نوسان قیمت فلز روی در بازارهای جهانی شرایط ایده آلی را در برداشته و در کنار آلومینیوم بهترین عملکرد را در بین بازارهای فلزی به خود اختصاص داده است. این در حالی است که هر دو فلز روی و آلومینیوم در یک سال اخیر نوسان قیمتی صعودی را تجربه کرده اند؛ اگرچه در روزهای اخیر، آلومینیوم کارنامه بهتری را از خود به نمایش گذاشته است.بهای هر تن فلز روی در ابتدای سال 2016 در سطوحی نزدیک به 1500 دلار در هر تن نوسان میکرد ولی همین فلز در نوامبر سال گذشته میلادی توانست به بیش از 2900 دلار در هر تن نیز برسد. از آن دوران هم با کاهش نرخ و هم با افزایش مجدد قیمت روی در بازارهای جهانی رو به رو بودیم تا جایی که در پایان معاملات روز جمعه هر تن روی برای تحویل بهصورت نقدی و معاملات فیزیکی 2720 دلار بر هر تن در بورس فلزات لندن داد وستد شد اما معامله همین کالا برای تحویل در 3 ماه آینده 2736 دلار در هر تن را تجربه کرد. همین موارد نشان دهنده نکات مهمی در این بازار است.
همانگونه که در گذشته نیز به آن اشاره کردهایم، بالاتر بودن قیمتهای سلف 3ماهه در مقایسه با معاملات نقدی در ادبیات تجاری به contango مشهور است و حکایت از احتمال رشد قیمتها دارد. به عبارت ساده تر اگر خریداری فلز روی را بهصورت نقدی بخرد، باید قیمتی کمتر از نرخهای 3 ماهه پرداخت کند که نشان میدهد بازار به سمت رشد قیمتها خوشبین است. از سوی دیگر در ماههای اخیر قیمتهای بالاتری به ثبت رسید که همین نکته باز هم به افزایش قیمتها کمک خواهد کرد؛ اگرچه این فاکتور اهمیت کمتری دارد.
نگاهی به موجودی انبارهای روی در بورس فلزات لندن نشان میدهد که این حجم که در سال 2012 بیش از یک میلیون و 200 هزار تن بوده، هم اکنون به 424 هزار تن کاهش یافته است. هرچند که این نکته خود سیگنال مهم و معتبری درخصوص حمایت از این بازار محسوب میشود ولی باید نگاه دقیق تری به این واقعیتها داشت. در اواخر ماه مه میلادی موجودی انبارها در بورس فلزات لندن رقمی نزدیک به 380 هزار تن بوده ولی در اواخر ماه اکتبر به 460 هزار تن بالغ شد. این در حالی است که از آن دوران تاکنون شاهد کاهش موجودی انبارها هستیم که در روزهای اخیر به 424 هزار تن رسیده است. این روند کاهشی هرچند که با اما و اگرهایی همراه است ولی باز هم نشان میدهد که تقاضا در حال پیشی گرفتن از عرضه است که سیگنالی بسیار مهم درخصوص این بازار محسوب شده و تاکنون با تقویت قیمتها همراه شده است. با توجه به این روند کاهشی موجودی انبارها میتوان به رشد قیمتها در کوتاه مدت امیدوار بود تا جایی که بازگشت به سطوح قیمتی بیش از 2800 دلار یا بیشتر، چندان هم دور از ذهن نیست. از سوی دیگر باید به این نکته نیز اشاره کرد که در روزهای سرد سال تولید ورقهای گالوانیزه که یکی از مهمترین بازارهای مصرف فلز روی به شمار میرود، بهصورت سنتی افزایش یافته، بنابراین برتری نسبی تقاضا بر عرضهها که در نوسان موجودی انبارهای فلز روی موثر بوده، منطقی تر محسوب میشود که امکان رشد قیمتها در کوتاه مدت را تقویت میکند.
کاهش قیمتها در روزهای گذشته و سپس اوج گرفتن مجدد قیمتها را نیز باید جدی گرفت، زیرا نشان میدهد در روزهای پایانی سال گذشته بسیاری از سرمایه گذاران داراییهای خود را بهصورت نقد درآوردهاند که همین ویژگی به افت قیمتها منجر شد. از آن دوران تاکنون رشد قیمتها مجددا آغاز شده که نشان دهنده ایجاد جریانی جدید در این بازار است که حمایت از رشد قیمتها را در کوتاه مدت تقویت میکند. نکته دیگر آنکه شاخص دلار در بازارهای جهانی و در مقایسه با سبدی از ارزهای معتبر نیز در روزهای اخیر کاهش یافته و از 103.42 به 101.2 رسیده که این نکته نیز سیگنالی حمایتی از نوسان قیمت فلز روی یا سایر محصولات فلزی و حتی سایر بازارهای کالایی به شمار میرود. هنوز به صراحت نمیتوان از ادامه کاهش ارزش دلار در بازارهای جهانی خبر داد ولی این امر محتمل است. بنابراین در روزهای پیش رو باز هم فاکتوری مهم به منظور حمایت از نوسان قیمت روی نیز در دسترس خواهد بود.
درخصوص تحلیل تکنیکال این فلز، Will Adams در مقالهای در سایت fastmarkets عنوان داشته است که نوسان قیمت فلز روی برای کوتاه مدت از ادامه روند افزایشی قیمتها حکایت دارد. این در حالی است که روند طولانی مدت بهای این فلز نشان میدهد که قیمت این کالا به آرامی وارد یک فاز کاهشی خواهد شد که از هم اکنون شواهدی از این امر در حال تحقق است.این ادعا را میتوان در نگاهی بنیادین نیز جستوجو کرد، زیرا به آرامی و با گرم تر شدن هوا مخصوصا در بازارهایی همچون چین شاهد کاهش رشد تقاضای فلز روی خواهیم بود که این ویژگی مهم میتواند بر موجودی انبارهای روی تاثیر گذاشته همچنین سیگنالی کاهشی را برای میان مدت تا دراز مدت به این بازار تزریق کند. این در حالی است که افزایش آرام قیمت نفت خام در نهایت به رشد بهای اسید منجر شده همچنین هزینههای استخراج و حمل و نقل را هم افزایش خواهد داد. از طرف دیگر با رشد قیمتها انتظار افزایش حجم عرضه روی به بازارهای جهانی افزایش مییابد بنابراین از هم اکنون میتوان به رشد تولید و تحویل این کالا خوش بین بود.
احتمال ثبات قیمت نفت در سطوحی بالاتر از 50 دلار، افزایش عمر و عمق معادن و کاهش عیار که به افزایش هزینههای تولید منجر شده، رونق نسبی و شکننده در بازار فولاد، رشد نسبی اقتصاد جهانی و امیدواری به تقویت تقاضا در بازه زمانی طولانی مدت و افزایش آرام هزینههای تولید به رغم رشد تکنولوژیهای معدنکاری را باید موارد مهمی فرض کرد که بر دورنمای قیمتها تأثیر گذار هستند. مشکلات معدنکاری صنعت سرب و روی را نیز باید جدی گرفت، زیرا با وجود مشکلات تأمین مواد اولیه هم اکنون بسیاری از واحدهای ذوب و فرآوری روی در کشورهایی همچون چین تولید خود را متوقف کردهاند که این فاکتور مهم در نهایت بر حجم عرضهها تأثیر گذار خواهد بود که در میان مدت تا دراز مدت، بر قیمتهای جهانی مؤثر خواهد بود.
با توجه به تمامی این موارد میتوان این گونه استناد کرد که بهای روی در بازارهای جهانی در کوتاه مدت میتواند به روند افزایشی خود بهصورت گام به گام ادامه داده همچنین این روند احتمالی از قدرت چندانی برخوردار نخواهد بود اما به صراحت نمیتوان سقف قیمتی مشخصی را در این خصوص اعلام کرد. با توجه به این موارد میتوان دورنمای کوتاه مدت قیمتها را در کوتاه مدت افزایشی اعلام کرده ولی در میان مدت باید احتمال تعدیل قیمتها را لحاظ کرد. این در حالی است که با فرض عقبنشینی قیمتی، باز هم کاهش چشمگیری در این بازار تجربه نخواهد شد اما بازار روی پتانسیل تغییر چهره مهمی را در ذات خود نهفته دارد.