تاریخ: ۲۵ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۴:۲۹
بازدید: ۲۳۰
کد خبر: ۹۲۰۱۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نقش مدیریت سرمایه‌های انسانی در بحران شیوع ویروس کرونا

می متالز - به گونه‌ای بسیار اجمالی راهکارهایی را که سازمان‌ها و واحدهای منابع انسانی می‌توانند برای حفاظت از کارکنانشان و به حداقل رساندن تاثیر بحران در پیش گیرند بر می شمریم.
نقش مدیریت سرمایه‌های انسانی در بحران شیوع ویروس کرونا

به گزارش می متالز، ابوالفضل کیانی بختیاری مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با اشاره به موضوع راهنمای عملی برای پشتیبانی از سازمان ها در بحران شیوع ویروس کرونا، گفت: در حال حاضر، کل جهان با بحرانی بی‌سابقه مواجه شده است و ویروس کرونا در حوزه‌های متنوعی ظهور یافته که نه تنها دولت‌ها و صنعت درمان، بلکه سازمان‌ها در کلیه بخش‌های صنعتی را مورد مخاطره قرار داده است.

کیانی بختیاری گفت: پرسش اصلی در این خصوص این است که سازمان‌ها چگونه می‌توانند از کارکنانشان حفاظت کنند و در عین حال فعالیت روزمره خویش را ادامه دهند؟ و نقش واحد منابع انسانی در حمایت از سازمان‌ها در این دوران سخت چه خواهد بود؟

وی در ادامه افزود: به منظور پاسخ به این سوالات به گونه‌ای بسیار اجمالی راهکارهایی را که سازمان‌ها و واحدهای منابع انسانی می‌توانند برای حفاظت از کارکنانشان و به حداقل رساندن تاثیر بحران در پیش گیرند بر می شمریم.

کیانی بختیاری گفت: نقش واحد منابع انسانی در سه بخش قابل طبقه بندی است: حفاظت از کارکنان در برابر ویروس،تداوم عملیات کسب و کار و گردش کار،مدیریت بحران مالی، کاهش تاثیر منفی مالی بحران بر روی سازمان.

وی با اشاره به حفاظت از کارکنان در برابر ویروس، گفت: کارکنان لااقل ۶ ساعت در روز و هفته ای ۵ الی ۶ روز با صدها نفر در سرکار تعامل دارند و همین امر اتخاذ اقدامات پیشگیرانه را برای حفظ سلامت کارکنان، مشتریان و جامعه ضروری می سازد. سازمان می تواند برخی از اقدامات را جهت جلوگیری از شیوع بیماری اتخاذ نماید.

کیانی بختیاری گفت: حفاظت سطح اول شامل موارد زیر می شود: ایجاد آگاهی در مورد علائم بیماری با استفاده از کانال های ارتباطی درون-سازمانی، درخواست از افرادی که علائم بیماری سرما خوردگی دارند که سرکار حاضر نشوند و به بیمارستان مراجعه کنند، از کارکنانی که در مجاورت با افرادی هستند که علائم سرماخوردگی دارند بخواهیم سرکار حاضر نشوند تا روشن شود که بیماری مورد نظر ناشی از ویروس کرونا نیست، کارکنان خط مقدم و در ارتباط با مشتریان می باید به ماسک، عینک حفاظتی و دستکش تجهیز شوند، اماکنی که چندین کارمند در آن حضور دارند می باید در پایان ساعات کاری ضدعفونی شود، قرار دادن مایع ضد عفونی کننده در کنار دستگاه های ATM و کارتخوان.

وی درخصوص حفاظت سطح دوم گفت: حفاظت سطح دوم شامل موارد زیر می شود: 1. جایگزینی ابزارهای لمسی با ابزارهای غیر لمسی 2. توزیع ژل های ضدعفونی کننده در سراسر سازمان 3. مکان های سیگار کشیدن می تواند بسیار مشکل زا باشد و میباید دسترسی و تعداد افراد مجاز به ورود به این مکان‌ها محدود شده و نحوه پاکسازی نیز مشخص شود 4. استفاده از ظروف یکبار مصرف (لیوان ها، بشقاب ها، قاشق و…) 5. تشویق به نوشیدن مایعات به صورت مکرر 6. به حداقل رساندن مسافرت‌ها 7. درخواست از کارکنان به استفاده از مکمل‌های ویتامین C.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی افزود: حفاظت سطح سوم شامل موارد زیر می‌شود: کاهش استفاده از کاغذ و ترغیب به استفاده از ایمیل، کاهش جلسات تا حدامکان و جایگزین ساختن آنها با ویدئو کنفرانس و تماس تلفنی، کاهش کلاس های حضوری آموزشی و استفاده از تکنیک های آموزش از راه دور، ممانعت از استفاده از غذاهای روباز و جایگزین ساختن آن با غذاهای بسته بندی شده که می توان در میان کارکنان توزیع کرد، ضد عفونی ساختن وسائط حمل و نقل سازمانی بعد از استفاده و درخواست از کارکنان جهت رعایت نظافت فردی و محیطی، ترویج حس مثبت نسبت به سازمان، توقف خدمات ورزشی و مهد کودک در صورتی که توسط سازمان ارائه می‌شود.

کیانی بختیاری پیرامون تداوم عملیات کسب و کار و گردش کار، تصریح کرد: تداوم کسب و کار دومین حوزه ایست که سازمان ها و واحدهای منابع انسانی در هنگام شیوع بیماری کرونا می باید به آن توجه کنند. کلیه بازارهای جهان تحت تاثیر جوانب اقتصادی شیوع بیماری کرونا قرار گرفته‌اند ولی شدت آن به سطح توسعه کشور و سطح گسترش ویروس بر می گردد و همچنین به نوع کسب و کار و اینکه وابسته به بازار کشور چین هستند یا خیر (چه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم).

وی گفت: حال باید به این سوال پاسخ گفت که واحد منابع انسانی چه کاری می‌تواند برای حمایت از سازمان‌ها انجام دهد؟ در این خصوص موارد زیر قابل طرح است:  1. کار از راه دور، به عبارت دیگر یکی از روش های رایج در چنین مواردی اجازه دادن به کارمندان جهت کار از منزل است که این امر مربوط به مشاغلی می شود که: الف- نیازی به تعامل فردی و حضوری ندارند ب-نیاز به حضور فیزیکی در محل کار ندارند ج-می تواند از طریق تلفن و یا پست انجام شود 2. تشویق به رفتن به تعطیلات، به بیانی ساده اگر کسب و کار راکد شده است پس می باید افراد را تشویق کرد از مرخضی خود استفاده کنند که این امر مانع از شیوع ویروس می شود و وضعیت مرخصی ها را نیز تعدیل می کند.  3. راهکارهای الکترونیک به طوری که بتوان از تکنولوژی های کنفرانس های آنلاین و آموزش الکترونیک استفاده بهینه کرد.

کیانی بختیاری با تاکید بر مدیریت هزینه‌ها، گفت: چنانچه سازمان شاهد کاهش گردش کاری در زمان حال و ماه‌های آینده است می توان برخی از اقدامات زیر را در حوزه مدیریت هزینه‌ها مد نظر قرار داد. این اقدامات شامل هزینه‌های ساده تا صرفه‌جویی‌های عمده می‌شود.

وی افزود: دولت‌ها می‌باید از سازمان‌ها در شرایط سخت حمایت کنند به ویژه آن دسته از سازمان‌هایی که بیشتر تحت تاثیر بحران قرار می‌گیرند را بیشتر مد نظر قرار دهند یکی از این روش‌ها کاهش انواع مالیات و بیمه است به نحوی که پرداخت‌های مالیاتی و بیمه‌ای به تعویق افتد.​

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در پایان،گفت:  در پایان ذکر این نکته ضروری است که رهایی از این بحران و بحران‌هایی از این دست مستلزم انجام اقدامات هم افزا توسط  همه دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی و غیر دولتی است و در این میان مدیران سرمایه انسانی نقش مهم و خطیری در آموزش، مدیریت بحران، طراحی زیرساخت‌های دورکاری و تدوین شیوه‌های جدید جبران خدمات  و بازتواتی روحی و روانی کارکنان دارند و کارکنان نیز  می‌باید برای حفظ جان خود و همکارانشان و نیز ارتقای سلامت محیط کار و طراحی مدل های نوآورانه برای تداوم کسب و کارها بیش از پیش کوشا باشند. به امید برگزاری جشن شکست کرونا در جای جای ایران همیشه  سرافراز  و شکست ناپذیر.​

عناوین برگزیده