به گزارش می متالز، دولتها همیشه تمایل دارند در دوران سخت، احساس امیدواری در میان مردم کشورشان ایجاد کنند. لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ در ایران روز یکشنبه به مجلس رفت و بلومبرگ در گزارشی مدعی شده است که این لایحه با واقعیتهای ایران مطابقت ندارد.
در این گزارش آمده است که بر اساس نرخ رسمی ارز در ایران هزینههای عمومی دولت حدود ۱۱۵ میلیارد دلار خواهد بود. با دلار بازار آزاد اما بودجهای که برای سال آینده در نظر گرفته شده بالغ بر ۳۷ میلیارد دلار خواهد بود که بخشی از آن (۵ میلیارد دلار) شامل وامی است که کشور روسیه وعده داده به ایران بدهد. توافق میان دو کشور البته هنوز نهایی نشده است.
بودجه دولت ممکن است با افزایش مشکلات اقتصادی کوچک تر شود. تضعیف ریال در برابر دلار، درآمدهای دولت را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از یک سو گفته شده قرار است مالیاتها ۱۳ درصد افزایش یابد و این در حالی است که وعده افزایش حقوق ۱۵ درصدی به کارکنان دولت داده شده است.
پس از آنکه ریال ایران ۶۰ درصد از ارزش خود را در سال ۲۰۱۸ از دست داد، دولت موفق شد در سال ۲۰۱۹ این روند را متوقف کند. اما مشخص نیست این تلاشهای دولت تا چه زمانی دوام بیاورد.
بر اساس برآوردهای صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری ۹٫۵ درصد کاهش یافته است. در فهرست این سازمان بین المللی پس از لیبی و ونزوئلا، ایران بدترین وضعیت را دارد. نرخ تورم سالانه تا ماه اکتبر (مهر-آبان) ۴۷٫۲ درصد گزارش شده است.
همچنین، صادرات نفت که مهم ترین منبع ارزآوری به ایران است، ۷۰ درصد کاهش یافته است.
بلومبرگ مدعی شده است که اطمینان حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، مبنی بر اینکه سایر بخشهای اقتصادی میتواند کاهش صادرات نفت را جبران کند، افسانهای بیش نیست.
در ادامه این گزارش نوشته شده است: روحانی در جمع نمایندگان اذعان کرده است که تنگناها و مشکلات اقتصادی محصول تحریمهای آمریکاست اما هیچ اشارهای به عوامل مهم دیگری چون سوء مدیریت دولت و فساد نکرده است.
رئیس جمهور ایران بودجه ۱۳۹۹ را بودجه مقاومت در مقابل تحریمها نامید. ایرانیها که حالا با مالیاتهای بیشتر و قبضهای آب و برق گران تر مواجه هستند، احتمالا با این توصیف غافلگیر نشدهاند.
این اتفاقات در حالی میافتد که در ۲۱ فوریه (هفتم اسفندماه) انتخابات مجلس برگزار میشود. چند روز پیش از تقدیم لایحه بودجه به مجلس، نام نویسی داوطلبان شروع شد. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که با توجه به مشکلات دولت و لایحه بودجه، در این دوره تندروها کرسیهای بیشتری را در این انتخابات به دست بیاورند.