به گزارش می متالز، درحالیکه فعالان حوزه سنگ باور دارند که این رکود جدی است و باید به فکر چارهای برای آن بود اما مسئولان این حوزه تاثیرپذیری حوزه سنگ از رکود مسکن را چندان مستقیم ندانسته و معتقدند که هرچند سنگهای ساختمانی از رکود مسکن تاثیر میپذیرند اما مشکلات حوزه سنگ را باید در جای دیگری دنبال کرد. آنها میگویند این مسائل ناشی از عوامل دیگری همچون شیوهنامههای آنی و بیتوجهی به بازار کشورهای همسایه است. دراینباره با فعالان حوزه سنگ گفتوگو کرده و نظر آنها را جویا شده ایم.
مالک رحمتی، نائب رئیس انجمن سنگ ایران در پاسخ به این سوال که رکود در بازار مسکن چه تاثیری بر تولید و بازار سنگهای ساختمانی در کشور دارد، اظهار کرد: این رکود میتواند بهصورت غیرمستقیم بر بازار سنگ تاثیرگذار باشد اما آنقدر عمیق نیست که بر تولید سنگهای ساختمانی اثر جدی داشته باشد و موجب تعطیلی برخی از معادن سنگ کشور شود.
او با اشاره به مشکلاتی که در صنعت سنگهای ساختمانی در کشور وجود دارد، گفت: آنچه امروز بیشتر از همه این صنعت را اذیت میکند عدم توجه به بازار کشورهای همسایه است. در این بازارها فرصت بسیار خوبی برای صنعت سنگ کشور فراهم است، چراکه کشورهای همسایه مشتاق به سنگهای تولیدی ایران هستند.
دراینبین ما اگر بتوانیم برنامهریزی درستی داشته باشیم و حمایتهایی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنیم درنتیجه میتوانیم شاهد موفقیتهایی در این حوزه باشیم.
رحمتی با اشاره به وضع قوانین غیرکارشناسانه اظهار کرد: یکی از مواردی که همواره این صنعت را آزار میدهد وضع قوانین و مقرارت غیر کارشناسی، عجولانه و خلقالساعه است که صادرات را همواره تحت تاثیر خود قرار میدهد و صنعت سنگ را با چالش اساسی روبهرو میکند.
نائب رئیس انجمن سنگ ایران با تاکید بر لزوم دوری از سیاستهای آنی بیان کرد: گاهی بخشنامههایی صادر میشود که با قوانین بالادستی مغایرت دارند بنابراین توصیه میشود نهادهای درگیر و تشکلهای مرتبط حتما بخشنامهها را پس از کار کارشناسی و بر اساس نظریههای تخصصی ارائه دهند. در این روند هر چه قوانین را جامعتر ببینیم قطعا سرعت رشد آنها هم بیشتر میشود.
رحمتی در مورد تحولاتی که باید در حوزه سنگهای ساختمانی ایجاد شود، اظهار کرد: شورای سیاستگذاری سنگ کشور که در وزارت قبلی تأسیس شد اما مورد بیمهری قرار گرفت، باید باقوت به کار خود ادامه دهد.
نقش این شورا این است که فعالان اقتصادی را در کنار مجریان و سیاستگذاران کشور جمع کرده تا مسائل صنعت را حل و راهکارهایی را برای گذر از مشکلات پیدا کند. بنابراین یکی از شروط اجرایی شدن برنامه تحول معدن سنگ در کشور، توجه به تشکیل شورای سیاستگذاری سنگ کشور است.
او بابیان اینکه باید در ایجاد تحول در معدن تلاش کنیم، ادامه داد: باید در این سیر تحول معدنی دلیل تعطیلی بیش از ۷۰۰ معدن آسیبشناسی و بررسی شود و برای آن راهکار ارائه شود.
اگر بخواهیم به یک تحول معدنی برسیم، باید آسیبها شناسایی و برنامه عملیاتی مشخص ارائه شود. این روند نیازمند آن است که متولیان معینی داشته و زمان مشخصی برای آن طرح در نظر گرفته شود.
رامین قربان زاده، محقق بازار سنگ با اشاره به اینکه وضعیت بازار سنگ در ایران نامطلوب است، اظهار کرد: دلیل عمده آن وضعیت رکود ساختوساز در داخل کشور است. بیشترین منبع درآمد صنعتگران و صنف تولیدکننده ما در حوزه سنگ به مصرفکنندگان داخل کشور برمیگردد. درواقع شیرینترین و سهلالوصولترین منابع درآمدی برای کارخانههای سنگی ما همین بازار داخلی است که امروز متاسفانه با رکود روبهرو شده است.
این محقق بازار سنگ بابیان اینکه ایران در مصرف سنگ آمار بالایی دارد، گفت: هرچند در کشورهای دیگر این کالا لوکس است و خانوادههای مرفه از آن استفاده میکنند اما در ایران بهعنوان کالای لوکس محسوب نمیشود. بهاینترتیب میتوان گفت که هیچ جای دنیا بهاندازه ایران سنگ مصرف نمیکند. این بازار به این خاطر که سهلالوصول است بهترین منبع درآمدی در کشور است.
قربان زاده با اشاره به رکود بازار سنگ در خارج از کشور نیز گفت: مسئله دیگر اینکه رکود بازار سنگ در منطقه و خاورمیانه هم به وجود آمده است.
در دنیا هم ساختوساز آنطور که باید سرعت خود را ازدستداده است. بهطور مثال وضعیت رشد ساختوساز در چین دو سال است که بهشدت کاهشیافته است. ترکمنستان، قزاقستان و حتی روسیه هم پروژههای عمرانیشان کاهشیافته است و این مهم بر روی درخواست سنگ در این کشورها هم تاثیرگذار شده است.
این محقق بازار سنگ در پایان اظهار کرد: بهاینترتیب صنعت سنگ کشور هم به دلیل رکود ساختوساز بازار داخلی و هم به دلیل رکود در بازارهای صادراتی کوچک و ضعیف شده است لذا دولت باید سیاستهای لازم را در نظر بگیرد تا این صنعت بتواند از رکود خارج شود.