تاریخ: ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۴۷
بازدید: ۳۵۳
کد خبر: ۸۳۰۶۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
با مشارکت هلدینگ توسعه معادن و فلزات و شرکت زرین انجام می‌شود

ورود «زرین‌صبا» به ذخایر کم عیار سرب و روی‌ کرمان

می متالز - بزرگترین مجتمع کنسانتره و شمش و روی در کرمان احداث می‌شود.
ورود «زرین‌صبا» به ذخایر کم عیار سرب و روی‌ کرمان

به گزارش می متالز، احداث این مجتمع بزرگ به عهده شرکت زرین‌صباست که با مشارکت ۴۰درصدی شرکت صبانور بزرگترین تولیدکننده کنسانتره و گندله در غرب کشور به نمایندگی از هلدینگ توسعه معادن و فلزات و مشارکت ۶۰درصدی شرکت صنعتی و معدنی زرین شکل گرفته است. گفتنی است هلدینگ زرین بزرگترین تولیدکننده سرب و روی کشور است. قرار است مجتمع کنسانتره و شمش سرب و روی زرین‌صبا در فازهای مختلف عملیاتی شود.

 

ورود توسعه معادن و فلزات به یک زمینه جدید پردرآمد

عزیزالله عصاری مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات در این نشست با بیان اینکه اقبال به بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار و تمایل جامعه به حضور در این بازار مرهون اطلاع‌رسانی رسانه‌ها و امیدبخشی آنها به بازار است گفت: از آنجا که به سهامداران قول داده بودیم که پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری را متنوع کنیم با بررسی‌ها و مطالعات فراوان و با توجه به اینکه حرکت تقاضای جهان به سمت سرب و روی این دو فلز استراتژیک است، تصمیم گرفتیم شرکت صبانور متعلق به هلدینگ توسعه معادن و فلزات را مامور فعال‌سازی پهنه‌ معدنی سرب و روی با مشارکت یک شرکت متخصص در این زمینه کنیم.
وی افزود: در همین راستا با شرکت صنعتی و معدنی زرین وارد مذاکره شدیم که بیشتر این مذاکرات از طریق صبانور بود و قرار بر این شد که بزرگترین مجتمع کنسانتره و شمش و روی با نام زرین‌صبا با مشارکت هلدینگ توسعه معادن و فلزات و هلدینگ زرین در کرمان در فازهای مختلف احداث شود. در واقع ما به دنبال توسعه بخش اکتشاف ذخایر سرب و روی کشور از طریق این مشارکت هستیم.
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات با بیان اینکه هدف هلدینگ توسعه معادن و فلزات ورود در یک عرصه بسیار پردرآمد در زمینه سرب و روی است اظهار کرد: با توجه به اینکه تقاضای سرب و روی در جهان از تولید پیشی گرفته، به این نتیجه رسیدیم که بحث اکتشاف بسیار مهم است؛ از آنجا که ایران ۹ درصد ذخایر جهان را در زمینه سرب و روی دارد برنامه ویژه‌ای در نظر گرفتیم تا بتوانیم از ذخایر عیار پایین نیز استفاده بهینه کنیم.
عصاری در ادامه تاکید کرد: کارخانه‌هایی هستند که مواد اولیه خود را با عیار ۷تا۸ از ترکیه وارد می‌کنند. این امر به دلیل ورود نکردن به بحث اکتشاف است؛ بنابراین در این راستا مذاکراتی را با شرکت زرین به دلیل تجارب بسیار بالایی که در بحث پرعیارسازی خاک کم‌عیار سرب و روی دارد از طریق شرکت صبانور انجام دادیم تا با تشکیل یک کنسرسیوم متشکل از.... بزرگترین مجتمع کنسانتره و شمش و روی در کرمان را درپهنه معدنی راور و کوهبنان به وسعت حدود ۱۳۰۰کیلومتر مربع که در اختیار شرکت صبانور است، احداث کنیم.

 

استفاده از نخبه‌های دانشگاهی

در ادامه این نشست، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی زرین با بیان اینکه در کنار شرکت توسعه معادن و فلزات و صبانور بزرگترین مجتمع سرب و روی را طراحی خواهیم کرد، گفت: با صبانور شرکت مشترکی تاسیس کردیم و قرار است یکی از بزرگترین مجتمع‌های سرب و روی را در یک منطقه محروم ساخته می‌شود.
ابراهیم جمیلی با بیان اینکه این شرکت داخلی بوده و صرفه اقتصادی برای کشور خواهد داشت، گفت: در کنار ما یک تیم قوی دانشگاهی قرار دارد و مشاوران خارجی نیز به خدمت گرفتیم تا ارتباط صنعت و دانشگاه را عملا گسترش دهیم. همچنین تیمی از شرکت‌های دانش‌بنیان که همگی عضو بنیاد نخبگان هستند به شرکت زرین صبا کمک خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه این حرکت در نوع خود برای نخستین بار در کشور اتفاق می‌افتد افزود: اگر این شرکت توسط تیم خارجی طراحی می‌شد قطعا میلیون‌ها دلار ارزبری ‌داشت.
جمیلی از حضور نیروهای بومی در این پروژه خبر داد و گفت: سعی شده تمام نیروهای مورد نیاز از افراد بومی انتخاب شوند مگر آنکه تخصص مورد نیاز را در منطقه نداشته باشند. در این راستا نیز دانشجویان آن منطقه را شناسایی و بورسیه می‌کنیم تا تخصص مورد نیاز این مجتمع را به‌دست آورند.
مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی زرین ادامه داد: در منطقه راور و کوهبنان یک مجتمع تولید کنسانتره روی به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن احداث خواهد شد که در ۳ فاز شامل یک واحد ۵۰هزار تنی، ۱۰۰هزارتنی و ۱۵۰هزارتنی خواهد بود.
وی با بیان اینکه تولید ۳۰هزارتن شمش روی نیز در ادامه تولید کنسانتره خواهیم داشت افزود: همزمان۵۰هزارتن شمش سرب در سه فاز تولید خواهد شد و تولید ۵۰هزارتن کنسانتره سرب با عیار بالای ۵۰ درصد نیز در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی زرین از سرمایه‌گذاری ۲۰۰۰میلیارد تومانی در این مجتمع خبر داد و گفت: این طرح برای ۱۰۰۰نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد.
جمیلی عنوان کرد: این پروژه باعث گردش ریالی در منطقه شده و به آبادانی آن کمک خواهد کرد. اگر خارجی‌ها بخواهند این کار را انجام دهند هزینه ساخت آن ۳ برابر است ضمن اینکه پرداخت به صورت ارزی باید باشد. این در حالی است که ۹۵درصد این مجتمع امکان داخلی‌سازی دارد و فقط قطعات الکترونیکی، آزمایشگاهی و... را از خارج وارد می‌کنیم و بقیه آن از داخل قابل تامین است.
جمیلی همچنین خبر داد: ما سال آینده ۶ بهمن نخستین گزارش پیشرفت کار را ارائه خواهیم داد.

 

فقط سه ماه طول کشید

مدیرعامل شرکت صبانور نیز در ادامه این نشست گفت: با ابلاغ استراتژی هلدینگ ومعادن در زمینه تنوع محصول، شرکت صبانور که بزرگترین تامین‌کننده سنگ آهن غرب کشور است در سال ۹۶ یکی از پهنه‌های اکتشافی در راور کرمان را در اختیار گرفت. محمد کلانتری افزود: در این راستا یک تیم متخصص در زمینه اکتشاف سیستماتیک و ژئوفیزیک هوایی کار خود را در این منطقه آغاز کرد و از ۱۲۰۰کیلومترمربع به ۲۵۰کیلومتر مربع رساند که در نهایت به ۵ محدوده و ۱۲ آنومالی تقسیم و سپس این محدوده‌ها برای دریافت گواهی کشف به وزارت صنعت، معدن و تجارت فرستاده شد. کلانتری ادامه داد: همزمان با این اقدام برای اخذ مجوز مجتمع سرب و روی نیز اقدام کردیم و برای جلب سرمایه‌گذار خصوصی به سراغ شرکت زرین رفتیم که در نوع خود بهترین بودند و با حمایت هلدینگ توسعه معادن و فلزات ظرف ۳ ماه، توسعه و سرمایه‌گذاری کار را آغاز کردیم.

 

بازیابی یک معدن شدادی

مجری طرح زرین صبا نیز در این نشست گفت: ایده اصلی احداث این کارخانه سرب و روی از دکتر عصاری است که در راستای توسعه سرمایه‌گذاری اکتشافی این ماموریت را به شرکت صبانور محول کرد. احد علیخانی در ادامه افزود: بررسی‌های مختلفی در خصوص نوع ماده معدنی و ظرفیت مناسب آن در کشور انجام و چکیده و نتایج مطالعات باعث شد در حوزه سرب و روی سرمایه‌گذاری کنیم. مشاور عالی مدیرعامل صبانور با بیان اینکه تولید خودروهای الکتریکی در جهان در حال افزایش است تاکید کرد: ۸۰ درصد مصرف سرب در صنعت باتری‌سازی است و با توجه به افزایش تقاضا برای خودروهای الکتریکی رشد تقاضا در بخش سرب بسیار محتمل است. در کنار این پیش‌بینی‌ها کسری عرضه این فلزات نشان‌دهنده ظرفیت بالای آنها در بازارهای جهانی است. وی اشاره‌ای به شدادی بودن پهنه معدنی راور و کوهبنان کرد و گفت: هزاران سال پیش در فلات مرکزی کارهای استخراجی و فلزکاری انجام می‌شده و در سفرنامه مارکوپولو تاجر ونیزی نیز اشاره‌ای به رونق فلزکاری و تولید توتیا(زینک اکساید) در این منطقه شده که به چین و اروپا صادر می‌شده است. وی با بیان اینکه در تاریخ ۹۶.۵.۳۰توانستیم مجوز اکتشاف در این منطقه را بگیریم افزود: تیم فنی و متخصصی پای کار آمدند و با کمک گرفتن از برخی مشاوران خارجی از دانشگاه‌ بریتیش کلمبیا و برخی مطالعات خارجی و همکاری تیم متخصص زمین‌شناس شرکت با انجام ۲۰۰۰کیلومتر پیمایش زمین و نمونه‌برداری، شناسایی مواد معدنی این منطقه انجام شد. به این ترتیب ۱۲آنومالی شناسایی و در قالب ۵ محدوده اکتشافی به نام شرکت صبانور درخواست ثبت محدوده کردیم؛ درحال‌حاضر تمامی استعلامات مورد نیاز دریافت شده و تنها استعلام سازمان انرژی اتمی مانده که امیدواریم در راستای توسعه اکتشافات و ایجاد اشتغال با نگاهی مثبت به آن نگاه کنند و پروانه به نام شرکت صبانور منتقل شود.
به گفته مدیرعامل شرکت زرین‌صبا، این شرکت، نگاهی به توسعه اکتشافات سرب و روی در یزد و شمال کرمان خواهد داشت.

 

پنجمین تکرار یک تجربه

مدیرعامل شرکت زرین‌معدن آسیا نیز در ادامه این نشست گفت: تاکنون ۴مجتمع سرب و روی در کشور احداث کرده‌ایم که با این مجتمع، ساخت پنجمین مجتمع سرب و روی را در دستور کار داریم. شهرام کدخدایی با قدردانی از جمیلی به خاطر حمایت‌های مالی و معنوی که در راستای بومی کردن این صنعت داشت، گفت: به جرات می‌توان گفت غیر از یک سری قطعات صنعت سرب و روی، ۹۵ درصد این صنعت بومی است. وی با بیان اینکه، سرب و روی صنعت ارزآوری است تصریح کرد: با احداث این مجتمع در توسعه صادرات گام بزرگی برداشته می‌شود. کدخدایی در ادامه تاکید کرد: اکنون شمش سربی که در گروه ما تولید می‌شود مطابق با استانداردهای جهانی است و به سهامداران قول می‌دهم این مجتمع در نوع خودش بهترین باشد.

 

تمرکززدایی از نوع سرب و روی

ایرج تاج‌الدین مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان و شتاب‌دهنده آیرمانیز در این نشست گفت: بیش از ۲ میلیاردتن ذخایر روی و ۱.۵میلیاردتن سرب در جهان شناخته شده که سهم ایران از ذخایر سرب جهانی ۲.۱ درصد، روی ۱.۱ درصد و ذخایر قطعی ۲۱۰ میلیون تن است. وی افزود: در ایران بیشترین تمرکز ما در انگوران بوده و به همین دلیل بیشترین صنایع مرتبط با این دو ماده معدنی در استان زنجان است. این در حالی است که بخش عمده زون‌های ما می‌تواند در مهدی‌آباد باشد و نیاز به تمرکززدایی از استان زنجان داریم. وی برای خرید خاک معادن منطقه کرمان برای تامین خوراک مجتمع تولید سرب و روی در آینده اعلام آمادگی کرد.

 

پاسخ به سوالات

عزیزاله عصاری مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات در حاشیه این نشست و در پاسخ به پرسش‌های روزگارمعدن گفت: هلدینگ توسعه معادن و فلزات دارای مزیتی به نام کنسرسیوم اکتشافی پایاست که ۶۵ هزار کیلومتر مربع را در اختیار دارد و اگرچه هدف اصلی این کنسرسیوم تامین سنگ آهن مورد نیاز به عنوان ماده اولیه فولاد است اما در بخش‌های دیگر نیز فعال خواهیم بود و می‌توانیم درخواست کنیم در صورت وجود محدوده‌ معدنی سرب و روی در این پهنه وسیع، آن را به این شرکت بدهند. وی در ادامه در مورد راه‌اندازی صنایع پایین‌دست سرب و روی نیز گفت: این دیگر وظیفه رسانه‌هاست که مطالبه‌گر باشند و این موضوع را پیگیری کنند. ابراهیم جمیلی مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی زرین نیز در پاسخ به سوالات روزگارمعدن در زمینه برنامه این شرکت برای راه‌اندازی صنایع پایین‌دست شمش سرب و روی گفت: اولویت ما تکمیل زنجیره تولید است و به هیچ عنوان خام‌فروشی انجام نخواهد شد ضمن اینکه شمش سرب و روی یک محصول خام نیست. وی درزمینه مدت زمان مورد نیاز برای راه‌اندازی این کنسرسیوم نیز گفت: تمام تلاش ما این است که فاز نخست آن را تا ۱۸ ماه آینده به بهره‌برداری برسانیم.

عناوین برگزیده