به گزارش می متالز، چین به منظور کنترل شدید این بیماری، بیشتر واحدهای تولیدی خود را به حالت نیمهتعطیل درآورده است و همین موضوع سبب شده عرضه و تقاضا فلزات در کل جهان روند نزولی به خود بگیرد و سبب کاهش قیمتها در بازار شود.
بازار فلزات ایران هرچند از قیمتهای بورس لندن پیروی میکنند و تا حدی تابع قیمتهای جهانی هستند، اما هماکنون این بازار در حالت ثبات نسبی بهسر میبرد و کارشناسان این حوزه معتقدند که بحران کرونا تاثیری بر بازار داخلی فلزات ایران نداشته است.
هرچند ممکن است، بازار فلزات جهانی پس از عبور از بحران کرونا با افزایش جهشی قیمتها روبهرو شود که در این صورت بازار داخلی ایران نیز متاثر از این موج خود را با افزایش قیمت همراه کند.
قیمت آلومینیوم جهانی در هفتههای گذشته متاثر از بازار چین بهشدت روند نزولی به خود گرفته است. در اینباره افشین مقتدر، قائممقام شرکت آلومینیوم پارس اظهار کرد: یکی از مهمترین علتهای کاهش قیمت جهانی آلومینیوم به دلیل انتشار ویروس کرونا است. چین حدود ۲۰ درصد میزان تولید خود را در حوزه فلزات کاهش داده است.
در این راستا بسیاری از کارخانههای چینی به حالت معلق درآمدهاند و از آنجا که تولید ندارند میزان مصرف آنها نیز کاهش پیدا کرده و همین موضوع سبب مازاد بر عرضه شده، از این رو سبب کاهش قیمت فلزات بهویژه آلومینیوم در سطح جهانی شده است.
مقتدر در ادامه خاطرنشان کرد: بهدلیل شیوع ویروس کرونا قیمت تمام فلزات در جهان بهویژه آلومینیوم کاهش پیدا کرده است. قیمت آلومینیوم نیز به طرز بیسابقهای کاهش پیدا کرده است و اگر این روند ادامهدار باشد، ممکن است که جهان دوباره دچار رکودی همانند رکود سال ۲۰۰۸ میلادی (۱۳۸۷) شود. وی در پاسخ به این پرسش که بازار داخلی آلومینیوم ایران تا چه اندازه از کاهش قیمت فلزات در بازار جهانی تبعیت کرده است، گفت: بازار داخلی ما چندان متاثر از بازار جهانی نبوده است.
به صورت کلی قیمتگذاری بازار داخلی فلزات برمبنای الامای لندن انجام میگیرد. البته هماکنون از آنجا که ارز نیمایی به صورت مرتب در حال افزایش و قیمت فلزات جهانی در حال کاهش، این موضوع سبب تعدیل قیمتها و ثبات آن در بازار شده است؛ بنابراین اگر قیمتهای داخلی کاهش پیدا نمیکند به این دلیل است که نرخ ارز نیمایی در حال افزایش است، و تمام نرخگذاریها در بورس کالا براساس نرخ ارز نیمایی انجام میگیرد. این فعال حوزه آلومینیوم در ادامه خاطرنشان کرد: البته اگر بازار جهانی از بحران ویروس کرونا عبور کند و ارز نیمایی نیز چندان تغییر نکند، پس از عبور از بحران، ممکن است که با افزایش قیمت فلزات جهانی بهصورت جهشی روبهرو شویم.
مقتدر ادامه داد: هماکنون قیمتهای داخلی فلزات تمایل به کاهش ندارند، اما ممکن است بهدنبال افزایش قیمتهای جهانی پس از عبور بحران کرونا تمایل به افزایش قیمت داشته باشند. البته هماکنون قیمت فلزات الامای لندن در حال کاهش است. اما بدون شک شاهد افزایش قیمت فلزات در سطح جهان خواهیم بود.
مقتدر در پاسخ به این پرسش که بحران ویروس کرونا چه مدت طول خواهید کشید، عنوان کرد: به صورت دقیق نمیتوان این مطلب را عنوان کرد اما بدون شک چینیها نیز از این بحران عبور خواهند کرد.
همچنین درباره تاثیر قیمت فلزات داخلی بهویژه فولاد از بحران کرونا، غلامرضا خلیقی مدیرعامل فولاد غرب آسیا اظهار کرد: بحران کرونا و ویروس این بیماری در بازار جهانی تاثیرگذار بوده، اما بر بازار داخلی فلزات کشور ما چندان اثرگذار نبوده است.
از آنجا که میزان مصرف و تولید فلزات چینیها کاهش پیدا کرده، کم و بیش عرضه جهانی نیز بیشتر شده و سبب دپو شدن محصولات و روند کاهشی قیمتها شده و بازار فلزات را با افت قیمت روبهرو کرده است.
خلیقی در ادامه خاطرنشان کرد: از آنجا که واردات فولاد ایران نزدیک به صفر است، بحران ویروس کرونا و کاهش قیمتهای جهانی فلزات اثری برای بازار فلزات ما به همراه نیاورده است. هماکنون قیمت بازار فلزات در ثبات نسبی بهسر میبرد.
همچنین عزیز قنواتی مدیرعامل فولاد آتیه خلیجفارس درباره اثر بحران کرونا بر بازار فلزات جهانی و به تبع قیمتهای داخلی اظهار کرد: فولاد جهانی متاثر از ویروس کرونا حدود ۲۰ دلار کاهش قیمت پیدا کرده است. وی یادآور شد: موضوع آن است که امریکا در یک جنگ اقتصادی با چین، بهدنبال کاهش قیمت جهانی فلزات و ضربه زدن به کشور چین است. بنابراین قصد دارد که از این موقعیت پیشآمده و بیماری کرونا علیه اقتصاد این کشور به نفع خود استفاده کند.
قنواتی در ادامه خاطرنشان کرد: کرونا یک بیماری انسانی است و کشور چین با تمام قدرت در حال مهار کردن آن است، اما بدون شک به صورت مقطعی در بازار چین اثرات خود را بر جای گذاشته است که به تبع به بازار فلزات نیز کشیده شده است. البته اگر چینیها به فرض به مدت یک ماه میزان تولیدات خود را کاهش دهند، چندان به صورت چشمگیری نمیتواند بازار جهانی را دگرگون کنند.
وی با اشاره به این موضوع که آمریکا رقیب اقتصادی چین بهشمار میرود، گفت: در این میان امریکا به عنوان رقیب اقتصادی چین قصد دارد که به بیماری کرونا و بحران ناشی از آن در افت اقتصاد چین دامن بزند.
مدیرعامل فولاد آتیه خلیج فارس در ادامه با اشاره تاثیر بازار داخلی از بحران کرونا عنوان کرد: اگرچه قیمتهای جهانی فلزات کاهش یافته، اما زمینه برای صادرات واحدهای فولادی داخلی بیشتر شده است؛ هرچند این فضا به صورت بلندمدت نمیتواند ادامهدار باشد و به زودی چین از این بحران عبور خواهد کرد.
قنواتی توضیح داد: حوادث طبیعی ممکن است که شکلهای مختلفی داشته باشد و در کوتاهمدت بحرانآفرینی کند، اما پس از مدتی کشور یا شهر گرفتارشده بهتدریج از آن بحران عبور خواهند کرد، بدون شک چین نیز از این بحران عبور خواهد کرد و قیمت بازار فلزات جهانی نیز به روال خود بازخواهد گشت.
وی درباره بازار داخلی ایران عنوان کرد: ویروس کرونا در بازار داخلی تاثیرگذار نبوده است، هماکنون هرچند عرضه داخلی در سطح پایینی قرار دارد اما به واسطه عقبنشینی بازار چین در بازار جهانی، فرصت صادراتی بیشتری برای واحدهای فولادی پیش آمده است.