد و شاخص کل به لطف تداوم رشد تقاضا در عموم سهم‌ها، بالاخص سهام شرکت‌های بزرگ، صعود 900 واحدی را در همان دقایق نخست معاملات ثبت کرد. در پی رشد قیمت‌ها سهامداران دست به عرضه سهام خود و ذخیره سود زدند و مجال تقویت بیشتر قیمت‌ها را ندادند. به این ترتیب، شاخص کل که روز سه‌شنبه هم توانسته بود جهش چشمگیری را ثبت کند، خیلی زود در مسیر نزولی افتاد. عقبگرد تدریجی قیمت‌ها در جریان معاملات سبب شد تا نماگر اصلی سهام ضمن افت حدود 2500 واحد(0.8 درصد) در کانال 305 هزار قرار بگیرد.

 

تعدیل روند قیمت‌ها

از خصوصیات جالب توجه معاملات امروز، فروکش هیجان در میان معامله‌گران بورسی و عدم تشکیل صف‌های یکدست در بازار بود. طی روزهای اخیر شاخص کل عمدتا دستخوش نوسانات پردامنه در طول روز می‌شد؛ به بیان دیگر، قیمت‌ها در این چند روز تغییر ناگهانی تندی را تجربه می‌کردند و در موارد زیادی شاهد چرخش‌های حداکثری روند قیمت‌ها بودیم. این اختلاف فاز شدید به شکل نوسان سنگین 2 درصدی در جهات منفی و مثبت صورت می‌گرفت؛ همانند دیروز که شاخص به طور غیرمنتظره بیش از 6 هزار واحد رشد کرد. اما این روند در جریان دادوستدهای امروز تعدیل شد و شاخص پس از افت و خیز‌های شدید روند کم‌نوسان‌تری را در طول روز تجربه کرد. ضمن اینکه یکدستی حرکت قیمت در صنایع مختلف نیز تا حدی جای خود را به جدایی حرکت قیمت برخی از سهم‌ها داده است. به نظر می‌رسد انتشار صورت‌های مالی که که روز گذشته اوج گرفته، نقشی مثبتی در آرایش معامله‌گران و بهبود جو روانی حاکم بر بازار داشته است. گرچه همچنان ترس در بین فعالان بورسی دیده می‌شود، اما انتشار میزان درآمدزایی و سودآوری شرکت‌ها در نیمه نخست سال تا حدودی تکلیف سهام را مشخص کرد.

 

سودهای فصلی و تزریق تقاضا

با رونمایی از سودهای فصل تابستان، شاهد واکنش مستقیم معامله‌گران هستیم. تقاضا در برخی از سهم‌ها که سود فصل تابستان نسبت به فصل قبل از آن جهش غیرمنتظره‌ای داشت، به طور چشمگیری تقویت شد. برای مثال، می‌توان به تشکیل صف خرید برای سهام «نوری» اشاره کرد. همچنین در بین دارویی‌ها نیز «دفارا» که سودآوری خود را در مقیاس فصلی 640 درصد ارتقا بخشیده بود، امروز و برخلاف جو عمومی بازار با صف خرید به کار خود پایان داد.

 

واکنش معکوس به درآمدزایی

سهام غول‌های خودروساز به‌رغم گزارش‌های ناامیدکننده از فصل تابستان، جزو نمادهای پررونق بازار بودند. دو نماد «خودرو» و «خپارس» با رشد قیمت همراه شدند. این اتفاق در شرایطی رخ داد که عمق زیان در خودروسازان طی فصل تابستان افزایش یافته است. «خپارس» در گزارشی که روز گذشته منتشر کرده، به ازای هر سهم زیانی معادل 288 ریال در 6 ماهه نخست سال جاری شناسایی کرده است. این رقم برای کل سال 97 معادل 105 ریال است. به بیان دیگر، این خودروساز در 6 ماهه ابتدای امسال حدود 3 برابر کل سال قبل زیان ساخته است. اما به‌رغم گزارش بسیار ضعیف این خودروساز شاهد تشکیل صف خرید در این نماد بورسی بودیم که در نوع خود جالب توجه است. افزایش عمق زیان تنها کارکردی که برای شرکت‌های بورسی دارد این است که فوریت افزایش سرمایه برای خروج از شمولیت ماده 141 لایحه اصلاحی قانون تجارت را فراهم می‌کند و این موضوع برای خودروسازان همیشه جذاب بوده است.

 

مغفول ماندن تک سهم های ارزنده از فضای مثبت

در حالی که قیمت صدها شرکت حبابی و فاقد بنیه قوی بنیادی، با رشد خیره کننده ای در حال افزایش است، ولی در این میان، سهام ارزنده و زیر ارزش ذاتی واقع شده، کنج عزلت و گوشه گیری گزیده و از چشمان تیزبین فعالان بازار به دور مانده اند. این در حالی است که نمادهایی چون «کگل»، «کچاد»، «فولاد»، «فملی»، «زاگرس»، «شفن»، «تاپیکو« ، «شپنا»، «وبملت»، «وبصادر»، «وتجارت» و... به رغم ارزنده بودنشان، همچنان مهجور و مغفول اند و از قافله رشد بازار جا مانده اند.

 

کارنامه امروز بازار

در پایان معاملات روز جاری شاخص کل با بیشترین تاثیر از کاهش قیمت ها در نمادهایی چون «فولاد»، «شتران»، «شبریز»، «شخارک»، و «شپنا» با افت 2540 واحدی روبرو شد. پس از رشد روز گذشته، مجددا امروز را شاهد افزایش فشار فروش و فزونی عرضه ها بودیم. هرچند فشار فروش با توجه به گزارش های خوب منتشر شده، چندان شدید و پر زور نبود.

 

روند ارزش معاملات سهامداران خرد بورس تهران

امروز ارزش معاملات خرد بورس و فرابورس بالغ بر 12848 میلیارد ریال بود که با افت 26 درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل همراه شد.

طی معاملات امروز در حدود 9358 میلیارد ریال از سهام شرکت ها در بازار خرد بورس اوراق بهادار تهران مورد معامله قرار گرفت که نسبت به روز کاری قبل 28 درصد افت داشته است.

 

نگاهی به ارزش بازار بورس تهران

در بورس تهران سهام بیش از 700 شرکت خرد و کوچک داد و ستد میشود. البته این تعداد از سهام شرکت ها، مربوط به سهام فعال و قابل معامله در بازار است. طبق جدول زیر، در حال حاضر ارزش بازار بورس تهران بالغ بر 1414 هزار میلیارد تومان ( 125.7 میلیارد دلار) بود که نسبت به روزهای اوج خود در 13 مهر ماه جاری، بیش از 5 درصد کاهش نشان می دهد. و اما از بین 30 شرکت بزرگ بازار که ارزش بازار قریب به 750 هزار میلیارد تومانی دارند، فقط 4 شرکت بانک ملت و مپنا و مخابرات و همراه اول و... در صنایعی به جز صنایع کالا محور فعالیت دارند و مجموع ارزش بازار آنها در حدود 100 هزار میلیارد تومان و کمتر از 14 درصد از مجموع سی شرکت بزرگ است. گفتنی است، سهم صنایع کالا محور در بازار نزدیک به 900 هزار میلیارد تومان است که معادل دو سوم (66 درصد) از وزن کلی بازار را تشکیل می‌دهد.

عناوین برگزیده