به گزارش می متالز، همانطور که انتظار میرفت، رشد و رونق بازار به همراه شاخصهای آن همچنان ادامه دارد و قشر بزرگی از مردم و صاحبان سرمایه، برای خرید و سرمایه گذاری در بورس تهران، به کارگزاریها هجوم برده اند.
امروز نیز شاهد رکوردشکنی، ولی رفتار شدیدا نوسانی و عجیب شاخص بازار و برخی سهام بودیم. یعنی پروسه رشد - افت - رشد؛ لذا اگرچه امروز شاخصها مثبت شدند، اما این افزایش از روز چهارشنبه هفته گذشته ضعیفتر بود. گفتنی است از هفته گذشته، علایمی در بورس نمایان شده که به نظر میرسید مبادلات با شتاب کمتری ادامه دارد. البته همچنان تلاشهای گستردهای برای تداوم روند صعودی بازار ادامه دارد.
در بازار امروز برخی از سهام اصلی گروه فلزات اساسی مثبت بودند و برخی نیز به منفی گرایی گرویدند. عمده سهام اصلی گروههای شیمیایی و فرآوردههای نفتی افزایش قیمت داشتند، ولی اکثر نمادهای گروه خودرویی با افت قیمت و عدم توجه فعالان بازار روبرو شدند. «وتجارت» و «وبصادر» که تا چندی پیش لیدر گروه بانکی قلمداد شده و رشدهای خوبی را تجربه کرده بودند، در لاک دفاعی خزیده و با فشار سنگین عرضهها روبرو شدند تا جایی که کارشان به تشکیل صف فروش نیز کشید. این در حالی است که هر دو در این قیمتها (زیر ۱۰۰ تومانی) سهم ارزندهای هستند و صاحبنظران بازار اعتقاد دارند بزودی شاهد تغییر رفتار و اقبال بازار این دو نماد ارزنده و زیر قیمت بازار خواهیم بود.
در بازار امروز شاخص کل متاثر از افزایش قیمتها در نمادهایی، چون «وامید»، «شپنا»، «تاپیکو»، «فخاس» با رشد حدود ۲۹۰۸ واحدی روبرو شد. بازار آغازی مثبت و طوفانی داشت، ولی با فشار فروش وارده در برخی از گروهها و نمادها از جمله خودرویی ها، شاهد عرضههای سنگین و بی محابای حقیقی و حقوقیهای بازار بودیم تا از ارتفاع نماگر بازار نسبت به اوج بازار، بیش از ۳۰۰۰ واحد کاسته شود. البته در ادامه شاهد شاهد تعادل در گروههای بزرگتر و اقبال بازار به پالایشیها بالاخص شپنا بودیم.
شاخص کل ۴۶۱,۹۸۸ واحد / میزان تغییر ۲۹۰۸ واحد مثبت/ ارزش بازار ۱۶,۷۹۸,۲۸۴ میلیارد ریال/ ارزش معاملات ۳۹,۱۷۲ میلیارد ریال/ حجم معاملات ۶.۲۲۹ میلیارد سهم
رمپنا ۴۷۵ واحد منفی/ اخابر ۴۶۰ واحد منفی/ وامید ۴۰۰ واحد مثبت/ وبملت ۳۶۰ واحد منفی/ شپنا ۳۴۶ واحد مثبت/ تاپیکو ۲۹۱ واحد مثبت/ فخاس ۲۸۲ واحد مثبت
وتجارت ۱.۴ میلیارد سهم/ وبصادر ۴۵۳.۲ میلیون سهم/ ذوب ۲۹۵.۹ میلیون سهم/ خساپا ۱۸۶ میلیون سهم/ فولاد ۱۵۴.۶ میلیون سهم
جمع معاملات امروز ۷۲,۶۸۲ میلیارد ریال بود که ۷۰ درصد آن مربوط به معاملات خرد سهام میشد. شاخص کل نیز با تغییر ۲,۹۰۹ واحد مثبت به ارتفاع ۴۶۱,۹۸۹ رسید. همچنین تراز نقدینگی حقیقی (خرید منهای فروش) به مقدار ۳,۴۵۵ میلیارد ریال مثبت بود.
بیشترین تاثیر روی شاخص کل (گروه، صنعت و نماد): بانک_و_موسسه؛ بانکداری و «رمپنا»
بیشترین ورود پول حقیقی (صنعت و نماد): آهن و فولاد؛ و «وآیند»
بیشترین اختلاف سرانه تعدادی خرید از فروش برای حقیقی و حقوقی: «فماک» و «گکوثر»
نمادها با معامله عمده: «شلرد» «وصندوق» «فملی» «اعتلا» «حریل»
۱) طرح سهامی عام شدن شرکتهای کارگزاری بورس، در دستورکار هیأت مدیره سازمان قرار دارد. میرصانعی میگوید سهام یک شرکت کارگزاری سال آینده عرضه میشود.
۲) از امروز محصولات ایران خودرو و سایپا پیش فروش میشوند.
۳) در خصوص شمش فولاد شواهد حاکی از تغییر جهت بازار قراضه آهن و افزایش قیمت این کالا و متعاقب آن پیشنهاد سطوح بالاتری از نرخ شمش در بازار منطقه بوده است.
۴) قیمت الکترود گرافیتی به ۵۷۰۰ دلار کاهش یافت. فولادسازان با قوس الکتریک از این ماده استفاده میکنند و کاهش آن خبر خوبی است.
۵) دولت چین اعتبار ۲۶۵ میلیارد دلاری استانهای این کشور را پیش از موعد مقرر ابلاغ کرد i تا شرایط را برای حمایت از بنگاههای آسیب دیده از کرونا مهیا سازد.
۶) روز پنجشنبه تعداد مبتلایان به کرونا به شدت رشد کرد. علت این مساله تغییر فرمول محاسبه مبتلایان است به این شکل که کلیه افراد مراجعه کننده به بیمارستان به جهت کرونا، فرض شده که دچار این ویروس هستند. در حالی که پیشتر باید آزمایش فرض مثبت در میآمد.
۷) چین واردات نفتا در ماه مارچ را به دلیل کاهش تولیدی که به سبب بحران کرونا از ابتدای سال جدید میلادی گریبانگیر آن بوده، افزایش میدهد؛ ولی احتمالا این افزایش موقتی خواهد بود.
۸) مطابق دادههای بانک مرکزی، کل نقدینگی تزریق شده به اقتصاد ایران در ۹ ماه ابتدایی سال ۹۸ نزدیک به ۳۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. یعنی به طور میانگین در هر روز از سال ۹۸، بیش از ۱۳۷۰ میلیارد تومان نقدینگی خلق شده است.
این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل، در هر روز ۸۵۰ میلیارد تومان نقدینگی به اقتصاد تزریق شده بود.
۹) بلوک ۲۰ درصد لاوان امروز ۲۶ بهمن از سوی دولت عرضه میشود.
۱۰) ظاهرا از نظر جناح کلینتون-اوباما هر کسی برای نامزدی حزب دمکرات مناسب است، بجز برنی سندرز. مواضع او در بسیاری از موارد شبیه مواضع مک گاورن بود. سندرز هم ضد جنگ است؛ هم خواهان کاهش بودجه نظامی است؛ هم خواهان مالیات برای ثروتمندان؛ او هم کمک شرکتها و موسسات مالی را رد میکند، و فقط به مردم تکیه دارد؛ او خواهان بیمه بهداشتی همگانی برای همه است؛ او میخواهند قرض دانشجویان را برای وامهای خود ببخشد و.. جناح میانه رو و محافظه کار حزب دمکرات کوشش خواهد که از نامزد نهایی شدن سندرز جلوگیری کند. اگر ممکن نشد، نامزدی حزب را به او خواهند داد. حامیان جناح کلینتون امیدوارند که سندرز از ترامپ شکست سختی بخورد تا از شر جناح چپ حزب دمکرات برای سالهای طولانی خلاص شوند.
۱۱) وزیر اقتصاد میگوید بورس ایران در شرایط فعلی تحرک بسیار خوبی داشته بهطوری که روزانه ۷ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان خرید و فروش سهام در این بازار صورت میگیرد و تمامی این دستاوردها نشان میدهد برنامههای دشمن به شکست انجامیده است.
۱۲) برخی اعضای گروه ویژه اقدام مالی تلاش میکنند درجلسه آتی پاریس، تعلیق ایران را تا اجلاس بعدی بمدت ۴ ماه دیگر تمدید نمایند، ولی اکثر اعضای آن مخالف هستند. برای ورود ایران به لیست سیاه اگر ۵ عضو موافق نباشند، این اتفاق نخواهد افتاد. آیا ایران ۵ عضو همراه با خود را دارد؟
۱۳) دونالد ترامپ طی یک مصاحبه رادیویی میگوید چین به طور حرفهای در حال کنترل کروناویروس است.
۱۴) مدعیان هفتگی بیکاری ایالات متحده ۲۰۵ هزار عدد اعلام شد در حالی که انتظار میرفت ۲۱۰ هزار باشد. اتفاق خوبی برای اقتصاد آمریکا.
۱۵) سازمان بهداشت جهانى میگوید سرعت رشد تعداد مبتلایان به کرونا کنترل شده است.
۱۶) ژى جینپینگ رئیس جمهور چین طى پیامى وقوع پیشرفت در کنترل انتشار ویروس کرونا را اعلام کرده و تمام تمرکز و تلاش چین را براى بازگشت قدرتمند به صحنه تجارى و رونق اقتصاد به کار خواهد بست.
۱۷) دولت امریکا جهت ایجاد انگیزه براى ورود شهروندان امریکایى بیشترى به بازار سهام و خرید سهم، قصد دارد مالیتهاى بر درآمد بورسى را کاهش بیشترى بدهد!
۱۸) نیویورک تایمز میگوید مقامات ایرانی و اماراتی سپتامبر گذشته «محرمانه» دیدار کردند.
۱۹) در پایان آذرماه ۹۸ حجم نقدنیگی با ۲۸.۲ درصد افزایش به ۲۲۶۲ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان رسید و حجم پایه پولی با ۲۸.۳ درصد رشد به ۳۱۴ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان رسیده است.
۲۰) سنای آمریکا طرح کاهش اختیارات جنگی ترامپ علیه ایران را تصویب کرد.
۲۱) حدود ۶۰ درصد آمریکاییها مى گویند که وضع اقتصادیشان بهتر از سال پیش است. این بهترین خبر برای انتخاب مجدد ترامپ است.
۲۲) امکان تامین مالی ۱۵ میلیارد دلاری صنعت نفت از بازار سرمایه: شاپور محمدی رییس سازمان بورس گفته بازار سرمایه با توجه به تنوع ابزارهای مالی اسلامی میتواند حداقل نیمی از نیاز ۳۰ میلیارد دلاری صنعت نفت را از طریق انتشار اوراق بهادار تامین مالی کند.
در حالیکه از ابتدای رونق در بازارها، که از زمان تشدید تورم در کشور (یکم شهریور ماه ۹۶ تا کنون) شاهد آن هستیم، کلیه بازارهای مالی با جهش قیمتی مواجه گشته اند، ولیکن اوضاع در بورس تهران با سایر بازارها (بازارهای موازی) متفاوتتر است.
درست است که بازدهی بورس تهران از کلیه بازارهای موازی بیشتر بوده است ولیکن جذب نقدینگی به سمت سهمهای سود ده و ایجاد کننده ارزش افزوده در بورس، تقریبا به شکست خورده و عمده نقدینگی بسوی سهمهای خاصی رفته که بازیگران آن به چند برابر شدن قیمت در زمان کمتر میاندیشند و متأسفانه در این بازی تلخ (ولی شیرین برای آنها) موفق نیز بوده اند.
جای نگرانی اینجاست که خریداران (سهامداران تازه وارد) و آماتورها گمان میکنند که قیمتهای حبابی این سهام باد کرده، بازم رشد بیشتری خواهد داشت و وارد این جریان انحرافی خطرناک شده اند!.
این در حالیست که سهام ارزنده و دارای فاند قوی بازار (نظیر فولاد مبارکه، فملی، شپنا، وبصادر، وتجارت و ...) در لاک دفاعی خزیده و بهره و بازدهی چندان و قابل توجهی طی ایام اخیر نداشته اند.
مگر اینکه منبعد شاهد رفتار متفاوت و هوشیاری فعالان بازار باشیم و با تغییر نگرش، به سمت سهام ارزان قیمت (زیر ارزش ذاتی واقع شده) میل کنند و سرمایه خویش را از خطر و آفت افت و ریزش، مصون بدارند.
حافظ عزیزی نقش
مدیر سرمایه گذاری و گروه تحلیل بازار