به گزارش می متالز، چکارن، خساپا، خودرو، حریل، بکام، آینده، تپولا و ... تنها بخش بسیار کوچکی از شرکتهایی هستند که در شرف افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها هستند. حال این سوالات مطرح میشود که تجدید ارزیابی داراییها برای مدیریت شرکت و سهامداران آن دارای چه محاسنی است؟ آیا افزایش سرمایه از این محل با توجه به اصلاحات انجامشده در مالیات و استهلاک برای شرکتهای بورسی معایبی هم دارد؟ این امر چه تاثیری بر قیمت سهام دارد؟ اگر تاثیر آن بر قیمت سهام مثبت است آیا این امر ناشی از تاثیر بهتر عملکرد ناشی از این نوع خاص از افزایش سرمایه است؟ یا انگیزههای فرصتطلبی در سفتهبازان در خصوص سهام تجدید ارزیابی شده موجب افزایش قیمت سهام میشود؟
بر اساس ادبیات مالی منطقا وقتی اتفاق خاصی که موجب افزایش جریان نقدی آتی شرکت شود، نیفتد نباید قیمت سهام آن هم تغییر کند. مثلا افزایش سرمایه ناشی از تجدید ارزیابی در بانکها موجب افزایش قابلیت وامدهی و افزایش سود آنها خواهد شد پس در قیمت آنها موثر است. در شرکتهای تولیدی هم در صورتی که منجر به دریافت وام بیشتر و استفاده از اهرم بالاتر شود و در صورتی که نرخ تامین مالی از نرخ بازده داراییها کمتر باشد موجب افزایش سودآوری و افزایش قیمت سهام میشود. در غیر این صورت تجدید ارزیابی داراییها تاثیری بر قیمت سهم نباید داشته باشد؛ ولی آیا پژوهشهای تجربی هم این موضوع را تایید میکند؟
رابطه بین تجدید ارزیابی داراییهای ثابت شرکتها با (۱) عملکرد آتی (سود عملیاتی و جریانهای نقدی)، (۲) قیمت و بازده آنها در جدول زیر برای بسیاری از کشورها نشان داده شده است.اگر تجدید ارزیابی داراییها همزمان بر (۱) عملکرد و (۲) قیمت سهام تاثیر مثبت و معناداری داشته باشد به معنای رابطه منطقی و پایدار بین آنهاست. در سه کشور بریتانیا، هنگکنگ و سوئیس این رابطه همزمان وجود دارد یعنی افزایش قیمت سهام ناشی از تجدید ارزیابی داراییها بهدلیل تاثیر تجدید ارزیابی بر عملکرد شرکتهاست. در برزیل که این رابطه منفی است یعنی تجدید ارزیابی داراییها سبب کاهش عملکرد شرکت و به تبع آن کاهش قیمت سهم میشود. اما در ایران یک تحقیق حاکی از نبود رابطه معنادار است و تحقیق دیگر حاکی از تاثیر حرکات سفتهبازان در خرید سهام ناشی از تجدید ارزیابی داراییهاست. در واقع سرمایهگذاران از طریق تجدیدارزیابی توسط سفتهبازان فریب داده شدهاند؛ چراکه رابطه بین قیمت سهام و تجدید ارزیابی با رابطه عملکرد شرکت و تجدید ارزیابی متضاد است. عملکرد شرکت کاهش یافته، اما قیمت آن افزایش یافته است. مسلما در بازه زمانی بلندمدت و با خروج سفتهبازان قیمت سهام بهدلیل اینکه ناشی از موارد بنیادی نبوده است کاهش خواهد یافت. به سرمایهگذاران محترم اکیدا توصیه میشود در هنگام افزایش قیمتهای سهامی که فقط محرک آن تجدید ارزیابی داراییهاست دقت نظر وافری مبذول دارند.