تاریخ: ۲۸ دی ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۰۹
بازدید: ۳۱۷
کد خبر: ۸۰۷۲۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
در راستای تحقق استراتژی "ساخت داخل" انجام می شود

اقدامات مبارکه، گل گهر و ذوب آهن در بومی سازی

می متالز - شرکت های بزرگ فولادساز به تازگی با تعریف سرفصل های بومی سازی قطعات و تجهیزات، برنامه ها و اقدامات خود در این حوزه را اعلام کردند. در این گزارش بخش هایی از اقدامات انجام شده در این حوزه، در سه شرکت مبارکه، گل گهر و ذوب آهن منعکس شده است.
اقدامات مبارکه، گل گهر و ذوب آهن در بومی سازی

به گزارش می متالز، با توجه به اهتمام وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو در تحقق هدف "ساخت داخل"، فولادسازان با راه اندازی میز ساخت داخل در شرکت های خود، بیش از پیش در حال ایفای نقش محوری خود در شرایط تحریم هستند.

به این منظور شرکت های فوق با معرفی اقدامات و برنامه های حوزه بومی سازی، آمادگی خود را برای گام نهادن در مسیر خودکفایی در تامین بخش زیادی از قطعات و تجهیزات اعلام کرده اند.

 

مبارکه؛ داخلی سازی 4 هزار قطعه

فولاد مبارکه اصفهان به عنوان پیشتاز بومی سازی در صنعت فولاد کشور، ساخت داخل قطعات و تجهیزات را از سال 80 به صورت ساختار یافته در داخل این مجموعه نهادینه کرده است. مبارکه با رسیدن به مرحله بلوغ و گذر از آن در سال رونق تولید ملی گامی بلند در جهت بومی سازی فرایند های خطوط تولید به منظور دست یابی به دانش فنی آنها برداشته است.

نتایجی که از اقدامات این فولاد ساز بزرگ به دست آمده می توان به خودکفایی کشور در زمینه طراحی و ساخت خطوط تولید و کاهش وابستگی به کشور های خارجی، دستیابی به دانش فنی تولید فولاد، ایجاد و افزایش اشتغال و جلوگیری از خروج ارز اشاره کرد.

در حال حاضر گروه فولاد مبارکه پیشرو در انجام فرآیند بومی سازی در جهت تامین قطعات و تجهیزات و همچنین بومی سازی فرآیند خطوط تولید در کشور است.

این شرکت ایجاد شرایط تامین پایدار، اقتصادی، کیفی و به موقع اقلام مورد نیاز خطوط تولید را از طریق فرآیند بومی سازی و همچنین بومی سازی فرآیند خطوط تولید، به عنوان خط مشی خود در بومی سازی قرار داده است.

این رویکرد با هدف تامین حداقل 85 درصد قطعات یدکی و تجهیزات، 92 درصد مواد مصرفی و 70 درصد مواد اولیه و انرژی مورد نیاز فولاد مبارکه از داخل کشور تا پایان سال جاری است.

 

بومی سازی در دو بخش

بنابر این گزارش، بومی سازی در فولاد مبارکه به دو صورت بومی سازی قطعات و تجهیزات و بومی سازی خطوط و فرآیندهای تولید دنبال می شود. مبارکه سال گذشته معادل 88 میلیارد تومان صرفه جویی ارزی در بومی سازی داشته است و رقم صرفه جویی امسال به 124 میلیارد تومان می رسد.

تاکنون 4000 هزار قطعه در مبارکه بومی سازی شده است. این درحالی است که مبارکه تا قبل از سال 97، 50 درصد قطعات مورد نیاز خود را داخلی سازی کرد و بعد از اعمال تحریم ها طی ماه های گذشته 80 درصد نیاز به قطعات این فولادساز ساخت داخل شد.

فولاد مبارکه تولید داخلی قطعات و تجهیزات را از سال 80 به صورت ساختار یافته در این مجموعه نهادینه کرده و با گذر از این مرحله، قصد دارد دانش فنی خطوط تولید را نهادینه کند.

 

گل گهر؛ 90درصد کارخانه کنسانتره سازی،‌ 65 درصد گندله سازی

در مجموعه گل گهر 10 گام به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی تعریف شده که در دست اجرا هستند. یکی از مهم ترین این گام ها، رویکرد ساخت داخل است. بدین منظور در مجموعه گل گهر، واحدی تحت عنوان مهندسی معکوس و ساخت داخل تشکیل و دو هدف ذیل آن تعریف شده است. این دو هدف شامل "بومی سازی قطعات خرید خارج" و "کمک به توسعه توان صنعتی استان کرمان" است. به منظور دستیابی به این دو هدف، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در ریسک بومی سازی قطعات، با سازندگان داخل کشور و شرکت های دانش بنیان سهیم شده است. شرکت فوق با تامین مالی هزینه مواد اولیه و سازنده اقدام به ساخت قطعه یا تجهیز کرده است. بر این اساس طی یک سال گذشته براساس این مکانیزم، گل گهر به دستاوردهای قابل توجهی در حوزه بومی سازی رسیده و برخی نیز در حال ساخت داخل هستند. از مهم ترین این قطعات می توان به "پینیون کرانویل دامپ تراک"، "کابل فشار قوی شاول معدن"، "برد مشعل گندله سازی"، "روکش لاستیک دامپ تراک"، "بوته کوره تونلی"، "مجموعه بلوک هیدرولیکی دامپتراک ها" و "کارتریج"، "فلومتر اسلاری" و قطعات میکسر گندله سازی و... اشاره کرد.

همچنین ساخت سیکلوسایزر، دستگاه تست FZG، سیستم پردازش تصویر دیسک های گندله سازی، مجموعه گاردان و چهارشاخ دامپتراک در دست بومی سازی است.

همچنین از مهم ترین پروژه های اصلاحی واحد اصلاح خطوط تولید گل گهر نیز می توان به بحث ریکلایمرسنگ، ریکلایمر کنسانتره، میکسرهای کارخانه گندله سازی و غبار کارخانه تغلیظ اشاره کرد.

به طور کلی شرکت گل گهر، در بخش کنسانتره 90 درصد، احیا مستقیم 50 درصد و بخش گندله سازی حدود 65 درصد قطعات را داخلی سازی کرده است.

شرکت معدنی و صنعتی گل گهر ساخت 150 قطعه کلیدی مورد نیاز خود را در شمار برنامه ها قرار داده است.

 

ذوب آهن؛ بومی سازی 80 درصد قطعات

ذوب آهن اصفهان به عنوان مادر صنعت فولاد کشور، حمایت از صاحبان ایده و سازندگان داخلی قطعات را دنبال می کند. در این راستا بخشی در قالب شورای عالی تحقیقات شرکت و بخشی نیز در قالب ارتباط با دانشگاه ها و پذیرش پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکترا فعالیت دارد. ضمن اینکه ارتباط با شرکت های دانش بنیان نیز از برنامه های موثر در راستای توسعه بومی سازی خارج از شرکت است. ذوب آهن اصفهان با راه اندازی کوره بلند شماره یک، ساخت و راه اندازی کوره بلند شماره سه، بازسازی، مدرنیزاسیون و تعمیرات اساسی درجه یک کوره بلند شماره 2 و بومی سازی سرندهای کوره بلند تجربه گسترده ای در اختیار دارد.

تولید محصول استراتژیک ریل با ارزش افزوده بالا در دوران تحریم به همت ذوب آهن اصفهان به ثمر نشست. همچنین این شرکت موفق به تولید شمش ریل شده است تا فرایند تولید این محصول به صورت کامل در داخل کشور انجام شود.

 

بومی سازی در باتری های کک سازی

این مجتمع صنعتی 80 درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز خود را بومی سازی کرده است. بومی سازی درب های فلکسیبل باتری های کک سازی ذوب آهن که نماد خودباوری در شرایط تحریم است، ایران را در جمع معدود کشورهای برخوردار دنیا از این تکنولوژی قرار داد. ذوب اهن علاوه بر تولید ریل و تیرآهن H30 و دیگر محصولات جدید، طرح تزریق پودر زغال به کوره بلند که مرحله تست نهایی را می گذراند.

منبع: ایمیدرو
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت