به گزارش می متالز، نگرانیهای ناشی از شیوع ویروس کرونا در حالی افزایش مییابد که تعداد قربانیان آن به بیش از ۳۶۰ نفر رسیده و تاکنون ۱۷ هزار نفر به این ویروس مرگبار مبتلا شدهاند.
با هدف مهار این بیماری، محدودیتهایی برای سفر در برخی استانهای چین و در برخی کشورها اعمال شده است.
نگرانی سرمایه گذاران و بازارهای مالی نیز تا جایی پیش رفته که بازار سهام به ویژه در کشورهای آسیایی با افت مواجه شده و تقاضا برای داراییهای امن افزایش یافته است.
در عین حال، قیمت نفت که پس از فروکش کردن تنشهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه افزایش یافته بود با شیوع این ویروس، چهارمین هفته نزولی خود را به ثبت رسانده است.
البته تولید کنندگان اوپک اعلام کردهاند که برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت، توافق کاهش تولید را دستکم تا ماه ژوئن تمدید خواهند کرد. اگرچه انتشار این خبر موجب شد قیمت نفت اندکی افزایش یابد، اما این افزایش تداوم نیافت و در معاملات روز جمعه قیمت هر بشکه نفت خام برنت به ۵۶٫۶۲ دلار کاهش یافت.
اختلال در تقاضا تحت تاثیر این ویروس برای کشور چین قابل توجه است. با این حال، اختلالی که در عملکرد زنجیره تامین در سطح جهان به وجود میآید هم به همان اندازه از اهمیت برخوردار است.
در عین حال نباید فراموش کرد که شیوع ویروس کرونا در حالی رخ میدهد که سال نوی چینی به تازگی شروع شده و در این زمان بیشترین میزان سفر رخ میدهد. این روند مهار این ویروس مرموز را به مراتب دشوارتر کرده است.
مقامات دولتی تعطیلات رسمی این کشور را سه روز تمدید کردهاند. اگرچه کارخانهها و بخش تولید در حال حاضر تعطیل هستند، اما با ازسرگیری تولید، مهار این بیماری دشوارتر خواهد بود.
مقایسه ویروس جدید با سندرم شدید تنفسی ویروس سارس (SARS) که در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ رخ داد نشان میدهد که در آن زمان طی ۹ ماه ۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادند. در عین حال، ویروس شیوع سارس کاهش یک تا دو درصدی تولید ناخالص داخلی را در چین به دنبال داشت.
در مقابل تنها چند هفته است که در اخبار از شیوع ویروس کرونا میشنویم. علی رغم آنکه مقامات چینی این بار سریع تر اقدام و محدودیتهای سفر اعمال کردهاند، اما این ویروس در مقایسه با سارس سریع تر گسترش یافته است. قربانیان این بیماری اما در حال حاضر یکسوم مرگ و میر ناشی از ویروس سارس گزارش شده است.
در کوتاه مدت، محدودیتهای سفر و نگرانیهای مردم، کاهش تقاضای خانوارها را به دنبال خواهد داشت. صنعت گردشگری از دیگر بخشهای اقتصاد است که قطعا با افت مواجه میشود.
همچنین، پیشبینی شده است که احتمالا به دلیل تاخیر بازگشت به مشاغل، رشد اقتصادی چین در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ به کمتر از شش درصد برسد.
در حال حاضر، نقش کشور چین برای اقتصاد جهان بیش از هر زمان دیگری مهم است. اختلالی که تحت تاثیر این بیماری در سطح جهانی به وجود میآید، در ماههای آینده خود را نشان خواهد داد.
در زمان شیوع ویروس سارس، چین تنها ۴٫۲ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل میداد و در ۱۸ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان نقش داشت.
تا سال ۲۰۱۸، سهم چین از اقتصاد جهان به ۱۵٫۸ درصد رسید و ۳۵ درصد از رشد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص میداد.
اگر شیوع این بیماری برای مدت زمان قابل توجهی ادامه یابد، تاثیر منفی آن بر شرکای اقتصادی چین به ویژه در آسیا، استرالیا و برخی کشورهای اروپا بیشتر خواهد بود. این در حالی است که بهتازگی اخبار مربوط به پایان جنگ تجاری، موجب شده بود بخش تولید در سطح جهان اندکی بهبود یابد.
برای دولتها در حال حاضر هدف اصلی مهار این بیماری و جلوگیری از شیوع گستردهتر آن است. با بدتر شدن وضعیت اقتصادی جهان احتمالا سیاستگذاران در بانکهای مرکزی با هدف حمایت از کسبوکارها و جلوگیری از وقوع رکود، سیاستهای انبساطی خود را ادامه خواهند داد.