تاریخ: ۲۵ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۴۱
بازدید: ۳۱۰
کد خبر: ۹۱۹۷۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
شاخص ارزی اثر افت بهای اونس را تا حدی خنثی کرد

آرامش سکه در آشفته‌ بازار جهانی

می متالز - طلای جهانی در انتهای هفته بیش از صد دلار از ارزش خود را از دست داد؛ ولی واکنش بازار داخلی به چنین ریزشی آرام‌تر از آن چیزی بود که شماری از معامله‌گران انتظار داشتند.
آرامش سکه در آشفته‌ بازار جهانی

به گزارش می متالز، درست است که روز شنبه سکه در واکنش به سقوط اونس به محدوده هزار و ۵۳۰ دلاری، از مرز ۶ میلیونی پایین رفت، ولی توانست با کمک رشد دلار سطح حمایتی ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی را حفظ کند و حتی در اواخر روز به محدوده ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی سر بزند. به گفته فعالان، شاخص ارزی که ۳ روز متوالی افت قیمت را به ثبت رسانده بود، روز شنبه تغییر مسیر داد و با ۱۴۵ تومان افزایش به بهای ۱۵ هزار و ۴۹۵ تومان رسید؛ برخلاف دلار، سکه ۸۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و روی عدد ۵ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان قرار گرفت. در واقع، روز شنبه دلار در نقش کاهنده میزان افت سکه نقش ایفا کرد؛ در مجموع نیز نوسانات بازار داخلی ارز و سکه در مقایسه با بازارهای جهانی ناچیز به نظر می‌رسید.

طلای جهانی در ۲ روز انتهایی هفته در مجموع بیش از ۶ درصد از ارزش خود را از دست داد؛ حال آنکه سکه روز گذشته کمی بیش از یک درصد افت قیمت را به ثبت رساند. در واقع ریزش طلای جهانی در بازار سکه داخلی اثر داشت، ولی نه در اندازه‌ای که برخی معامله‌گران انتظار داشتند. هر گرم طلای ۱۸عیار نیز دیروز ۱۴ هزار تومان افت را به ثبت رساند و روی عدد ۵۷۷ هزارتومان قرار گرفت. به این ترتیب، میزان افت گرم طلا کمی بیشتر از سکه و در حدود ۳/ ۲درصد بود. به گفته فعالان، کاهش مصرف طلا در بازار داخلی یکی از عواملی است که افت بیشتری را برای گرم طلای ۱۸ عیار در مقایسه با سکه امامی رقم زد. به‌هرحال سکه همچنان تا حدی مورد اقبال معامله‌گران بزرگ بازار است و تقاضای سفته‌بازی نیز در این بازار وجود دارد و این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که با در نظر گرفتن مالیات ارزش افزوده، ارزش ذاتی سکه تمام همچنان بالای مرز ۶ میلیونی قرار داشت و بیشتر از قیمت بازاری آن بود. البته اگر قیمت دلار در روز شنبه افزایش نمی‌یافت، حتما شاهد نزول بیشتر سکه بودیم، اتفاقی که حداقل در ابتدای روز در بازار مشهود بود.

در بازار ارز داخلی نیز با اینکه شاهد افزایش قیمت دلار بودیم، میزان نوسانات قابل قیاس با بازارهای جهانی نبود. شاخص دلار که ارزش اسکناس آمریکایی در برابر سبدی از ارزها را مورد سنجش قرار می‌دهد، در روزهای انتهایی هفته بالای ۲ درصد افزایش قیمت داشت و با قدرت به بالای مرز ۹۸ واحدی رفت. این در حالی بود که در بازار داخلی، دلار تنها نزدیک به یک درصد افزایش قناعت کرد و با احتیاط نسبت به تقویت این ارز در بازارهای جهانی واکنش نشان داد.

 

فرود و فراز یک روزه سکه امامی

سکه تمام بهار آزادی معاملات روز شنبه را زیر مرز ۶ میلیون تومانی آغاز کرد و خیلی زود تا محدوده۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی عقب نشست. با این حال، این ریزش بسیار موقت بود و به یکباره با افزایش خرید‌ها سکه نیز تا محدوده ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی بالا آمد. افت ابتدای روز تحت تاثیر کاهش بهای طلا در بازارهای جهانی تفسیر شده و بازگشت قیمتی سکه نیز به بالا آمدن قیمت دلار نسبت داده شده است. به گفته فعالان، واکنش معامله‌گران سکه به ریزش طلای جهانی از همان روز جمعه و در معاملات پشت خطی شروع شد. یکی از بازیگران باتجربه بازار عنوان می‌کرد که در انتهای روز جمعه سکه روز شنبه با قیمت ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله می‌شد که ۲۰۰ هزار تومان کمتر از روز پنج‌شنبه بود.

تجربه افت سکه در روز شنبه چنین مساله‌ای را برای معامله‌گران آشکار کرد که روند طلای جهانی برای معامله‌گران بازار داخلی اهمیت دارد، ولی آنچه می‌تواند معادلات مورد نظر بازیگران سکه را بر هم بزند، نوسانات دلار در بازار داخلی است. به بیان دیگر می‌توان گفت برای معامله‌گران بازار داخلی روند دلار نسبت به تغییرات طلای جهانی از اهمیت بیشتری برخوردار است. رشد کمتر از یک درصد دلار در روز شنبه به اندازه‌ای بر بازار سکه اثر داشت که ۶ درصد کاهش طلای جهانی تنها بتواند منجر به افت ۳/ ۱ درصدی سکه امامی شود.

 

دلار با اهرم درهم رشد کرد

قیمت دلار که سه روز متوالی در مسیر کاهشی حرکت کرده بود، روز شنبه تغییر مسیر داد و به نزدیکی سطح ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومانی رسید. حتی گفته می‌شد که پس از ساعت ۴ بعدازظهر این مرز شکسته شده است و این ارز نرخ‌های بالاتری را به ثبت رسانده است. اما چه عاملی زمینه‌ساز افزایش قیمت دلار شد؟ بسیاری از فعالان باور داشتند، رشد قیمتی دلار ناشی از بالا رفتن نرخ حواله درهم بوده است. نرخ حواله درهم بر اساس گفته‌های معامله‌گران دیروز به نزدیکی مرز ۴ هزار و ۳۰۰ تومانی رفت و همین عامل انتظارات معامله‌گران بازار داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داد. نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و به‌طور سنتی چنین انتظاری در بازار وجود دارد که رشد یکی زمینه‌ساز افزایش دیگری شود.

در این میان، عده‌ای نیز باور داشتند ریزش بهای طلای جهانی موجب شد برخی از سکه‌بازان وارد بازار ارز شوند و از طریق خرید دلار سعی کنند از دارایی سکه خود حفاظت کنند. حتی به‌طور سنتی نیز چنین دیدگاهی وجود دارد که در زمان ریزش اونس، سکه‌بازان خریدهای دلاری خود را بالا می‌برند. البته این اتفاق بیشتر زمانی رخ می‌دهد که سکه بازان انتظار داشته باشند روند کاهشی طلای جهانی ادامه پیدا نکند. اگر آنها احساس کنند، روند طلای جهانی کاهشی خواهد بود، به مرور از خرید دلار دست خواهند کشید و سعی خواهند کرد سکه‌های خود را در قیمت‌های بالا به فروش برسانند.

 

بی‌توجهی بازارساز به افزایش قیمت بازار آزاد

در شرایطی که دیروز قیمت دلار در بازار آزاد افزایشی شده بود، در برابر صرافی‌های منتخب بازارساز شاهد پایین آمدن قیمت دلار بودیم. دلار که روز پنج‌شنبه با قیمت ۱۴ هزار و ۸۵۰ تومان توسط این صرافی‌ها به فروش می‌رفت، در روز شنبه ۵۰ تومان افت را به ثبت رساند و به بهای ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. این قیمت نزدیک به ۷۰۰ تومان با بازار آزاد فاصله داشت و می‌تواند در صورت ادامه زمینه‌ساز ورود تقاضای آربیتراژی به بازار شود. البته آنچه مسلم به نظر می‌رسد این است که بازارساز به دنبال آن است که قیمت دلار را در انتهای سال در کانال ۱۴ هزار تومانی قرار دهد، ولی مشخص نیست با توجه به ریسک‌های کنونی این اتفاق شدنی باشد یا خیر.

درست است که گسترش ویروس کرونا، تقاضای مسافرتی را از بازار خارج کرده است، ولی هم‌‌زمان زمینه‌ساز افزایش تقاضای احتیاطی و سفته‌بازی شده است. در این میان، برخی معامله‌گران فنی باور دارند بازار تا انتهای سال ۹۸ با تقاضای خاصی مواجه نخواهد بود. از نگاه آنها رشد روز شنبه نیز موقت و ناشی از یک اتفاق پیش‌بینی نشده بود. این در حالی است که گروه دیگری باور دارند دلار همچنان می‌تواند به‌عنوان اهرمی برای حمایت از قیمت سکه مورد استفاده معامله‌گران قرار بگیرد.

عناوین برگزیده